2010/02/05

DEN PARANOIDA PRESIDENTEN I ÖSTER...


Man borde vara orolig när marionettdockan i Kreml, Medvedev, nu har lagt upp riktlinjerna för Rysslands framtida säkerhets- och försvarspolitik. Medvedev ger nu den säkerhetpolitiska förföljelsemanin ett ansikte, medan en betydligt sjukare premiärminister Putin gömmer sig i bakgrunden medan han drar i marionettdockans trådar...

Ryssland förbehåller sig rätten att använda kärnvapen närhelst man kan ana hot mot landets existens, och eftersom Ryssland av idag är en nation styrd av paranoida män så kan man väl rätt lätt få dessa att tro att existensen för den egna statsbildningen är hotad. Det räcker ju med att Georgien andas om att det är orättfärdigt att den ryska björnen tagit två stora tuggor av Georgiens kropp för att skapa två lydstater så kommer Putin gå igång, och med honom per automatik också den viljelösa Medvedev.

Det kan ju också handla om att Polens regering har den stora fräckheten att själv välja vilka försvarssystem landet vill ha som stöd från den säkerhetsorganisation där Polen är medlem, och den ryska björnen vrålar hysteriskt. Det kan ju handla om att den suveräna staten Tjeckien vill bygga en radarstation på sitt territorium, ett defensivt övervakningssystem - och vrålen från öster tilltar. Tydligt är att firma Putin/Medvedev helt har förträngt att alla gamla lydstater i deras tidigare hegemoni numera är fria och har en beslutanderätt över sina länder som Ryssland numera har så svårt att acceptera. Allt som görs, allt som planeras för att de gamla WP-länderna skall känna sig trygga upplevs i Moskva som hot med udden riktad mot just Ryssland.

Dessutom så pläderar ju Medvedev i detta nu för att varje utvidgning av NATO kommer att uppfattas som en provokation mot Ryssland. Vilka konsekvenser bör Finland och Sverige dra av dessa pålagor? Att man från Ryssland lägger ett veto mot att vi själva utformar den säkerhetspolitik som skulle passa oss bäst - kanske, eventuellt eller till och med troligen i samarbete med andra likasinnade länder? Tydligt är det att vår fria vilja i firma Putin/Medvedevs ögon ingenting betyder - för skulle vi välja NATO-spåret så är ryssen kränkt, provocerad och ännu lite mer trängd.

Ryssland är redan idag hotet mot sina grannar, eftersom man lägger sig i och planterar sin stora kran i blöt hos de som bara utövar rätten att styra över sin egen tillvaro. Ryssen rustar, ryssen provocerar, ryssen drar sig inte för att med våld och full kraft ge sig på grannländer. Många är de som ser en utveckling som inte är positiv, därav reaktioner från de nya NATO-medlemmarna för att trygga sin framtida säkerhet - men Sverige varken ser, hör eller doften av en ny totalitär granne som skall skrämma in sina uppstudsiga små grannar i fållan med vapenskrammel. Sverige vill inte se, Sverige vägrar att rucka på landets stelbenta säkerhetspolitiska bedömningar eftersom det inte passar oss att se hotbilder torna upp sig i vår del av världen och Sverige varken kan eller vill ta sitt eget skydd på allvar med ett försvar med någon form av trovärdighet.

Nu har vi Landet Brunsås dessutom gett Ryssland alibi för att öka sin närvaro i det hav som Rysslands företrädare Sovjetunionen med illa dolt hyckleri kallade för "Fredens hav" i och med att vi godkände den där gasledningen genom våra vatten. I dessa vatten, i svensk ekonomisk zon, skall det dras en gasledning genom områden där man från sovjetrysk sida dumpat såväl radioaktivt skräp som kemiska stridsmedel så sent som för 15-20 år sedan. Det dumpades in i våra vatten, regeringen av röd kulör fick veta men som vanligt tog undfallenheten över och allt tystades ned...

Jag skäms över att bo i ett land där feghet och konflikträdsla är de två ben på vilken man bygger landets säkerhetspolitik. Å andra sidan är det inte så konstigt att det är just de två beståndsdelarna man lägger märke till med tanke på att vi är ett land som bara snyltar på andra länders försvarsansträngningar och överger det folk som faktiskt förtjänar att beskyddas av det egna landet, här och nu...

Länkar: SvD, AB, DN

5 kommentarer:

Unknown sa...

"..och eftersom Ryssland av idag är en nation styrd av paranoida män så kan man väl rätt lätt få dessa att tro att existensen för den egna statsbildningen är hotad."

Man behöver inte vara militär expert (eller Tokmoderat) för att förstå att president Medvedev kan tycka att Ryska Federationen ÄR hotad.
titta här bara:
www.russiablog.org/nato_russia_missiles-map.jpg

Unknown sa...

xloader:

med tanken på att det finns interkontinentala kärnvapen så är hela världen hotad isåfall...

Dumt inlägg.

SoberMind sa...

Many, and in particular those loyal to the superpower, claimed that Russia was sensitive, over-reacting and paranoid with respect to NATO expansion eastwards.

Could be! But the Georgian attack on russian peace-keeping forces changed the whole logic. Georgia did attack, despite resistance from USA-loyal media to admit it. Furthermore, which country did train the Georgian officers and flew them in back to Georgia before the attack. Which country has financed Georgia the last years etc and so on. Finally, which country did not answer the phone when the russian foreign ministry called on the evening of the attack?

Hence, USA was at least completely aware of the attack, if not arranging it. Conclusion: NATO proved to be everything the paranoid russians said it was, namely an organisation to attack russia.

SoberMind sa...

http://thecautionaryrevelation.blogspot.com/2010/02/i-understand-russia.html

Unknown sa...

Problemet i frågan om NATO kontra Ryssland är precis vad du själv accentuerar med ditt inlägg. Paranoia och maktpolitiskt tänkande likt det under Kallakriget. Ryssland är inte Sovjetunionen och NATO idag är inte samma NATO som igår. Världen är inte den som den var igår. Den retorik man använder påverkar politiken och praktiken.

Väx upp och inse att varken Ryssland eller NATO kommer att ändras om man fortsätter som man gjort hittills. Det centrala som fokus bör ligga på är mänskliga rättigheter och demokratisering.

Ronald Reagan sade det på ett bra sätt - "trust but verify".