2009/06/24

HÖGERSPÖKET SER FRANSKA FJOLLOR PETA HÖKIS

Högerspöket med en ung Gunnar Hökmark iförd sin EPP-ordförandekrona.

"Under förra mandatperioden var Gunnar Hökmark vice gruppledare i den kristdemokratiskt konservativa gruppen EPP i Parlamentet. Han var nominerad till ordförande men förlorade då till en fjompig fransk fackpamp efter att de håriga spanjorerna blivit mutade med poster de senare inte fick av de metrosexuella fransmännen. Nu har han kickats från gruppstyrelsen helt.

Högerspöket avskyr inte Frankrike. Högerspöket hatar inte Frankrike. Han föraktar det. Om tölpighet vore vatten vore Frankrike ett hav. Fransmännen är så tölpiga att de inte tolerar att någon sticker hål på deras bubbla av storhetsvansinne. Högerspöket vill dock påpeka att det finns bra fransmän, exempelvis hans vän Quasimodo, men att ca 999 999 fransmän av en miljon är fjantar.

Ett land och en kultur Högerspöket inte föraktar är Storbritannien, även om de numera förbjudit rävjakt och ingen har dött i rugby på länge. Något han särskilt gillar med väderbitna öarna är dess konservativa parti. Högerspöket brukade hemsöka Margaret Thatcher på Downing Street och viska citat av Burke, Hayek och Toqueville i hennes öra. Ibland vaknade hon, blev skrämd och fick den frisyr hon är är känd för.

Den anglosaxiska konservatismen har inte fått den paternalistiska prägel som många europeiska partier har fått. Därför är inte Tories heller lika inbitet sugna på jordbruksstöd, centralisering och EU-reglering som de konservativa på den europeiska kontinenten. Det här, och självklart UK Independence Partys framgångar i valen har fått Tories att ledsna. De vill inte längre vara med i EPP och har istället tillsammans med andra partiet startat gruppen "European conservatives and reformists" med det uttalade målet att stoppa EU:s expansiva maktutövning.

Högerspöket konstaterar att det nu finns en grupp som vill slopa CAP, verka för mer frihandel och mindre makt till Bryssel. Han konstaterar också att moderaterna inte är med i den gruppen. De är istället med i en grupp som vill ha kvar CAP, är kluvet till frihandel och vill ha mer makt till Bryssel.

Till sist ett citat av högerspökets gamla sängkamrat:
-In my lifetime, all the problems have come from Europe and all the solutions from English-speaking countries."

Länkar: SvD, DN

Inga kommentarer: