2009/06/22

FALLER RYSSLAND SAMMAN?


Solen skiner vackert över hustaken, lagom till att man lämnat lantstället kommer värmen och sommaren till Sverige. Det liknar ett hån, man mår ännu lite sämre men räddas av aftonens allra vackraste, mest underbara och helt enastående nyhet - att hela landstycken av Ryssland nu bryter sig loss från Moder Ryssland för att förena sig med ett litet, i ryska ögon missförstått land i väster. Delar av den mark som tidigare var rysk har nu flytt över gränsfloden Narva och sökt sig ett nytt land, mitt andra hemland Estland.

Under kommunist-eran var det folk som flydde undan förtryck och diktatur, nu är det jordstycken som söker hjälp... Har den ryska myllan förstått att firma Putin/Medvedev är en osannolikt dålig kombination? Låt oss hoppas att det naturens begynnande resning mot Kreml och de nyimperialistiska feodalherrarna som nu tar sina första trevande steg. När naturen säger ifrån hjälper varken FSB, kärnvapen eller en extrem rysk upprustning - för vill 4 hektar rysk mark fly över gränsen så kan det inte stoppas.

Låt oss hoppas att marken i trakten av staden Petseri också hittar hem, till det Estland som det tillhörde mellan 1920 och 1940. Efter den röda arméns och kommunisternas våldtäkt på det lilla försvarslösa Estland överfördes nämligen provinsen Petserimaa till just Ryssland på Stalins och Berijas direkta order. Förhoppningen är att åkermark och skogar, byggnader och vägar minns de goda åren och flyttar hem. Kan det också gälla Karelen, som säkert längtar hem till sina finska rötter? Tänk om så också Sydossetisk och Abchazisk mark kan få ryckas loss och hamna under georgisk flagg igen - skulle det inte vara naturens sätt att straffa de elaka och belöna de goda?

Fick man som svensk drömma lite så kunde väl en annan rysk jordplätt börja driva omkring i vattnet, Kaliningrad. Tänk om Kaliningrad kunde slita sig i en höststorm, driva omkring på Östersjön några dagar innan enklaven lade sig tillrätta vid Listerlandet. Skulle det inte vara underbart om den ryska flottan i Östersjön låstes in i Finska viken, om en icke oansenlig mängd av de ryska vapnen i vårt närområde helt plötsligt blev svenska? Det vore nåt det, att återigen se Ryssland förödmjukat och i ett sönderfallande stadium...

Länkar: SvD, AB

Inga kommentarer: