2010/02/14

SKÖNA KURVOR - HÄRLIGA SIFFROR


"God morgon,
är du riktigt vaken än?
God morgon,
har du sett nå' glatt i tidningen?
Nej, det var väl längesen.
Är du riktigt vaken än?

God morgon,
nu behövs det glada tag.
God morgon,
ta och leta fram ditt bättre jag.
Har du något bra förslag?
Nu behövs det glada tag.

Se solen, åter stiger solen.
Se solen, det blir en härlig dag.
God morgon, god morgon."

(Bidrag från Schlagerfestivalen 1981, framfört av Elisabeth Andreassen och Fru Sälspäck.)

I dessa tider av melodifestival så får en gammal schlagerdänga från 80-talets början får inleda ett inlägg om nya, lite härligare opinionssiffror. Tankarna i huvudet handlar fortfarande rätt mycket om hur estetiskt och tilltalande bidrag nummer 8 var i Sandviken igår kväll. Det var kvinnliga kurvor när de var lika tilltalande som de man kan se när tittar på SIFO:s senaste undersökning. Och det välkända gapet, och då menar jag inte Christer Björkmans breda och sneda käft, minskar och det rejält. Vinnarna är moderaterna, och tillsammans med ett brandskattat centerparti de enda som ökar i den senaste opinionsundersökningen från SIFO. Alla andra partier minskar, i två fall tyvärr och i alla andra fall tack och lov.

Undersökningen kommer i en tid då det borde ha gått som på räls för oss i Alliansen, och det är ju tydligt att när man släpar ut sosseriet med sin politik i allmänhet och Mona som partiledare i synnerhet i ljuset så blir effekten alltid densamma - raset kommer som ett brev på posten. Själv känner jag glädje idag, men vet att nästa gång så kommer "Ursula-effekten" och den "fuskande moderaten-affären" att slå hål på de siffror som idag ser bättre ut än på länge... Ja, jag är född pessimist.

I går blev jag beskylld av sossen Krassman för att hata Mona Sahlin, men vid sådana här tillfällen så är det faktiskt så att gillande och kärlek ligger närmare till hands för mig medan hatet förmodligen bubblar i den lokala S-föreningen i Uddevalla och hos distriktet i Skåne. På båda platserna, och säkert på många fler platser, så ser man ju resultatet av att kvotera in en partiledare med nyktra ögon. Jag gillar att se Mona i TV, att höra henne i debatter - och det gör jag för att jag är övertygad om att långt många fler än undertecknad drar samma slutsatser som jag när man lyssnar på svammlet.

Men beror det bara och enbart på Mona Sahlins mediauppenbarelse att siffrorna nu pekar neråt igen? Nej, skattehöjningar för vanligt folk, dyrare el, dyrare bensin tillsammans med ett ständigt gnällande och pinsamma försök att skylla en världskris på Sveriges regering slår ju också hårt. Folk ser igenom svammlet, och minns att den välfärd som sossarna säger sig vilja försvara faktiskt löpte gatlopp när kvaliteten skulle granskas under sosse-eran. Det spelade liksom ingen roll att skatterna var högst i världen - vårdköer växte fram, skolorna underpresterade horribelt, utanförskap och brottslighet ökade och ingenting blev någonsin bättre trots det höga skatteuttaget. Jag tror folk minns en tid då fel fokus var ledordet i landets styre och hur socialdemokratins besatthet av att höjda skatter var lösningen på samhällets alla problem var den arbetsbeskrivning man styrde efter...

Jag är glad idag, men vet att nästa gång något annat institut kommer slå mig i ansiktet med sina siffror så är glädjen bara ett gott minne. Vi förlorar våra väljare på Ursula och på en fuskare, medan vi vinner väljarna när politiken debatteras - det är något vi bör bära med oss. Men hoppet finns nu igen, hoppet om att Alliansen återigen kommer att få dricka bubbel om 8 månader för att fira en ny valseger. Det kommer bli hårt, det kommer att bli smutsigt och jag tror ingen sansad person i dagsläget skulle vilja satsa sina pengar på vare sig det eller andra alternativet på vår politiska manége. Spännande, vulgärt och roligt, det är valrörelsen 2010 i mina framtidssyner - och jag skall vara med...

Länkar: SvD1, SvD2, DN, AB, Ankersjö, Westerholm, Min ledamot, Krassman

Inga kommentarer: