2009/06/10

DEN SMUTSIGA VALRÖRELSEN BÖRJAR NU...


Efter valrörelsen (på onsdagen den 10 juni) så läste jag igenom några politiska bloggar. Där fanns ett antal bloggar skrivna av socialdemokrater. En av sosse-bloggarna var Nathalie Sundesten-Landin, före detta heltidsarvoderad politiker och numera pluggandes till lärare. Som genom en "slump" hade Nathalie lyckats snoka rätt på ett antal Facebook-grupper som MUF Sundbybergs ordförande Niklas Kjellvard hade gått med i. Det var väldigt intressant att se en närmast fullfjädrad politiker, blivande lärare och socialdemokrat börja svinga hysteriskt och våldsamt mot en ung man som nyss gått ut andra ring i gymnasiet och som nu är på väg att ta sina första trevande steg in i politiken.

Kontentan av Nathalies blogg är att Niklas omdömeslöshet, som jag knappast kan kritisera utan att kasta gigantiskt stora bauta-stenar i ett väl tilltaget växthus, är en bild av hur MUF och Moderaternas värdegrund ser ut. Är det verkligen så att när en enskild MUF:are, förvisso ordföranden i Sundbyberg, har den dåliga smaken att ogilla damfotboll och annat inte alltför rumsrent, sätter avtryck i hela vår organisation? Knappast... Men är man trängd och när argumenten tryter så går man över till personangrep. Tro mig, jag vet själv hur jag är framför tangentbordet. Har inte sossarna gjort några dumma uttalanden eller kommit med något ogenomtänkt förslag så brukar ju även jag ge mig på motståndarna på ett taffligt sätt. Men då handlar det om partiledning eller höga företrädare för partiet, inte en ung kille som haft ett sviktande omdöme...

Nathalie som blivande lärare bör ju kunna förstå att unga killar kan gå vilse, att man går med i Facebook-grupper utan att tänka sig för. Det finns ju 41-åriga gubbar med ölmage och tilltagande håravfall som aldrig kan hålla sig till det politiskt korrekta... Det är i allra högsta grad opedagogiskt att hänga ut en ung kille på det sättet som Nathalie i dag har gjort, hon dödar intresset för att engagera sig politiskt hos de unga som har en bisarr form av humor och som någon gång gjort något fel eller ogenomtänkt. Och att på lösa boliner dra sambandet mellan en ung killes Facebook-grupper och ett partis värderingar är bara så lågt...

Nu är Nathalie snart lärare, en yrkesroll som kräver att hon reflekterar över ungdomens positiva och negativa egenskaper. Vad händer den dagen Nathalie stöter på en elev som inte är sosse, som inte gillar damfotboll eller råkar vara med i en Facebook-grupp som vill värna svenskheten. Skall då killens familj, umgänge eller föreningsliv hängas ut på Nathalies blogg? Skall alla i hans närhet kollektivt pådyvlas en persons åsikter eller felsteg? Är det sådana lärare, eller sådana politiker vi vill ha...?

Jag gillar ju Nathalie, hon är skärpt och lättsam men här var det ett snedsteg som i mina ögon är långt värre än de snedsteg som unge Herr Kjellvard har tagit. Att som en av topparna i sitt parti, Ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden med mera, ta all heder av en ung kille på detta sätt slår nog till och med de flesta av de mest elaka bloggarna som jag har skrivit. Jag brukar ju försöka sparka uppåt, inte nedåt...

Och apropå Kjellvards ogillande av damfotboll - det finns väl inget bättre än just damfotboll en varm sommardag. En av sönerna hade fotbollsavslutning häromveckan och jag tittade mer på Sundsvalls damlag när de värmde upp på planen brevid. Det fanns en ung, förmodligen alltför ung, kvinna som var så snygg och tilltalande. Hon var blond, kortklippt och atletisk, hon var som en ung Helene Hellmark-Knutsson faktiskt - hon hade nummer 2... och jag smälte som en mjukglass i solen.

7 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

OJ den tog tydligen skruv :). Jag har ju mest redovisat grupper jag hittade hos honom och beskrivit vad jag själv tycker om grupperna. Inte vad jag tycker om honom. Men det kanske är bra att det uppmärksammas att han är med i en grupp som SD håller i... tycker du inte? Fast du kanske gör som Reinfeldt på den frågan - duckar!

Jag kommer att hålla isär mina roller - var så säker. Jag blir lite orolig att du kanske dömer andra efter dig själv... så till SöS bör man nog inte bege sig om man är sosse.

Vänligen Nathalie

Tokmoderaten sa...

Självklart skall inte vi, varken S eller M, samarbeta med ett parti som har intoleransen som ett signum Nathalie. Där är vi överens, och jag tror att Niklas ångrar att ha någonsin gick med i den gruppen just nu...

Och du behöver absolut inte vara rädd för SöS, det finns många sossar där och jag särbehandlar ingen vårdtagare för att de inte tycker som jag. Tvärtom, motpoler attraherar ;-)

Anders Ljungberg sa...

vad spelar det för roll om han gillar damfotboll eller inte eller ska sossarna bestämma vad vi ska ha för intressen också eller vad vi ska tycka om eller vad vi inte ska tycka om .själv är jag inte specielt intresrad av fotboll nu kanske jag kommer att få skit för det också
min blogg är http://www.metrobloggen.se/andersljungberg

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag har aldrig påstått det heller. Ni läser in något jag aldrig skrivit. Jag skrev att JAG inte förstod humorn. JAG får väl ändå tycka vad jag vill.
Något är ju knas när moderater kan påstå vad skit som helst om någon/några och det skulle vara bättre än när jag redovisar vad JAG tycker. Märkligt!
Niklas visar på större mognad! Läs mitt nya blogginlägg.

Tokmoderaten sa...

Ni?! Jag läser att du inte gillar hans humor, eller att han har råkat vara med i en grupp som administrerats av SD. Att det sedan skulle vara en mall för moderata företrädare är väl knappast troligt, speciellt nu när Niklas gjort en bra och tydlig avbön.

Ditt nya blogginlägg var därför riktigt bra!

Unknown sa...

Men även om SD är ett levande skämt så... vad är fel med att bevara svenskheten? Jag gillar att ha en nationell tillhörighet, som vilken annan människa som helst.

Kan iranska flyktingar vara stolta iranier utan att vi tror de har dynamitbälte. Ska väl man kunna vifta lite med flaggan utan att vara Rasist el dyl??

Mattias Lönnqvist sa...

Klart man ska kunna vara stolt över att vara svensk. Det har dock ingenting med hetslagstiftningen att göra utan den borde istället avskaffas.