2009/06/07

SJÄLVBEDRÄGERIETS MÄSTARINNA...


Så satt hon där i TV, Mona Sahlin - och som hon satt där och ljög för sig själv, för TV-tittarna och för sina valarbetare. Sossarna och deras koalitionspartners hade gjort ett jättebra val och rödgröna vindar blåser över Sverige enligt Mona som nu verkar transformeras till en kvinnlig kopia av Bagdad-Bob. Sanningen var ju att Monas parti inte ökade överhuvudtaget medan vi moderater trots allt ökade med 0.7 procent. Mona talar om rödgröna vindar när alliansens partier mycket tack vare en gammal tant från Norge och Dalarna drog med sig sitt parti i en positiv riktning - mycket bra!

Jag vill därför denna kväll gratulera våra vänner i Folkpartiet till att de repriserade Marit Paulsen som dragplåster, med ett bra resultat som följd. Vi moderater gick fram rätt moderat, och är lite besvikna trots att vi i alliansen nådde ett resultat som fick Monas rödgröna vind att framstå som en djup utandning från en KOL-patient. Orsaken till besvikelsen är att det under opinionsundersökning efter opinionsundersökning för några veckor sedan visade att det fanns möjlighet att vi skulle kunna nå målet - att bli Sveriges största parti. Men jag är en alliansvurmare, min besvikelse över att vi bara fick 18.7 procent kompenseras av att Alliansen är störst, att Folkpartiet lyfter och får medvind inför 2010. Låt oss andra följa med!

Marit lyfte FP, och vi moderater hade Gunnar Hökmark som toppnamn. Gunnar är påläst, kunnig och i mina ögon en dj-vligt bra politiker, MEN... Gunnar är dock inte lika massmedialt tilltalande om man jämför med Marit Paulsen, eller ens i närheten av MP:s Carl Schlyter som i mina ögon är en optimal kampanjpolitiker och som lyfte sitt parti. Grattis även till Miljöpartiet för sina gedigna framgångar.

Slutligen Piratpartiet som är Junilistans oäkta avfälling och efterträdare. Själv tycker jag att det är skönt att Junilistan med gammelsossen Sören Wibe försvinner, men varför attraheras de unga väljarna av ett parti som bara har en enda punkt på sitt program? Är fildelning viktigare än en bra skola, en välfungerande äldreomsorg, internationellt miljösamarbete eller en hel del andra frågor som berör mig mer? Var finns ideologin, var finns djupet i de personliga ställningstagandena? Jag vet inte svaret, jag vet bara att vi "gamla" partier har en del att lära oss av de nya Piraterna om hur man når ut, hur vi förklarar vad vi vill och hur vi värnar den personliga integriteten samtidigt som vi värnar upphovsrätten. Det är en utmaning inför 2010, det är vår heliga uppgift. Ett år kvar till valen 2010 - ett år av spänning.

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB1, AB2

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Beklagar ert resultat, även om jag givetvis är glad över FP:s framgångar.

Noterade du för övrigt att:

* S är bara tredje störst i Stockholms län; Störst är M, följt av FP

* S är bara fjärde störst i Stockholms stad; klämmer sig MP in på en tredje plats

* S är visserligen (med liten marginal) störst i Sundbyberg, men de är bara störst i 12 av 23 distrikt. I Sundbyberg 18 hade de 11,8% (dvs i Duvbo, det andra Duvbo-distriktet är 17 där de hade 14,1 %)

* I Sundbyberg backade vänsterkartellen med 2 procentenheter, medan alliansen gick fram med 0,2 procentenheter. (Däremot samlade vänsterkartellen fler röster än alliansen i Sundbyberg, vilket är en besvikelse)

Tabby sa...

Piratpartiets styrka ligger i att de inte står vid nån ideologi därför är de ett parti som alla känner att de kan rösta på oavsett sin egna ideologi ifall de känner att deras åsikter stämmer överens. Sen handlar inte deras åsikter så mycket om fildelning, även om det är en stor fråga för dem, utan mer om personlig integritet. Rick Falkving sa det bäst "även Kina har skola, sjukvård, äldreomsorg". (fritt citerat ur minnet)