2010/02/17

BLOGGRECENSION 9: HENRIK ALEXANDERSSON


Normalt sett så har ju mina bloggrecensioner publicerats under natten, men denna enda gång kom jag till lite senare. Ursäkta dröjsmålet, men en döende mobiltelefon som krävde värme och empati, Kent Perssons påhitt om en bloggdebatt samt bara allmän oinspiration lade hinder i vägen för mina ambitioner att hålla tidsschemat. Men nu är den här, den näst sista av de tio recensionerna av Knufflistans toppbloggar - och det är ännu en piratpartist som skall skärskådas.

Henrik Alexandersson, även känd som HAX, slog som många andra bloggare igenom i den orkan som FRA-vindarna blåste upp i bloggosfären. Det var då HAX var en blogg som folk i största allmänhet tog till sig och brydde sig om, bloggen var en maktfaktor som senare ledde till att den gode HAX lyckades få ett attraktivt arbete i Europa-parlamentet i Bryssel. Det var då, i spåren av FRA, Ipred och ett framgångsrikt EP-val. Nu ser jag bloggen HAX som ett forum för de närmast sörjande, de redan övertygade...

Oinspiration skriver jag om några stycken upp, och bara av att sätta sig ner och blänga på bloggen HAX får ju mig att tappa såväl fokus som matlust - den ser ju osmaklig ut vid första anblicken. Men börjar man titta närmare på det som döljs av en undermålig bloggermall så förstår man iallafall varför det en gång var så att HAX var en respekterad bloggare. Betygen av idag blir enligt följande:

Politisk korrekthet: Eftersom hela Piratpartiet i sin skapelse är politiskt inkorrekta och ett resultat av de etablerade partiernas oförmåga att förstå det som ungdomsgenerationen och de datakåta medelålders gubbarna har förstått så är ju resultatet självklart bra. HAX angriper bra, han framstår som en slipad debattör och bra skribent om de frågor som gav Piratpartiet luft under vingarna. HAX hugger i alla riktningar och han gör det bra mycket bättre än sin partiledare "Dick Greger". Betyg: 4 Kommentar: När HAX svingar sitt svärd så står man bredvid och njuter av resultatet oavsett om man tycker likadant som han.

Humor: I första genomögningen hittar jag iallafall en insändare om McDonalds etablering i Ludvika som får mig att dra på smilbanden. Men sedan är det inte så mycket mer som är skoj, och förmodligen finns inte heller ambitionen med HAX bloggande. Det är teknikgrottande och övervakningsraljerande för allt och alla, men inte är det gjort med glimten i ögat utan snarare med gravallvar i blicken. Piratpartisterna i stort, bortsett Opassande, verkar ta sig själva på alldeles för stort allvar och skulle tjäna på att släppa loss. HAX är inget undantag. Betyg: 2 Kommentar: Utan en urklippt insändare och skarpsynen som fick HAX att upptäcka en Facebook-grupp som kämpar för en moderat partisekretare i Moderaterna hade betyget blivit en etta, nu kom han upp i en tvåa...

Språkbruk: Att läsa HAX torrheter är det inga problem att göra. Ord och meningar hanteras korrekt och varsamt, och stavfelen är lika sällsynta som tillfällena man får ha roligt på HAX blogg. Efter att ha tittat igenom bloggen några gånger så förstår man varför HAX handplockades av Piratpartiet ner till Bryssel. Betyg: 4 Kommentar: På gränsen till högsta betyg, med lite mer inlevelse och känslor skulle HAX nå dit.

Skönhet: Men varför? Varför fattar inte dessa teknikfreaks att det också behövs en strukturerad och tilltalande kreation att klä bloggen med? HAX tillhör de absolut mest undermåliga bloggarna när det kommer till estetik, uselt är bara förnamnet. En bloggermall utan engagemang, ett "basic" sidhuvud som bara andas slöhet och smaklöshet. Några bilder här och där i inläggen förgyller litegrann, men det räcker inte alls till för att kunna sitta och läsa HAX texter medan man njuter av en snygg blogg. Betyg: 1 Kommentar: Inte alls lika rörigt som "Dick Greger":s blogg men också bra mycket tråkigare. Snälla, försök iallafall...

Sammanlagt betyg för HAX blir således 11, samma betyg som Mary X Karamell men efter många andra. En slutgiltig lista kan publiceras på lördag när Kent Persson blir det sista kapitlet av de tio främsta bloggarna. Dock så kommer jag ta mig an 3-4 andra bloggare som en liten bonus men utan tidsplan utan när andan faller på.

Tack och Bock, Stupstock!

2 kommentarer:

Henrik Alexandersson sa...

Fast jag har fler läsare än någonsin... ;-)

Tokmoderaten sa...

Så må vara herr HAX, men de är dina förtrogna som jag tror tittar in och deras vänner i förlängningen. Men grattis ändå, jag började härmoveckan och kan du trolla fram mer om motorcykeln Donalds i Ludvika så blir jag kvar.

Ha det så gott!