2009/06/29

SVERIGE SPARKAR FÖRSVARSANSTÄLLDA MEDAN RYSSLAND & GEORGIEN GÅR MOT REPRIS...?

Dags igen? Georgiska soldater hjälper en skadad kamrat...

Att 500 personer ur Försvarsmaktens stödfunktioner nu varslas om uppsägning är väl egentligen rätt naturligt eftersom själva kärnuppgiften för rikets försvarsmakt nu nått en minimalistisk nivå. Den framtida patetiskt lilla svenska Försvarsmakten behöver inte de väl tilltagna nivåer som kringfunktionerna har idag, ju mindre byråkrati vi kan få och ju fler aktiva förband som finns tillgängliga desto bättre...

MEN så aviseras också nerdragningar i Marinen och i Flygvapnet, och det är något som vi defintivt inte behöver. Att jag är ryssofob är väl numera välkänt, och behöver man återigen dra upp Ryssland och landets utrikespolitiska ambitioner för att varna för vad som blir resultatet av att Sverige mer och mer utvecklats till ett säkerhetspolitiskt vacuum i vår del av världen - utan trupp, utan medlemskap i NATO och utan förmåga att ens vilja se framtiden an på ett nyktert sätt?

För medan Sverige börjar skära i det redan alldeles för lilla försvaret så spänner Ryssen återigen musklerna i Kaukasus. På gränsen till Georgien så avser man samträna 8.500 man, med 200 stridsvagnar och 250 artilleripjäser - och dessutom med stora flyg- och flottstyrkor närvarande. När Georgierna själva höll en liten övning i våras så skrek firma Putin och Medvedev högt, och talade om georgiska förberdelser för anfall mot utbrytarna i Abkhazien och Sydossetien. Övningen nu motiveras med ett georgiskt hot mot dessa två sorgliga ursäkter till vasallstater inom Georgiens fastställda gränser. Själv ser jag tecken i skyn som får mig att undra vad Putin nu har för ambitioner...?

Varför sparkar Ryssland nu ut observatörerna från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE? Varför talar man om ett georgiskt hot när den lilla georgiska krigsmakten inte ens hunnit påbörja arbetet med att börja bygga upp all de förmågor som slogs i spillror av ryssen för inte ens ett år sedan? Och skulle georgierna ha några som helst ambitioner att återställa landets fastställda gränser mot Rysslands vilja, då hade väl OSSE varit bra att ha på plats? Nej, det luktar Maskirovka så det sjunger om det, det ser ut som den vanliga ryska politiken där hot och våld är tillbaka i sann Sovjet-anda.

Tur att georgierna har fått ett gediget miljöledningssystem för sin försvarsmakt av oss svenskar, så att man kan införa pant på tomhylsor, återvinna utbrända stridsfordon eller värma hela byar med värmen från odetonerade ryska fosforgranater. Det är så Sverige bidrar till allas vår gemensamma säkerhet, med tomma ord om säkerhetsgarantier för våra grannar, med miljöledningssystem och en avrustning som för länge sedan gått alldeles för långt.

Jag hade hoppats att kriget förra sommaren skulle väcka Sverige ur önskedrömmandet, men det var tydligen också en önskedröm. Vi avvecklar våra tunga förband, vi skickar 14 stridsvagnar till Gotland utan besättningar, vi börjar skära ännu lite mer i luft- och sjöförsvaret. Och som inte det räcker så tycker vi att 7-8 bataljoner räcker för att försvara Sverige, våra grannländer samt Mazar-e-Sharif i det avlägsna Afghanistan. När försvarsminister Tolgfors talar om "här och nu" så är "här" Afghanistan eller Somalia och "nu" så snart som 2019. Det är löjligt, det är vettlöst och det värsta av allt är att det är vi försvarsvurmare i Moderaterna som sviker i denna vår kärnfråga. Vad de rödgröna vill eller inte vill betyder ingenting i mina öron, det är vad VI vill som betyder något och just nu är vi bara otydliga, viljelösa och fega nog att gömma oss bakom grannarnas ambitioner att iallafall kunna försvara sig.

För övrigt så anser jag att Högerspökets förslag om Östersjödoktrin är det första steget mot ett svenskt uppvaknande, läs mer här.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, Expr

4 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Håller med till 100%! Jag är så förbannad på alliansens försvarspolitik.

Wiseman sa...

Ord och inga visor

Tokmoderaten sa...

Tack båda!
Lennart, ditt parti visade jus iallafall en viss förmåga att se verkligheten som den ser ut när Folk å Försvar hade sitt partaj i Sälen - låt oss hoppas att Majoren lyckas väcka de andra innan Putin gör det igen.
Wiseman, trevligt att se Dig här igen!

Omar Kalb sa...

SKa man lägga ner marina styrkor på Visby Karlskrona och västkusten eller bara organisera om?
HAr det att göra med de nya smyg korvetterna man använt?
Jag hoppas att några marina stridsförband finns på karlskrona, visby och västkusten.
Att lägga ner marina förband vid visby och karlskrona låter ganska idiotiskt om det inte finns några kvar.