2009/01/31

PARTIET UTAN IDEOLOGISK RYGGRAD?

Utrotningshotad svensk stridsvagn...

Efter försvarfrågan, som hanterats på ett minst sagt vedervärdigt sätt av alliansregeringen, och försöket att anamma frågan om kvotering i föräldraförsäkringen så ställer jag mig frågan: Har inte vi moderater den ideologiska ryggraden kvar? Är målet att genom politisk exorcism driva ut kärnväljarna ur de Nya moderaterna?

Sedan den dagen jag blev blå i själen, trots mina föräldrars ihärdiga försök att få mig röd, så har jag inte funderat det minsta på att byta riktning. "Mitt" parti har stått upp för den enskilda människans rätt att själv utforma sitt liv, utan pekpinnar från politiker och byråkrater. Staten däremot skall se till att dessa enskilda människor kan leva sina liv i frihet, genom att med försvaret som garant för den yttre säkerheten och rättsväsendet med polisen i högsätet som väktare av den inre säkerheten. ÄN SÅ LÄNGE så sköter vi frågan om rättsväsendet, medan vi övergett försvaret av landet och är på väg att överge människans rätt att själv utforma sitt liv. Jag jar inte funderat det minsta på att byta riktning, men nu kommer osäkerheten krypande...

Jag förstår faktiskt inte det här med att försvarets förfall fortsätter med oförminskad styrka under alliansen. Visst stämmer det som Tolgfors säger om att vi får fler förband gripbara tidigare men det beror ju snarare på att det vi har i dag är så fruktansvärt eftersatt och helt inriktat på att verka utomlands. Att skydda Sverige finns inte på agendan, inte med de löjliga nivåer vi talar om nu... Och i regeringskretsarna är man mest nöjd med att ha sett till att man håller en budget om 38.9 miljarder kronor per år fram till 2014, oavsett vad som händer runtomkring oss. När inte ens dagens Ryssland fungerar som väckarklocka för Tolgfors, Borg och Reinfeldt - vad krävs då egentligen? Att Estlands ryssar i trakten av Narva tar till vapen mot "kapitalisterna" i Tallinn? Tveksamt om ens en konflikt i vår omedelbara närhet räcker, inte ens om det handlar om ett grannland som vi som snällt lovat försvara med vår icke-existerande försvarsmakt.

Det Tolgfors håller på med måste vara en avancerad form av självbedrägeri, cyniskt eller sjukligt - vem vet? Sten försöker lura landets befolkning att Sverige kan försvaras sådär lite hjälpligt och frågan är om han själv tror på sin argumentation. Uppenbarligen så lyckas han inte med sina föresatser eftersom det i undersökning efter undersökning framgår att det svenska folket vill ha ett starkare försvar, ett försvar som ger dom trygghet. Eftersom vindflöjelpolitiken i partiet just nu är tydlig så kan man ju önska att man finner rätt till slut och hittar "hem".

Hur Sverige beter sig bemöts med förvåning i hela vårt närområde. Mina estniska släktingar ställer sig frågan om naivitet är en del i kravspecifikationen för att få styra Sverige, finska officerare jag känner skrattar numera när den svenska försvarsmakten förs på tal. Det som finns är bra, men så är det ju i Luxemburgs armé om 800 man också - för övrigt den enda i västeuropa som kommer vara mindre i numerären än den svenska... Inte ens dessa "vibbar" känner Tolgfors av. Vem vill hjälpa ett land att försvara sig, när landet så fullkomligt skiter i att hålla sig med en förmåga själv? Där är Sverige idag, ett land som förbinder sig att försvara sina grannar, utan någon som helst täckning bakom orden och som vill ha hjälp i gengäld när det brinner till i den eviga fredens rike.

Citerar Tolgfors: "Finland har av tradition en lång gräns mot Ryssland, det finns i deras tankar och minne. Vi har gjort olika vägval där vi får ett tillgängligt och användbart försvar av högsta kvalitet". Vad menar Tolgfors med det? Att Finlands försvar är av låg kvalitet och otillgängligt? Finland har tre brigader som är på krigsfot snabbare än någon av de bataljoner vi skapar. Finland har bl a tre snabbinsatsbrigader med artilleriunderstöd, samma sorts stridsvagnar som Tolgfors vill skrota (världens bästa...) samt ett gediget luftvärn. Luftvärn är något vi i Sverige avvecklar just nu. Vid sidan av dessa tre brigader finns det ytterligare ett dussin brigader att mobilisera. Att Finland har tankar och minnen från hur Sovjetunionen/Ryssland fungerar är ett sundhetstecken - att Sverige återigen stoppar huvudet i sanden är ett tecken på bristande sjukdomsinsikt. Måhända hade det varit gottgörande för den svenska flatheten om antingen Stalin eller Hitler kastat sig över oss under det brinnande 40-talet, måhända hade bombade städer, krigsinvalider och faderslösa 40-talister fått politikerna att förstå att kriget är hemskt och att freden kostar.

Sverige är ju trots allt störst i Norden, ekonomiskt, befolkningsmässigt och ytmässigt. Snart har det största landet det minsta försvaret och den klenaste försvarsbudgeten per capita - rimmar det bra i Sten Tolgfors öron? Återigen snyltar Sverige på grannländernas ansträngningar att skydda sig, medan vi sitter och utarmar förmåga efter förmåga.

Tolgfors citat 2: "Vi har ett starkt ubåtsvapen som Finland inte har" - men det är ett minne från fornstora dagar. Idag har Sverige 5 u-båtar, varav en är i Stilla Havet och två saknar besättning. Kvar blir två u-båtar, starkt? Om det är vad Tolgfors tycker är starkt så förstår jag att han är närmast lyrisk över att Sverige framöver kommer försvaras av 8 bataljoner och ett halverat hemvärn...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6

19 kommentarer:

Karl A sa...

Jag funderar i samma banor som dig. Jag röstade m i senaste valet men regeringen har gång efter gång svikit mig. Försvarsfrågan torde vara det yttersta beviset på detta, att moderaterna övergivit sin själ för flum och idioti.

Vi kanske borde starta en klubb för desillusionerade högermän?

Tokmoderaten sa...

...eller rent av starta upp ett alternativ, Högerpartiet - De konservativa till valet 2010? Missnöjet gror i leden.

Wiseman sa...

Det finns ett annat alternativ, som inte behöver vara moderat. Man kan starta ett enfrågeparti som bara lovar att värna ett starkt försvar.

Det lät ju helt galet, eller hur? Här kommer del två. Kandidaterna på listorna är sedan grupperade efter sin ideologiska hemvist, t ex moderat, socialdemokrat etc och förbinder sig att rösta med sitt parti i alla frågor utom de som rör försvaret, där man istället röstar efter "försvarspartiets" linje. På så sätt kan man ha en stark försvarslinje, utan att behöva skapa ett nytt parti.


Bra skrivet i övrigt Fredrik. Dock är det tyvärr bara 4 ubåtar som gäller i Försvarsmaktens plan.

Karl A sa...

Jo. Någon borde göra något. Jag skulle stödja en utbrytning men frågan är om tillräckligt många skulle göra det för att det skulle vara realistiskt. Mer realistiskt torde vara att "rädda" moderaterna. Hur man nu gör det...

Tokmoderaten sa...

...och då har vi enbart 1 u-båt i drift i våra egna vattnen? Eller är det då enbart 1 som ej används.

Förslaget om försvarsparti, mycket intressant!

Wiseman sa...

Nej, Flottan ska bara ha 4 ubåtar totalt sett. Eller missförstod jag dig?

Tokmoderaten sa...

Vännen min,
4 u-båtar isf 5, ok. Men vi har ju en i Stilla Havet och jag har för mig att 2 saknar besättning - innebär det 1 i Östersjön eller har man besättningar till de 4?

Wiseman sa...

Besättningsfrågan kan jag inte uttala mig om och jag tror att den i USA har kommit hem nu.

Karl A: Jag tror inte det är realistiskt att försöka rädda moderaterna. Sedan är det en annan sak hur realistisk enpartivarianten är. Den största risken är att f d moderata försvarsvänner går till SD, om inte Björklund håller vad han lovat.

Per Hagwall sa...

Jag har av och till känt likadant sedan förra sommaren då Anders Borg uppfann en egen försvarsdoktrin på ett pressmöte i Visby.
De konservativa kärnväljarna fick en käftsmäll då, de liberala kärnväljarna fick det med FRA-lagen.
Själv räknar jag mig till båda grupperna.

Att Reinfeldt inte gillar kärnväljare har han ju gjort fullt klart, han räknar med att de kommer att rösta ändå, i brist på bättre alternativ, men det kan mycket väl bli så att de inte röstar alls. Men han kan mycket väl misstagit sig på stämningarna bland gräsrötterna - Det skall bli mycket intressant att se hur mycket medhåll jag får för mina "gammelmoderata" motioner på Förbundsstämman i maj.

Tack och lov är våra kandidater till Bryssel alla mer "gamla" än "nya" moderater, så den valrörelsen kan jag med gott samvete arbeta i för full maskin.

Tabby sa...

Bra inlägg men nu måste jag komma med lite konstruktiv kritik motsvarande.. Ubåten vi hade i stilla havet har vi tagit hem (såvida vi inte skickat en ny som jag inte känner till). Och de stridsvagnar som Finland har är modellen äldre än de vi har (de samma modell som gammla strv 121).

det var de enda småmissarna jag såg i övrigt är det ett bra inlägg.

Tokmoderaten sa...

Andersson och Wiseman: Tack för info, och om u-båten är hemma så är det bra. Och 121:an i finsk tjänst är väl enbart marginellt sämre än vår 122:a.

SD är uteslutet eftersom partiets värdegrunde är intoleransens, annars har de en sund syn på det nationella försvaret.

Och Hagwall - Jag känner likadant inför EU-valet, Hökmark är min nya gud - bara att läsa på Gunnars blogg om försvaret!

Karl A sa...

"Karl A: Jag tror inte det är realistiskt att försöka rädda moderaterna. Sedan är det en annan sak hur realistisk enpartivarianten är. Den största risken är att f d moderata försvarsvänner går till SD, om inte Björklund håller vad han lovat."

Jag tror inte en enpartivariant är realistisk. Möjligen en splittring.

SD är de facto det enda försvarsvänliga någorlunda konservativa partiet i Sverige. Att de är social-liberaler/sossar (?) gör det givetvis olyckligt att de tar möjliga högerröster.

Vad jag vet har Strv122 ganska mycket bättre skydd, mörkerkapacitet osv en 121 men jag är ingen expert.

Tabby sa...

122an är mycket bättre än 121an: bättre pansar och mer pansar, bättre ledningssystem (vilket var icke existerande i 121an) elektrisk torndrift (säkrare lättare och allmänt bättre än hydralik), IR kanal till vagnchefens periskop, och 122B har även bättre minskydd.

Jag har även hört från obekräftad tysk källa att svenska 122orna ska ha bättre bandaggregat/bandupphängning än tyskarna men det är inget jag VET nått om.(Kanske nån mer insatt som kan bekräfta eller dementera, tittar på dig wiseman;))

Vad jag förstått så är finnarnas vagn en vanlig omodifierad Leopard 2A4 så därför bör dessa skillnader även gälla mot deras vagnar. Med detta är det inte sagt att det är en dålig vagn bara att våra 122or är en generation bättre än Leo 2A4.

Man kan väl även hoppas att våra 122or lämnas över till finnarna ifall de verkligen halverar vår stridsvagnspark.

Tokmoderaten sa...

Jag lita blint på det som skrivs om 122:an av mina älskade läsare. Själv hade jag gärna sett att även Sverige hade haft kvar sina 121:or i någon form av reserv, finns de kvar?

Unknown sa...

Kan säga såhär, skulle några starta ett Höger-parti med en stark ledning / några kända namn och med inriktning mot stärkt försvar, ökad personlig frihet, minskad byråkrati, STARK rättsäkerhet (inget jävla FRA), INGEN partipiska och med stärkt personlig intrigitet - så hade de fått min röst i alla fall.

Som det ser ut nu kommer minst hälften av mina vänner / familj inte rösta alls nästa val. Politikerföraktet kan knappast bli högre nu.

Mary X Jensen sa...

Att vara en modern gammelmoderat är inte helt komplikationsfritt idag, den saken är klar.

Per H - maila över dina motioner till mig så skriver jag likadana och skickar in. Vi tycker ju ungefär lika.

Janne Pettersson sa...

Ja, kan man inte skära ned på barndaghemmen och sjukvården? Det kan väl folk själv betala?

Tokmoderaten sa...

Nej Janne,

Den politiska byråkratin kan skäras ned, liksom anslagen den alltmer utflippade kulturen...

Tabby sa...

det finns ju en gigantisk socialistisk byråkrati som man kan effektivisera både i och utanför försvarsmakten. Sammtidigt tyckte jag iallafall att man kunnat använda en del av överskottet på 100 mdr kronor som vi fick från förra året..