2010/02/22

KUNG BORE SOVER PÅ SPÅREN...


En sådan här morgon är det trots omständigheter som en mage i uppror och mild frossa rätt så skönt att ligga ner framför datorn och ha det så varmt man kan ha det. Ett tjockt täcke ligger över min ännu lite tjockare lekamen och trots att magen låter som ett tröskverk, raparna luktar jäst och trots att termometern i vardagsrunmmet visar -17 grader utanför rutan så har jag det mycket bättre än många andra denna morgon.

Upprepade gånger så har min vän Peter Griffin-kopian från Västerås ringt och stört mig. Peter Griffin-kopian kämpar i detta nu för att mot alla odds ta sig från Västerås till Sundbyberg med tåg. För varje gång jag har svarat så har rösten på andra sidan etern låtit mer och mer frustrerad, och jag känner mig så hjälplös under mitt sköna täcke. Jag har lämnat över telefonnumret till SJ:s kundservice, och dit gick det inte ens att komma fram för Peter Griffin-kopian. Jag har lämnat över numret till Banverkets information, och där fick den stackars kämpen bara skäll och ovett. Alla skyller på alla, ingen tar ansvar för att vi har vinter i Sverige.

Järnvägsnätet är lamslaget, spåren oframkomliga och de ersättningsbussar som eventuellt skulle kunna ha blidkat en redan upprörd reseskara vågar sig inte ut på vägarna på grund av väglaget. Kvar står de tålmodiga svenskarna på sina perronger, i överfulla väntsalar och lyssnar på monotona högtalarröster som med en kuslig regelbundenhet beklagar inställda tåg, försenade tåg och det extrema vädret. Vad är extremt? Det är vinter, och Sverige måste ju fungera när det är vinter - järnvägarna måste fungera, vägarna måste vara farbara och folk måste ju för i helvete kunna ta sig till och från sina arbeten. Efter denna vinter, som ändock bara är en vinter som vintrar kan var vara och som inte alls är extrem annat än i Banverkets, SJ:s och SL:s värld, så måste huvuden rulla bland de ansvariga...

Peter Griffin-kopian är mest hatisk mot SJ:s styrelseordförande och kulturministerns muntergök till man, Ulf Adelsohn. Peter Griffin-kopian vill enligt de informationer jag fått över mobilen göra massor med saker med Ulf Adelsohn som kan klassas som hotfullt och våldsamt. Denna flinande före detta partiledare får nu ta på sig rollen som den styrelseordförande i det statliga SJ som inte klarade av att få tågen att rulla på vintern. Att det är just Ulf Adelsohn som får klä skott för Peter Griffin-kopians hat och förakt dessa dagar beror ju på att det är hans tåg som Peter Griffin-kopian använder sig av för att åka till och från sin arbetsplats. Att sedan Ulf Adelsohn alltid anser att SJ aldrig felar, att allt allltid är någon annans fel får ju Peter Griffin-kopian att tugga fradga där han nu sitter fast mellanoch Bålsta Enköping eftersom två pendeltåg fått förkylning vid den sistnämnda orten.

På samma sätt som hatet mot SJ och dess styrelseordförande nu frodas i kalla, stillaståenden tågvagnar land och rike runt så sitter kollektivresenärerna i Stockholms län och spyr galla över SL:s motsvarighet till den glade Ulf - allas vår Christer G Wennerholm. Själv tycker jag att Banverket är ett precis lika ruttet rötägg som SJ i dessa dagar av köldtortyr och ett liv då tid och rum vävs samman i ett ett töcken för alla som hänvisas till den spårbundna trafiken...

Tågen fungerar inte, informationen fungerar inte och ersättningstrafik är det inte tal om i SJ:s värld. SL skall iallafall ha heder av att man trots allt försöker skademinimera för sina resenärer. Men överfulla tåg, tunnelbanevagnar, spårvagnar och bussar spär på bilden av ett samhälle som närsomhelst kan kollapsa, där folket inte kommer till sina arbeten och där effekterna för samhällsekonomin blir groteskt stora. Det är vinter, den här vintern är det kallt och det har kommit mycket snö - men Sverige ligger där det ligger och måste kunna hantera ett väder som det vi nu har. "Stanna hemma om du kan" lyder rådet från SL, och hur enkelt är det för de flesta? Varför är det så här, och hur skall det bli senare i veckan när det talas om några decimeters påfyllnad av nysnö-depåerna?

Brakar allt då? Kommer till och med Ulf Adelsohn och Banverkets uppenbarligen underpresterande generaldirektör Minoo Akhtarzand - som förresten Peter Griffin-kopian också vill göra onämnbara och straffbara handlingar emot - att erkänna sina misslyckanden utan att skylla på varandra eller det naturliga väderläget? Kommer de två ta konsekvenserna av tusentals förfrysta lemmar på perronger runt om i landet? Kommer de då ta sin Mats ur skolan för att ge någon annan bättre möjlighet att leva upp till kundernas krav? Insha'Allah...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2

3 kommentarer:

doublecorona sa...

Reinfeldt: utlys katastroftillstånd!
SJ/SL och andra kritiska samhällsfunktioner har visat sig inkapabla och inkompetenta att handskas med en ordentlig svensk vinter (de brukar sällan klara av en slaskvinter). Utlys katastroftillstånd, då kan armén sättas in för att garantera viktiga samhällsfunktioner, dessutom så kan då folk få ersättningar för förlorad arbetstid, mm. Otroligt hur sveriges ledning på alla nivåer och inom samtliga partier undviker ansvarstagande.

Tokmoderaten sa...

Det är ju bara det att vi inte längre har en armé värd namnet som kan göra det du vill, dubbelkronan.

magnusgus@AD sa...

http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/02/05/tag-gjorda-for-sommartrafik/