2009/01/05

FEL FOKUS - SOM VANLIGT


I mesproppens förlovade land, mitt hemland, så är allt som vanligt trots att vi nu gått in i ett nytt år. Nu är det dags för det svenska rättsmaskineriet att börja mala om det som hände i Salem i samband med det årliga upploppet. Men det är naturligtvis inte de som slog sönder och förstörde som skall lastas utan den ordningsmakt som med alla medel försökte se till att tätorterna efter pöbelns härjningar var igenkännbara som skall utredas. Det talas om polisbrutalitet, det talas om tjänstefel men ärligt talat så bryr jag mig inte för de som av en eller annan anledning rest till Salem för att denna dag maskerade eller omaskerade antingen slåss, manifestera eller bara förstöra förtjänar den behandling de fick av polisen. Så kära åklagare och JO, lägg bara ner och låt polisen fortsätta arbetet...

Kraften på utredandet bör ligga på att rättsligt pröva de som ägnade sig åt våld mot tjänsteman, ohörsamhet mot ordningsmakten, våldsamt upplopp och flera upprörande åtalspunkter. Se till att dessa människor får sina straff, och se till att polisen kommande drabbningar ges möjligheten att transportera i väg ohörsamma "demonstranter" till riktig obygd istället för tätorter med välfungerande kommunikationer. I år bussades folk till Södertälje ( från vilket man genom skogen går till Rönninge igen på 90 minuter... ), Sollentuna och Täby. Frågan är: Vad är det för fel på Mörkö, Bommersvik, Gottröra eller Adelsö...? Det måste kännas att vara olydig, man måste få gå en bit och filosofera över sina tilltag.

Nu har jag lagt allt fokus på de s.k Autonoma, AFA och de andra som från de yttersta vänsterkanten gör sitt bästa för att ge nazister och rasister bra "Good-will"... För det är ju så det blir, när ena sidan förstör och den andra paraderar med facklor likt gamla promenader i Tyskland på 30-talet i skötsamhetens tecken. Men jag låter mig inte luras av den skötsamhet som visas upp i Salem denna dag, ty under den då putsade fasaden finns ett gäng våldsamma och samhällsundergrävande extremister som när inte pressen finns på plats beter sig på ett helt annorlunda sätt... Med den uppmärksamhet kravallerna i Salem skapar så underlättas det för nazisterna att rekrytera nya, vilsna ungdomar till sina brun-svarta led, och här blir AFA:s och de andras arbete kontraproduktivt. Men jag anar att det i de båda extremistsidornas agendor finns ett mål om ett mer polariserat samhälle, ett samhälle där politiskt våld faller sig naturligt och där de vanliga Svensson får huka sig för gatstenar och polischocker under söndagspromenaden.

Att minska uppmärksamheten för det makabra skådespel som varje år inträffar i Salem är A och O, för att minska rekryteringsbasen. Men så har vi i Sverige vår grundlagsfästa rätt att demonstrera... Låt nazisterna hålla sin parad från lekparken på Storskogsvägen till mordplatsen för att sedan bussas till någon liten avlägsen skogsvägs slut. Låt vänsterextremisterna hålla en stillastående manifestation på Salems Golfklubbs p-plats och bussa sedan dessa till någon liten skogsvägs slut, i en helt annan del av länet...

Utan den inbyggda konfrontationen dör medias intresse, och dör medias intresse så kommer detta trams att snart tyna bort och den familj som år efter år plågsamt påminns om sin sons alltför tidiga bortgång genom ett samhälle i krigstillstånd kan äntligen få möjlighet att sörja på ett mer normalt sätt...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3

20 kommentarer:

Linus sa...

Intressant idé att anmälningar om polisbrutalitet och tjänstefel utan prövning ska läggas ner. Det är alltid lika fint att se moderater stå upp för demokrati och rättssäkerhet. Inte förvånande dock då ni ju alltid har hejat på varje steg mot polisstaten..

Tokmoderaten sa...

Bäste Linus,

Självklart förordar jag INTE oprovocerat våld från polisen mot människor som inget annat gör än på ett lugnt, städat och lagenligt sätt uttrycker sin fria röst - MEN om man börjar bruka våld mot polisen har man gett sig in i en "lek man får tåla"...

Linus sa...

Fast du argumenterar ju i ditt inlägg för att man inte ska pröva om det är just detta som har skett, det vill säga om polisen har använt sig av omotiverat våld och dessutom frihetsberövat oskyldiga människor. Det är ju just det som hände i Salem. Du kommer inte undan ditt förakt för rättssäkerhet genom svepande argument om att alla som åkte till Salem var våldsverkare.

Tokmoderaten sa...

Bäste Linus,

Alla var inte våldsverkare i Salem men de som struntade i polisens instruktioner för att komma tillrätta med de som var våldsverkare bad väl ändå om att omhändertas av polisen? Ohörsamhet mot ordningsmakt...

Linus sa...

Hur menar du att människor som mot sin vilja blir instängda på en perrong av en kraftig polisinsats struntar i polisens instruktioner? Och dessutom hjälpte det ju inte att man lyssnade på polisens instruktioner utan folk blev trots det frihetsberövade och intryckta i ett tåg och därmed hindrade från att delta i en tillståndsgiven demonstration. Polisen har alltså kränkt ett stort antal människors demonstrationsfrihet och du tycker att man helt ska strunta i dessa anklagelser utan någon som helst utredning. Hur du än vrider och vänder på det är du varken demokrat eller förespråkare av rättssäkerhet. Skrämmande att ditt parti har makten i Sverige.

Tokmoderaten sa...

Det är väl bara att ge upp, vi kommer inte närmare varandra. Och vad beträffar din syn på det parti där jag har min ideologiska hemvist så skall du icke på något sätt döma partiet för vad jag tycker och tänker. Jag är en enskild fritidspolitiker som på intet sätt lägger den politiska kursen för "mitt" parti...

Om du hade läst på sidhuvudet hade du sett "Det som skrivs kan alltså inte läggas Moderaterna till last"...

Men oavsett detta så tror jag ändå att du kommer vara missnöjd när svensken efter år av slappt vänsterstyre äntligen funnit frälsning. Skrämmande i din värld Linus, något helt annat i många andras världsbild.

God fortsättning på dig!

Herr Eriksson sa...

Käre Tokmoderat!

Att du inte lärt dig att det inte är någon idé att debattera med valparna från vänstersidan - vilka argument du än kommer med får du dem tillbaka, vridna 180 grader!

Jag är 55+, har haft socialistiska sympatier sedan tonåren, men har med ökande ålder (och visdom) insett att de enkla lösningar som vänstern förespråkar inte finns. Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle hålla med någon från den borgerliga sidan - allra minst en moderat - men, i Salemfallet ger jag dig rätt. Jag har inget till övers för nazister och fascister, men dessvärre tvingas varje tänkande person inse att de antidemokratiska metoder som båda sidor använder sig av inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Linus vet naturligtvis att de så kallade antifascisterna kom till Salem med ett enda syfte: att orsaka bråk och skadegörelse och sedan hävda att det var den andra sidan som började (mönstret upprepar sig från år till år). Man får naturligtvis tycka att nazistmanifestationen är osmaklig om man vill, men icke desto mindre hade den i demokratisk ordning fått tillstånd att genomföras. Att sedan vänstern har fått för sig att deras budskap är det enda rätta och att man därför ger sig rätten att med utomparlamentarisk metoder orsaka bråk och skadegörelse är ett mycket allvarligt samhällsproblem och visar ytterst på ett demokratiförakt; på samma sätt som i vissa teokratiska diktaturer.

För att sammanfatta: jag hoppas att åklagaren och/eller JO kommer fram till att polisen inte använde sig av olämpliga metoder eller överdrivet våld för att upprätthålla ordningen. Att vänstern sedan i vanlig ordning kommer att lägga skulden på "den borgerliga våldsapparaten" (dvs. polisen) hör bara till den sedvanliga politiska retoriken!

Tokmoderaten sa...

Tack Hr Eriksson!

Trevligt att höra att någon uppfattade andemeningen i mitt inlägg.

Linus sa...

Jag tänker inte kommentera det Herr Eriksson säger förutom det faktum att också Nätverket mot Rasisms demonstration hade tillstånd och därmed en demokratisk rätt att få genomföras. Det väljer du dock att bortse ifrån och istället försvarar du att polisen väljer att stoppa en stor grupp personer från att delta i en grundlagsskyddad demonstration.

Sen till Fredrik: I det Eriksson skriver är han extremt långt ifrån dig. Han skriver att han hoppas att utredningen ska komma fram till att polisen inte gjorde något fel medan du anser att alla anklagelser helt ska bortses ifrån och att några utredningar därför inte ska genomföras. Det är därför du är anti-demokrat och förespråkare av en polisstat.

Torgny sa...

Fast ni undviker ju hela tiden grundproblemet.

Det fanns en tillståndsgiven demonstration för anti-rasisterna. Polisen hindrade cirka 500 personer från att ta sig till denna tillståndsgivna demonstration. Och det är detta som nu ska utredas av JO/åklagare.

Samtidigt skriver ni att rasisternas/högerextremisternas demonstrationsrätt är viktig att slå vakt om.

Så då är min enkla fråga till er s.k. "moderater" - varför är rasisters demonstrationsrätt viktig, men inte anti-rasisters?

Att AFA brukar våld är väl inget skäl för att dra in alla andras demonstrationsrätt? Eller anser ni generellt att anti-rasister ska hindras från att demonstrera? Vilka fler tycker ni ska sakna demonstrationsrätt, om ni fick bestämma? En lista vore intressant att se...

Jag tvivlar på att ni är moderater. Ni låter som tvättäkta Sverigedemokrater. Jag känner flera moderater som aldrig skulle inta den anti-demokratiska ståndpunkt som ni intar.

Ifall ni är moderater så är ni en skam för partiet.

Herr Eriksson sa...

Svar till Torgny:

För det första: Jag aldrig utgett mig för att vara moderat - om du läser mitt förra inlägg så ser du att jag haft socialistiska preferenser sedan tonåren. Din kommentar om Sverigedemokrater lämnar jag därhän - den visar mer på din fördomsfulla inställning till folk som inte delar dina politiskt korrekta åsikter.

För det andra: Att leva i en demokrati innebär att alla, oavsett politisk åsikt, har rätt att föra fram sina åsikter. Jag sympatiserar på intet vis med nazister och fascister, men måste dessvärre konstatera att det är vänsteranhängarna som numera använder sig av utomparlamentariska metoder för att tysta alla oliktänkande, precis som fallet var i de gamla kommuniststaterna. Eftersom många av de tillresta "anti-fascisterna" uppenbarligen kunde identifieras av polisen stoppades de, och kunde på så sätt inte deltaga i de aktiviteter som resulterat i de tidigare årens kaosartade scener, med våld och skadegörelse.

Det är ju underligt att "anti-rasisterna" är de som stått för provokationerna och våldet vid de tidigare Salem-marscherna, inte de som anordnat marschen i fråga.

Sedan kan man ju dra saken om demonstrationsrätt till sin spets. Är det förenligt med demokrati att mer eller mindre handgripligen störa andra partiers lagliga demonstrationer? Vänd på resonemanget och föreställ dig att första maj-tågen överfölls av oliktänkande. Mig veterligt har detta aldrig förekommit.

Slutligen - det är min personliga uppfattning att dessa "anti-rasister" (en bättre beteckning är anti-demokrater), varav många tydligen var tillresta från andra länder, primärt inte kom till Salem för att visa sin avsky för vad de kallar "rasism" utan för att handgripligen konfrontera den andra sidan. Som alla vet - våld föder våld!

Tokmoderaten sa...

Börjar med Torgny: Du behöver inte "Ni:a" mig, du duger bra. Den som missbrukar demonstrationsrätten förverkar sin rätt enligt mig. Och hur illa jag än tycker om nazister så håller de sig till det tillstånd de fått, medan AFA och andra gör allt för att bryta mot det tillstånd man fått. Alla som vill demonstrera på ett städat sätt mot den föraktliga främlingsfientligheten bör självklart ges denna möjlighet.Listan för de som har demonstrationsrätt inkluderar därför alla, oavsett vilken ideologi man har, som följer de regler och lagar vi har och följer sitt tillstånd. Punkt...

Hade du läst mina blogginlägg om Sverigedemokrater och främlingsfientlighet så hade du uppmärksammat att jag gärna tar kampen mot dessa. Att kalla mig för Sverigedemokrat är på gränsen till ärekränkning. Vad är skamligt med att vilja stå upp mot våld och intolerans?

Och så till den tjatande Linus som med sin bakgrund i det enda parti som under de senaste åren hyllat polisstater som DDR och Rumänien, som har en ledare som övergav kommunismen först när 4%-spärren kom obehagligt nära. Hur kan man som medlem i ett parti som hyllar det allt annat demokratiska Kuba med sina politiska fångar och icke-existerande yttrandefrihet med högburet huvud kalla andra för antidemokrater och förespråkare av en polisstat utan att vara en hycklare av den värsta sorten...? Ge dig nu Linus. Det jag vill är att de som missbrukar det demonstrationstillstånd de fått genom att med våld förstöra för de som i god ordning och andra försöker uttrycka sina åsikter inte får fortsätta. Det är så vi skyddar demonstrationsrätt och yttrandefrihet.

Rensa upp i de egna leden, se till att våldsverkare och maskerade vandaler inte blandas med de som verkligen vill uttrycka den avsky inför den intoleranta rasismen, som även jag känner, så skall du se att polisen behandlar er på ett helt annat sätt.

Så länge du, Linus, hyllar despoter som Chavez och Castro så är din trovärdighet som demokratin och rättstatens beskyddare noll och intet.

Tokmoderaten sa...

Herr Eriksson fick till det bra. Tänk Er om polisen under Prideparaderna hade låtit galna homofober, nazister och andra fått fritt spelrum mot de paraderande? Det är just detta Linus vill med sin argumentation, så länge det i de galnas led finns någon eller några som bara vill uttrycka sina åsikter så skall polisen låta våldsverkarna få fritt spelrum och låta kaoset bryta ut innan man ingriper. Det innebär skadade, misshandlade och en kritikstorm mot polisen som i Linus och Torgnys värld gör fel vad de än gör...

Pelli sa...

"det talas om tjänstefel men ärligt talat så bryr jag mig inte för de som av en eller annan anledning rest till Salem för att denna dag maskerade eller omaskerade antingen slåss, manifestera eller bara förstöra förtjänar den behandling de fick av polisen."

Så ALLA som av någon anledning någonstans i Sverige demonstrerar mot någonting skall obönhörligen och utan prut omedelbart sparkas ner rappas upp med batongen och avpoleteras.

Fin Demokrati du förespråkar må jag säga. Du har aldrig funderat över att bosätta dig i Kina eller på Kuba?

Tokmoderaten sa...

Robert, du läser min blogg som satan läser bibeln.

DE SOM DEMONSTRERAR I ENLIGHET MED DET TILLSTÅND DE FÅTT OCH UTAN ATT BÖRJA SLÅSS ELLER VANDALISERA SKALL SJÄLVKLART FÅ UTTRYCKA SINA ÅSIKTER, MEDAN DE SOM ANVÄNDER YTTRANDEFRIHETEN FÖR ATT SLÅSS, FÖRSTÖRA OCH MASKERADE FÖRVÄGRA ANDRA RÄTTEN ATT OCKSÅ UTTRYCKA( i Salemsfallet extremt korkade och intoleranta... ) ÅSIKTER BÖR AVVISAS. I SALEM BLIR DE SKÖTSAMMA ANTIRASISTERNA DESSVÄRRE VÄLDIGT LIDANDE AV ATT VÅLDSVERKARE INFILTRERAR DERAS LED, SÅ SKULDBELÄGG INTE POLISEN - SKULDBELÄGG DE SOM INGET ANNAT VILL ÄN ATT POLARISERA VÅRT SAMHÄLLE ÄNNU MER!

SOM HR ERIKSSON SÅ VIST HAR SKRIVIT "VÅLD FÖDER VÅLD"...

Pelli sa...

Till viss del sant, eller så svarar/kommenterar jag kort istället för att skriva en artikel om saken i din blogg.
Har talat med en av de tjejer som de facto var på platsen.
Innan polisen ingrep hade det ej skett någonting som kan motivera till den sortens våldsanvändning och ej heller i den skala/förlängning som användes där.
Då så är fallet måste jag se de som där blivit brutalt nersparkade av polisen och trevligt pryglade som just enskilda individer, på väg till, inte ens framme vid, en fredlig laglig demonstration. "DE SOM DEMONSTRERAR I ENLIGHET MED DET TILLSTÅND DE FÅTT OCH UTAN ATT BÖRJA SLÅSS ELLER VANDALISERA SKALL SJÄLVKLART FÅ UTTRYCKA SINA ÅSIKTER . . .", just vad dessa människor hade gjort, OM de av polisen tillåtits förflytta sig från perrongen och inte redan där blivit frihetsberövade.
Att som myndighet gå in och frihetsberöva en stor samling människor då några av dem ev. skulle kunna tänkas ha gjort något brottsligt är enligt min mening lika galet som att arrestera alla i Göteborg bara för att där begåtts ett mord.

Tokmoderaten sa...

Om man nu inte tycker att det är kriminellt bara att vara Göteborgare... :-)

I övrigt så förstår jag dina synpunkter, men som gammal Rönningebo har jag även sett vad som skett när man släppt loss de onda krafterna i full frihet. Det var ingen angenäm syn att se sin gamla hemort se ut som ett slagfält.

Pelli sa...

Detta har jag full förståelse för, dock så kan man inte bara för att man sett sin hemort förstöras och se ut som en krigszon straffa hela landet genom att börja ifrågasätta huruvida åklagarkammaren och JO skall granska även myndigheter och de därav anställda.
Jag arbetar tyvärr själv i en av Sveriges fina myndigheter och detta ger mig en ganska stor inblick i många av de olika rättsskipande myndigheterna i vårt land och om sanningen skall fram behöver vi i vårt land snarare få något kraftfullare att bestraffa, om man så säger, myndigheterna med än en JO-dom.
För faktum är att de bara samlas på hög och ej leder till någonting konkret, myndigheterna fruktar dem ej utan fortsätter göra som de själva vill.
Det MÅSTE i en demokrati finnas en skepsis till politiker och myndigheter, folket måste vara vaksamma på när makten tas ifrån dem och istället hamnar någon annanstans. Om inte folket är vaksamma och dessutom vill använda sig av de lagliga system som finns vem skall då vara det. Och om man ej skall använda sig av åklagare eller JO för att få rett ut vilken sida som i just det här specifika fallet hade rätten på sin sida eller ej, vad vill du då de skall göra? Skaffa sig lite vapen, jaga rätt på de poliser de menar agerat felaktigt och själva göra upp saken med dem?

Sen att köra människor möjligen utan såväl pengar som identifikationsmedel och telefon kan leda till ett dråp/vållande till annans död åtal så jag tror inte det hade varit en lämplig metod heller, om man nu inte vill bli av med just den personen och problemet för gott vill säga, framförallt då det trots allt är december vi talar om.

Tokmoderaten sa...

"Det MÅSTE i en demokrati finnas en skepsis till politiker och myndigheter, folket måste vara vaksamma på när makten tas ifrån dem och istället hamnar någon annanstans" - Det var det bästa jag läst i denna ström av kommentarer! Och jag håller med dig om att det mycket väl borde finnas värre sanktioner mot myndigheter som inte sköter sina uppdrag.

Herr Eriksson sa...

"Jag arbetar tyvärr själv i en av Sveriges fina myndigheter..." Om du upplever ditt arbete som beklagligt - vad gör du då där, Robert? Arbetar som infiltratör?

Självfallet är våra myndigheter och institutioner inte ofelbara, men kom ihåg en sak - de existerar inte med syftet att göra livet svårare för den enskilde medborgaren. Visst ska man vara skeptisk och ifrågasättande, men vilket samhälle skulle vi få om alla som ansåg sig vara förfördelade tog saken i egna händer? Om grannens träd skuggar min tomt - kan jag då ta mig rätten att hugga ned trädet? Kan grannen i så fall anse sig ha rätt att bränna ned mitt hus? Situationen skulle snabbt eskalera bortom alla rimliga proportioner, som alla förstår.

För att återkoppla till Salem-marschen - har jag rätt att puckla på (visserligen osympatiska) individer som inte har samma uppfattning som jag? Att du har talat med någon som var på plats betyder nödvändigtvis inte att du har fått höra sanningen - du har fått höra en av parternas version.

Jag tror helt enkelt att polisen gjorde en kvalificerad bedömning när man stoppade motdemonstranterna. Att man dessutom arresterade fyra personer ur denna grupp för förberedelse till sabotage säger väl också en del om vissa motdemonstranters syfte med att ha begett sig till Salem.

Jag tror vidare att hade motdemonstranterna förvissat sig om att man inte hade några maskerade AFA-anhängare med sig så hade saken kommit i ett delvis annorlunda läge.

God natt!