2010/02/28

NÄR FRIHETEN STÅR MOT OFRIHETEN


När Kent Persson satt på kammaren i Örebro för lite drygt en vecka sedan och valde ämne till sin så kallade "Bloggdebatt" så tror jag inte att han anade vad det var han satte igång. Ämnet var de hushållsnära tjänsterna och RUT-avdragets förträfflighet ur flera aspekter, och det de politiska bloggarna på högerkanten startade upp apas nu efter av Allianspartiernas kampanjmakare.

Frågan om de hushållsnära tjänsterna splittrar de rödgröna i grunden, och de två starkaste partierna är även splittrade internt. För vem kan påstå att storstads-sossarna genom Micke Damberg och Helene Hellmark Knutsson har något gemensamt i sina resonemang om att behålla avdraget med landsorts-sosseriet som skriker ljudligt om "Pig-avdrag"? Och var står Miljöpartiet? Mikaela Valtersson säger en sak, den skäggige mannen från Kalix en helt annan och man blir inte längre klok på vad de gröna vill innerst inne. De enda man kan lita på är Vänsterpartisterna som inte förnekar sig. De är ju som vanligt emot, precis som de alltid brukar vara - de kroniska nej-sägarna under Ohly.

Tydligt är att man från vänsterkanten inte har något som helst problem att skattesubventionera män i utanförskap, män som har sin utbildning i bygg-, måleri- eller någon annan ROT-avdragsgillt yrke medan driftiga kvinnor och män som gärna lägger ner själen i att underlätta i hemmen för stressade barnfamiljer skall förödmjukas offentligt av politikerna. Det finns ingen ambition att faktiskt sätta ett värde på att över 11.000 människor faktiskt har fått ett arbete att gå till, ett arbete som är både viktigt och betydelsefullt. Det är nämligen precis lika viktigt att underhålla det arbete som kan ha skapats genom ROT med att ta till RUT. Ett lagt golv behöver omtanke och kärlek, ett nyrenoverat badrum behöver empati...

Under socialdemokratin fanns de hushållsnära tjänsterna också, det fanns ingen lag mot att låta någon träla hos överklassen. Men då var denna tjänst endast möjlig att nyttja för de med den tjockaste plånboken och ofta var det svarta pengar som rörde sig mellan beställare och utförare. Idag är det annorlunda, möjligheten att få hjälp med livspusslets lösning är öppen för många, många fler och med olika tjockhet på plånboken. Svarta pengar i systemet har om inte blivit oskuldsfullt vita iallafall antagit en ljusgrå kulör, och statskassan tjänar faktiskt på detta RUT-avdrag. Men som vanligt sitter sosseriet och stödpartierna och vill lägga sig i hur folk lever sina liv, vilka prioriteringar man gör med sina pengar. Ofrihetens partier skäms inte för att visa sitt rätta ansikte, iallafall inte i denna fråga...

Och om RUT-avdraget är en fråga där man kan underlätta för familjen att få sin vardag att gå ihop så är ju den kvoterade föräldraförsäkringen en fråga där man återigen visar sig sitta på en långt större kompetens i de politiskt valda församlingarna än hos familjen vid köksbordet. De rödgröna politikerna klampar återigen in och vet hur var och varenda svensk familj bäst får sin vardag att gå ihop, och naturligtvis är svaret som vanligt ofrihet och politiskt inpiskad kvotering. I sosse-Sverige är det politikerna som vet bäst, alltid.

Visst skall man med morötter försöka få männen att ta sig lite mer tid med den nyfödda hemma, men problemet behöver ju inte bara vara ekonomiskt eller bero på ovilja. Det kan ju vara så att barnet ammas länge, och hur gärna Mona än vill så är det inget vi män kan ta över så där rakt av. Varje familj vet bäst hur man på bästa sätt skapar förutsättningar för att få sin vardag att gå ihop. Den friheten måste politikerna ge familjen, frihet under ansvar och frihet att själv skapa en trygg miljö för barnen - oavsett om det är mamma, pappa, farfar eller mormor som är hemma med det lilla rapande och bajsande livet.

Det är här den tydliga skiljelinjen finns i dagens politik i Sverige, mellan de som vill styra, ställa och försvåra vardagen för vanligt folk av ideologiska skäl och mellan de som faktiskt tror att de väljare som valt sina politiker också är kapabla att göra andra val i sitt liv. Det är när ofrihet står mot frihet som valet blir tydligt, det är då det borde vara lätt...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3 DN1, DN2, DN3
Bloggdebattörer: Ankersjö, Andersson, Kent, Mary, Klamberg

5 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Skiljelinjen i svensk politik går mellan de som vill ytterligare göda de som redan har det gott ställt och de som anser att samhällets stöd ska gå till de som har behoven, inte de som har råd att köpa hjälp mot behoven.

Avdraget för Höginkomstnära tjänster är ett sätt att med skattemedel subventionera hjälp i hemmet för de som har råd att köpa denna hjälp. Samtidigt som det finns mängder av gamla och handikappade som har behoven. Men dom har inte råd att köpa hjälpen och samhället har inte resurser att hjälpa dom.

Det är alltså dags att förändra hjälpen till Höginkomstnära tjänster till hjälpen åt de med extra behov. Det skapar jobb det också. Men som sagt, det är ju inte moderata väljare som får subventionerna.

Tokmoderaten sa...

God morgon struts!

Det är just det som RUT-avdraget är till för att åtgärda! De rika hr råd alldeles oavsett, nu får även de med tunnare plånbok möjlighet att prioritera vad man vill använda sina slantar till.

Krassman sa...

@Antonsson
Bu för dig och ditt parti. Hur vill ni förändra avdraget, finns det info om det? Jag tycker det är underbart att ni nu kör en kampanj på detta, eftersom att Centerpartiet får det ännu tuffare att hamna i rampljuset. Frågan är ju faktiskt som gjord för dom att driva, men icke då. Partiet Glufs Glufs tog den oxå, bra jobbat.

Väldigt roligt oxå att poängen är att fokusera på vad vi i oppositionen vill, underbart. Sedan valsegern 2006 så har oppositionen konstant fått frågor från borgerligheten vad man vill göra. Allt medan det skall "löna sig att arbeta", ett spår som man nu lämnar till förmån för detta.

Ville du ha numret till Nazisten i Malmö förresten? Jag ringde i natt men då svarade han inte, som vanligt. Vilken fegis va?

Herr Johan sa...

Jag har svårt att se var denna så kallade skiljelinje går, Fredrik. Fordon, bensin, el, och mat är de största utgifterna för vanliga familjer, men inget där har blivit billigare.

Vi har samma skyhöga moms, och dessutom vill nu moderaterna styra och ställa i familjers privatliv med så kallade biståndsbonusar till pappor som jobbar mindre (!). Vad partiets ledare tyvärr är oförmögna att förstå är att dessa pengar är inte era, de är våra.

Sossar hit, sossar dit, sossar överallt.

doublecorona sa...

Men...var det inte så att man INTE skulle kvotera??? Män ska inte kvoteras till utbildningar eller jobb, invandrare ska inte kvoteras till jobb, etc, etc. Varför ska allt som gäller kvinnor hela tiden kvoteras. Logik...?