2010/02/23

NÄR FYRA ÄR MER ENIGA ÄN ETT...


Det är inte utan att jag tycker att Kent Persson, Örebros bidrag till bloggosfären, fick till ett schack matt-drag när han denna vecka lyfte fram frågan om de så kallade hushållsnära tjänsterna som veckans debattämne. Just i denna fråga kan man tydligt se en skiljelinje mellan traditionalister och förnyare i sosseriet, där båda sidorna har eldunderstöd från sina respektive allierade i Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det var länge en sprickbildning tog sådan fart så snabbt i "Rörelsen"...

Medan de fyra allianspartierna är så eniga om detta skatteavdrag för hushållsnära tjänster att det är rörande så blir man inte klok på vad socialdemokraterna hwilja i denna fråga. Ännu lite mer förvirrande blir det om man vill ta reda på vad den grönröda koalitionen vill i denna fråga, där inte ens världens bästa medlare skulle kunna få Ohlys rödingar att tycka likadant som Wetterstrands trädkramare. Och den där stora vännen i Monas sosseri kan man ju inte med bästa vilja förstå vad de vill.

Tuppen när det gäller att hålla ordning i den hönsgård som är sosseriets ekonomiska politik är den gravt koleriske Östros. Om hushållsnära tjänster gapar Östros på sedvanligt manér:
"-Man bör inte ha så här dyra förslag, som ger så lite jobb. Vi ska diskutera det här tillsammans och vi återkommer med ett besked i frågan under våren." Det sorglustiga är att över 11.000 jobb den bransch som kallas de hushållsnära tjänsterna av Östros kallas för "lite jobb" medan mindre än hälften så många bilbyggarjobb i Trollhättan är jättemånga och livsviktiga arbeten enligt Östros och Mona. Är det bara jag som ser genusaspekten i det här resonemanget...?

Men är Östros i detta fall talesman för hela rörelsen, för de grönröda eller bara för sin egen familj? När det gäller sosseriet kan man lugnt konstatera att det finns nästan lika många viljor som det finns sympatisörer och nästan alla berättar öppet vad man tycker. På bloggosfären finns det några opportunister som inte alls tycker likadant. Ta han som bor på Bråkmakargatan på Astrid Lindgrens värld och som nu tjurar precis som den Lotta som enligt sägnen bodde där gjorde titt som tätt. Högberg skriver med emfas: "- Kan inte hålla fingrarna borta från tangentbordet och kommentera det tokiga från Mikael Damberg angående hushållsnära tjänster. Så Länge det är håll i kommunernas kassa till äldreomsorgen och barn omsorgen. så länge det behövs resurser till skolan så att ingen ska lämna grundskolan utan godkända betyg. Så länge det är köer inom vården och det saknas resurser så kan jag inte ställa upp på dessa hushållsnära tjänster."

Det där om att ingen ska lämna grundskolan utan godkända betyg kan jag definitivt skriva under på för när Högberg går igång och tuggar fradga i sin aversion mot hushållsnära tjänster så försvinner ett eventuellt godkänt betyg i svenska all världens väg. Jag tar felstavningarna och den röriga meningsuppbyggnaden som ett bevis på hur mycket Högberg engagerar sig för att bara låta samhällets rikaste få hjälp med hushållsarbete. Att sedan betyget i matematik måste ligga farligt när ett IG är ju också det ett faktum när man gnäller över att svarta pengar blir vita, när minus blir plus...

I vanliga fall är Högbergs tankar korrekturlästa och underbara att sätta sig ner att ta del av, nu bara ostrukturerat och argt. Och det intressanta i kråksången är att det är Micke Damberg och de sossar som ser lite längre än näsan räcker som får Högberg så upphetsad att korrekturen och logiskt tänkande försvinner likt ett inställt SJ-tåg i snöröken. Och lilla jag lever uppenbarligen kvar i rollen som recensent... Förlåt mig Peter, om jag beter mig som en dumdryg besserwisser! Det var absolut inte meningen. ;-)

Det finns en skiljelinje mellan storstad och landsort verkar det som, för det är i de flesta fallen sossar med rötterna i asfalten och andandes avgaser som står upp för solidariteten med de som prioriterar att lägga sina skattade slantar på hjälp hemmavid. Den undersköna och oftast helt fantastiska nymfen från Duvbo, sossarnas svar på Charlize Theron, tillika kommunstyrelsens ordförande i hemstaden Sundbyberg tycks ju inte ens bo på samma planet som Högberg och många andra gläfsande klasskrigare.

Helene formulerar sig på följande sätt: "- Det kan inte längre handla om avdragets vara eller inte vara. Snarare måste diskussionen handla om hur vi gör tjänsten tillgänglig för de som verkligen behöver den. Hur vi ser till så att även en tidpressad familj med medelinkomst ska kunna köpa tid med familjen genom att använda sig av hushållsnära tjänster? Hur ser vi till att den ensamstående mamman kan ta hjälp av en städfirma när tiden inte räcker till? Hur kan en pensionär med tunn plånbok ta hjälp av hushållsnära tjänster för att kanske kunna bo hemma längre?" Otroligt! Vi är på olika sidor om den minerade blockgränsen men här har vi en samsyn som gör att jag hoppas få bjuda Helene på en pilsner nästa gång vi stöter ihop på Bishops.

Det handlar om personer med medlemskap i samma parti, ett parti där man nu enligt Östros skall prata ihop sig. Och när SAP har pratat ihop sig och överbryggat de milsvida skillnaderna så skall man sätta sig ner och prata lite till. Då skall man få sina två koalitionspartners att komma överens i en fråga där man har svårt nog att komma överens med sig själv. En vänsterpartistisk politisk sekreterare formulerade följande fyndighet på Facebook under dagen: "- Inga pigor åt sosse-klassen! Låt dem skura de egna dassen!" Någon som inbillar sig att väljarna har klart för sig vad som väntar i ett grönrött Sverige efter valet? Nä, tänkte väl det...

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag lovar och skärpa till mig och sluta tuggar fradga (det smakar inte så gott) Annars så tackar jag för dina värmande ord.

Tokmoderaten sa...

Puss på svålen!