2009/01/18

PELLNÄS SOM NY ÖB!


Varenda gång överste Bo Pellnäs skriver ett av sina debattinlägg på SvD så läser jag med stort intresse och tårfyllda ögon. Här handlar det om person med rötterna långt nere i verksamheten, som har trovärdighet, insikt och inte hymlar med hur de faktiska tillstånden ser ut...

Under flera av mina inlägg har jag som en militärstrategisk amatör har lanserat idéen om 6 brigader (2 stående+2 snabbmobiliserade+2 reserv) så kommer nu Pellnäs och önskar... 6 brigader med en lite annan utformning än min skiss. Själv ser jag det som ett gott betyg till min egen hjärna att jag lyckats få fram samma funderingar som Pellnäs.

I alla tankar öv Pellnäs formulerar vill jag gå bredvid och hålla handen med de djupaste känslorna. Flygbas i Uppsala, stående förband på Gotland samt en tydlig markering om att det är Sveriges försvar som är Försvarsmaktens huvuduppgift. Själv skulle jag vara överlycklig ifall regeringen snabbt befoderar Pellnäs till general och placerar honom som ny ÖB efter Syrén, en önskedröm jag vet men man kan väl få drömma... Förvisso till åren kommen, och ur aktiv tjänst tjänst sedan länge men med en skarpsynt hjärna. Åldersdiskriminering ligger inte för mig tack och lov.

Vad gäller vår trovärdighet i vårt närområde kan jag bara reflektera över hur mina estniska släktingar, såväl anställda officerare i den estniska armén samt några frivilliga i det estniska hemvärnet Kaitseelit, ser på Sverige nuförtiden. Från att på tidigt 90-tal mötts av den största respekt för vår vilja och våra ambitioner att skydda oss så anser man från andra sidan Östersjön idag att vi i Sverige tappat all förankring i verkligheten. Vi gör oss värnlösa, vi lovar att hjälpa våra grannar men vi vägrar se till att det finns resurser för detta. Med en dåres envishet vägrar Sverige att förstå att det är i allians med andra som vår säkerhet byggs. Sveriges försvars- och säkerhetspolitik framstår som allt annat än trovärdig - både inom och utanför landets gränser. Det åligger regeringen att vända på den utvecklingen - snarast!

Länk: SvD

4 kommentarer:

Tabby sa...

Det är intressant jag och en vän satt ochså och skissade på en 6 brigadslösning häromdagen.
Great minds think alike som de säger.:)

Man hade ju hoppats på att Tolgfors blogg var ett tecken på att han var beredd att lyssna på nya idéer och ta till sig av kritik men eftersom han spärrat kommentator funktionen så verkar det inte bli nått nytänk innom den politiska ledningen, tyvärr.

Och så får man väl önska ett Grattis på 1 års dagen.

Tokmoderaten sa...

Tack Andersson!

Och med en numerär på 6 så har vi en gard, skulle sedan omvärldesförhållandet försämras kan man hyfsat enkelt anpassa storleken ännu lite mer.

Mitt förslag: 10.000 man i arméns 2 brigader, kontrakterade eller frivilliga samt cirka 5.000 man i fristående bataljoner. Ungefär 15.000 man som tjänstgör i 24 månader. Därefter 24 månader i snabbt gripbar beredskap, dvs insatsdugliga på 72 timmar. Övergår sedan i reservstatus i ytterligare 24 månader, för att kunna användas fullt ut efter 21 dagar (7 dagar in, 14 dagar repetion). Med denna numerär på armén samt ca 10.000 sammanlagt i flygvapen och marinen så hamnar vi på 25.000 man stående trupp samt ytterligare 20.000 man mobiliseringsbara (+hemvärn med dagens storlek), vilket borde vara ekonomiskt överkomligt även för fattiga och säkra Sverige...

Mattias sa...

Intressant reportage i DN idag från gränsen mellan Finland och Ryssland: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=875268.

Det "snabba, insatsberedda" Svenska försvaret behöver typ ett år för att vara redo. Den karelska brigaden vid ryska gränsen kan alltså mobilisera 5500 man inom fem dagar (som alla insatta vet har vi inte ens brigader längre i det här landet), och detta är alltså Finlad som har behållit sitt gamla "tröga" insatsförsvar, men ändå lyckas hålla lika många soldater som Sverige i internationell tjänst, försvara sitt eget territorium och till mindre kostnader dessutom (30 miljarder om året enligt artikeln). Man kan bli gråtfärdig för mindre. Frågan är på vilket sätt det nya Svenska försvaret är mera insatsberett än det gamla som kunde mobiliseras på någon vecka? Det enda som har hänt är att försvaret har blivit mycket, mycket mindre till samma kostnad. That's it. Varför ställer inte folket makthavarna (sossar såväl som borgeliga) till svars för den här situationen? Skandal!

Tabby sa...

Ja det var nått liknande som vi tänkte på ochså.

Jag har märkt det att insatsförsvaret är politiskt kodord för nedskärningar. När Tyskland stallde om till invasionsförsvar så köpte man in nya fregatter, nya Eurofighters, nya ubåtar och 60 nya airbus transportflygplan såatt de skulle kunna ha hög insatsberedskap även i afghanistan.

I Sverige har motsvarande förvandling inte tillfört något utan har bara resulterat i strykna förmågor och strykna förband.