2009/01/11

GÄSTBLOGGARE MARTIN: "ATT KÖPA VÄLJARE MED BULLAR, KAFFE OCH ANNAS PEPPARKAKOR - SÅ SKALL TYRESÖ ÅTER BLI SOCIALISTISKT..."

Oppositionsrådet i Tyresö, Martin Nilsson (S), fortsätter förtjänstfullt gästbloggandet.

...är rubriken jag blivit tilldelad av tokmoderaten Antonsson. Och eftersom det är en så vinklad rubrik måste jag först vara lite seriös (och prata om Tyresö). De som vill ha roligare inslag får hoppa ner till slutet direkt.

Naturligtvis skulle man kunna se den bulle som jag bjöd Antonsson på som ett sätt att köpa väljare. Men i jämförelse med de skattesänkningar som Fredriks parti försökt köpa väljarna med så misstänker jag att mina i och för sig goda bullar får det svårt. Just dessa skattesänkningar visar ju samtidigt hur svårt det är att vinna väljare med röstköp. I högerns värld styrs ju allt av ekonomin och väljare förväntas vara rationella givet sin egen ekonomiska situation. I ett sådant val skulle socialdemokratin få det svårt. Moderaterna lovar mer till privat konsumtion.

Men just det faktum att den regering som mer än andra sänkt skatter är den regering som mer än andra tappat väljare säger något annat om väljarna. De vill ofta något mer än ett egenintresse. De vill ha ett samhälle där det också går bra för grannens barn och där tryggheten ökar genom mindre klyftor.

Det är också så Tyresö inte bara ska bli utan faktiskt till viss del kan beskrivas som socialistiskt. Till skillnad från i andra moderatstyrda kommuner har moderaterna i Tyresö aldrig på allvar vågat eller velat utmana de väljare som vill ha en fungerande välfärd och rättvis fördelning. Medan andra moderatstyrda kommuner tävlar om att sänka skatten maximalt är skatten i Tyresö idag densamma som när man tog över 1998. Och det är socialdemokraterna i kommunen som får påtala att det inte är en kommunal kärnuppgift att i kommunal regi bedriva och subventionera vandrarhemsverksamhet.

Det innebär inte att det är en driftig och initiativrik moderat ledning i Tyresö. Tvärtom har politiken stagnerat och ambitionerna att jämna ut livschanserna är minimala. Skolan är det främsta exemplet på det. När jag började i kommunalpolitiken hade Tyresö landets näst lägsta lärartäthet och året efter sjönk resultaten mer här än någon annanstans någonsin. Idag pratade jag med en moderatpolitiker som öppet medgav att (de begränsade) satsningar på skolan som gjorts de två senaste åren var en direkt konsekvens av att jag skrikit tillräckligt högt om det – annars hade inget hänt…

Och fler väljare ser det. Så bullarna behövs inte på annat sätt än för att få en och annan som kanske tror sig vara moderat att öppna dörren. Och visst var det så att särbon tyckte vi hade åtminstone lite rätt?

Men egentligen tror jag att Fredrik när en hemlig dröm att bo i Tyresö – men lite halvt fruktar att (kanske oavsett valutgång) åter hamna i en vänsterkommun.
Men du behöver inte oroa dig Fredrik – det är i vänsterstyrda kommuner de godaste bullarna finns. Och de finns till alla.

Och till slut Fredrik;

”You can't change the world
But you can change the facts
And when you change the facts
You change points of view
If you change points of view
You may change a vote
And when you change a vote
You may change the world”

Och än mer viktigt i dessa dagar;

”The grabbing hands grab all they can
All for themselves – after all
It´s a competitive world
Everything counts in large amounts”

Lycka till med bloggen och välkommen till Tyresö – oavsett om det är permanent eller tillfälligt.
http://martin-nilsson.blogspot.com/

1 kommentar:

Tokmoderaten sa...

Åh Martin,

Att använda sig av mina idoler och deras tidigare alster "New Dress" och "Everything Counts" något vänstervridna textrader är lågt... :) Vad än Depeche Mode gör eller har gjort så är det bara bäst.

Ber att få kontra med följande rader ur Halo

"You wear guilt
Like shackles on your feet
Like a halo in reverse

I can feel
The discomfort in your seat
And in your head it's worse

There's a pain
A famine in your heart
An aching to be free"

Tack för din insats!