2010/02/02

VAD VAR DET FÖR FEL PÅ HADAR DÅ...?


...bortsett från det faktum att Hadar Cars har en snopp, och Birgitta Ohlsson har en snippa? Kvoteringen har lagt sin tunga näve även över Alliansregeringen, där män ersätts med män och där kvinnor ersätts med kvinnor, och då hamnar vi nu i den sitsen att Birgitta Ohlsson blir landets nya EU-minister. Jaha...

Det har lobbats på Facebook, helt ogenerat, och utgången har väl under en längre tid varit rätt given - trots att det uppenbarligen funnits fler än undertecknad som med skepsis i blicken tittat på den gapiga, rabiata feministen när hon trånat efter sin ministerpost. Självklart startades det på Facebook en grupp där ambitionen var att slå sönder kvoteringsvurmandet, och lyfta en annan kandidat till positionen som EU-minister - vi som ville se Hadar Cars som ny minister.

Självklart så är det så att Folkpartiet Liberalerna som i sin tillvaro som en av fyra beståndsdelar i Alliansregeringen äger sin fulla frihet och rätt att ersätta sina ministrar med vilka man nu vill, men var det så att alla var med på noterna i denna fars? Ryktena säger något annat, ryktena säger att Birgitta Ohlsson mer eller mindre pressade in sig i maktens korridorer mot bättre vetande och mot sin partiledares vilja.

OK, Hadar Cars är man och det skulle prompt dit en kvinna av skäl som jag inte kan förstå. Men vad var det då som hindrade Birgit Friggebo från att resa runt i Europa och kvittra "We shall overcome!" i finanskrisens mörka skuggor? Eller varför inte locka hem Marit Paulsen, detta valvinnande lokomotiv som är en synonym till kvinnlig urkraft? Varför en kvinna som bara gapar, som nästan alltid tycker annorlunda bara för att det är tuffare och mer medialt att gå mot strömmen, varför?

Nåväl, valet är gjort och Birgitta Ohlsson blir nu minister alldeles oavsett vad jag tycker om det. Då tillhör det ju ändå god sed att gratulera vinnaren, lägga ner vapnen och samlas kring den som vinnande gick ur striden - både på Facebook och i det verkliga livet. Så därför, grattis "näbbgäddan"! Må du överraska mig och alla andra skeptiker med oanade talanger och en hittills dold vishet.

Härmed begravs därmed också Facebook-gruppen "Gör Hadar Cars till EU-minister!" formellt och till stor sorg för de 14 eldsjälar som brann för Hadar. Tack och Bock, Stupstock!

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, AB, AB2, Krassman

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Hadar är duktig, men han är inte direkt något framtidsnamn. Även om jag ogillar åldersdiskrimineringen i Sverige, där man ses som slut vid 65, så är de facto Hadar 77 år, och då ministerutnämningen är tänkt att gälla till 2014 (förutsatt att vi vinner valet, dvs) så skulle han alltså vara 81 år. Kanske inte riktigt det vallokomotiv som behövs i valrörelserna 2010 och 2014.

Dessutom har han inte varit aktiv på nationell (eller internationell) nivå på drygt 10 år, så han får väl sägas vara ganska rostig som ministerämne.

Det är dessutom så att Birgittas profil som "annorlunda" och "bråkig" är ganska uppförstorat. Visst, hon är fanbärare för jämställdhetsivrarna i partiet och hon tar ofta höjd i dessa frågor, men i många frågor ligger hennes åsikter på partilinjen; hon är anhängare till marknadsliberalism, Israel-vän, stöttar kärnkraft, etc.

Däremot lever media på konflikter, så de lyfter givetvis fram de tillfällen då Birgitta inte följer partilinjen.

Ska man vara lite cynisk så innebär dessutom ministerutnämningen att Birgitta får mindre utrymme för solo-utspel; hon blir helt enkelt tvungen att falla in i rollen som minister (även om vi som ville ha henne som minister givetvis hoppas på att hon ska kunna påverka regeringen inifrån i bl.a. jämställdhetsfrågor)

I vilket fall så tycker jag att det är ett bra ministerval, och ett val som stärker FP inför valrörelsen 2010.

Däremot var det få som förde fram Birgitta för att hon är kvinna; utan hon fördes fram på grund av den kompetens som hon besitter. Hon var helt enkelt bästa valet, inte bästa kvinnliga valet.

Lars-Erick Forsgren sa...

Du är skojig du Tokmoderaten...

Som Mattias ovan skrev så var Birgitta den bästa kandidaten, med den bästa kompetensen, helt outstanding bland de som diskuterats. Det gick inte att gå förbi henne, det skulle ha varit skandalöst.

Tror dock inte att det blir lätt att få tyst på henne i någon fråga, och det är bra det!
Det är bra med självständigt tänkande personer, även ministrar!!!

Att jag inte håller med henne i allt är en helt annan sak.
Och kom ihåg, hon prioriterar frihet, demokrati, mänskliga rättighetet i första rummet som EU-minister.
Bra, bra!
Extra plus för hennes FRA-kritik dessutom!