2010/02/22

BLOGGDEBATT: ATT SUDDA UT OCH UTJÄMNA...


Man kan nästan se bilden framför sig, hur Lasse Ohly och Mona Sahlin sitter vid kaffebordet och diskuterar de så kallade hushållsnära tjänsterna. Båda rynkar på näsan, båda ser äcklade ut och samsynen är så total den bara kan vara. Att hålla på med städning eller annat som man kan behöva hjälp med i hemmet är ett vidrigt jobb, slavgöra och en sysselsättning värd allt förakt man kan samla ihop. Mona och Lars tycker så lika att det är rörande, och trots att en gaphals från Gällivaare vid namn Thomas Östros nu börjat svajja på ett sätt som liknar SJ:s kundtjänst så är synen densamma - städa hos rika människor är slavgöra och inget jobb.

Problemet är väl då att 11.400 personer på helt eget bevåg låtit sig förslavas och kedjas fast i överklassens hem som små trälar. Ett annat problem är ju trots allt att deras tilltänkta koalitionspartner Miljöpartiet ser ett värde i att ha ett skatteavdrag för Sveriges just nu snabbast växande näring.

Hela frågan om de hushållsnära tjänsternas vara eller inte vara är ju en fråga som tydligt demaskerar sosseriets hyckleri på ett synnerligen brutalt sätt. Man tycker att det är ok att de som redan lever gott och har råd skall ha möjligheten att köpa sina hushållsnära tjänster utan avdrag medan vi som får vända ut och in på plånböckerna redan i mitten av månaden skall få prioritera annorlunda i livet för att hinna med allt nödvändigt. En bransch där de svarta pengarna flödade har man genom detta gedigna arbete fått att om inte bli helt vitt så iallafall lite ljusgrått.

Alla vinner på det här och det är just därför socialdemokrater och vänsterpartister är så mycket emot. Att folk skall få prioritera vad som är viktigt i livet finns ju inte på deras agenda. När man tar hem en snickare som borrar och snickrar så att dammet yr är helt ok att subventionera detta med ett skatteavdrag vid namn ROT, men när man vill ha hjälp att bort byggdammet så är det vidrigt och skamligt för den som skall utföra arbetet. Det handlar om att befästa sterotyper där vissa yrken är fina och genuina medan andra yrken är förnedrande.

De som ville använda sig av hushållsnära tjänster i sosse-Sverige var de som socialdemokraterna i retoriken ville bekämpa - samhällets rikaste, samhällets elit och de som hade råd att redan skaffa sig en guldkant på tillvaron. När så möjligheten bjuds för de som tidigare var sosseriets kärnväljare att om man så vill prioriterar att lägga sina slantar på lite hjälp hemmavid så skriks det rakt ut från de som anser sig stå på de svagas sida. Förstår man inte att livspusslandet redan idag är svårt nog att få att gå ihop? Förstår man inte att det faktiskt är upp till var och en att själv avgöra vad man vill ha hjälp med hemma, tillbyggnad, städning, barnpassning, IT-service eller snöskottning?
Och att åter göra ljusgrå pengar nattsvarta är det tydligen inga problem med, bara det heliga målet uppnås - det heliga målet att som politiker stövla in och slå sig ner vid middagsbordet med den moraliska pekpinnen vinande i luften.Hushållsnära tjänster? Ja! Men ännu så länge prioriterar jag hellre än öl eller tio mot att få hjälp med att brotta ner de våldsamma dammråttorna som bor under min säng. Jag prioriterar hellre att gå på en konsert eller gå på bio mot att jag faktiskt får ta hand om mina egna efterlämningar och spår. Men jag vill ha valet att själv välja, jag vill kunna vara med om att skapa nya jobb - jobb som faktiskt är värdefulla trots vad Ohly och Sahlin än må tycka i sitt klasskrigstänk...

Länkar/Debattörer: Kent, Klamberg, Ankersjö, Mary, Seved, Maria, Eva Westerberg, Magnus, Böhlmark och efterhand fler...

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Sossarnas kärnväljare? Så, det är de med en bra bit över 200.000 kr i årsinkomst.
Tja, kanske det.
Kanske därför man låtsas värna om de som ligger under det strecket.

Men för oss som ligger under strecket borde städavdraget vara (minst) 75% för att vi ska kunna använda det.

Så det är nog bara kärnväljarna, som har råd idag. Dvs aningen fler än de som hade råd redan utan avdrag.

Unknown sa...

Ny tidning från Socialdemokraterna "Alla ska med" se förhandstitt på Grandmaster

http://grandmasterpeder.se/alla-ska-med-ny-tidning_289.html