2011/02/19

DE FYRAS GÄNG...


Skall man tro på morgontidningen så har ett gång om fyra personer - fyra män - utkristalliserat sig ur den rekryteringsprocess som mest har liknat "Hela havet stormar". Rekryteringen till Monas efterträdare visar tydligt bilden av att ett parti där gubbigheten återigen får ett ansikte, där förnyelsen bara var en chimär och där det finns några kriterier att uppfylla som inte stod i valberedningens kravspecifikation...

För att ta över socialdemokratin så skall man uppenbarligen vara man, en riktigt tråkig och intetsägande man. Dessutom skall man ha högt hårfäste, eller en frisyr som är lillgammal - som i fallet Damberg - och ett par moderiktiga glasögon. Är man dessutom sprungen ur sosse-adeln och lika spännande som en 85-årig utvikningstant så platsar man i de fyras gäng. I ett gäng av fyra gubbar i olika åldrar men med samma agenda finns alltså Monas arvinge, mannen som skall visa att det där svammlet om att "kvinnor kan" bara var just... svammel.

De fyras gäng lyfts fram av DN, som dessutom gärna berättar vilka för- och nackdelar de olika kandidaterna till partiordförande-posten har. Thomas Östros plus är att han är son till en bergsspängare medan Sven-Erik Österberg är trygg och stabil. Thomas Eneroth sägs ha fördelen av att vara en lagbyggare när Micke Damberg sägs vara en möjlig röstmagnet för medleklassen i storstaden.

Frågan är hur dessa fördelar stämmer överens med verkligheten? Har Damberg lyckats attrahera medelklassen i sin egen valkrets? Nä, i Stockholmsområdet är snart Miljöpartiet ett större parti än det parti Damberg har varit ledare för i två usla val efter varandra. Är Sven-Erik Österberg trygg och stabil eller bara en elak farbror som redan i valrörelsen började pinka in sitt revir som Monas efterträdare? Vem vet att Eneroth kan bygga ett lag av ett parti som inte vet vad dom tycker annat än att dom är emot allt som Alliansen tar sig för? Klart är iallafall att Östros är son till en bergssprängare, något han också besjungit under en kongress...

Själv har jag mina egna plus och minus på gubbarna i De fyras gäng, små matematiska tecken där adderandet och subtraherandet går ihop till slut. Med min mall borde valet bli enklare för kongressombuden som kommer tala i tungor under Berit Andnors mässande och Ibrahim Baylans predikan i det splitternya kongresspalatset i centrala Stockholm.

Micke Damberg:
Plus: Yngst fysiskt sett, verkar iallafall trevlig och pålitlig. Glasögon och ett någorlunda högt hårfäste.
Minus: Ser ut som "Herr Flick from the Gestapo". Extremt dåliga resultat i Stockholmsvalen. Infödd sosse utan någon som helst erfarenhet från något annat liv än det politiska. I Dambergs värld lär väl lite "spontant" rumlande i sänghalmen föregås av en utredning, några betänkanden och en sluten omröstning i familjen.

Sven-Erik Österberg:
Plus: Ser ut som en mysig farbror. Pratar som en mysig farbror. Erfaren. Glasögon och ett högt hårfäste.
Minus: Tråkig, intetsägande, noll trovärdighet när det kommer till att förnya. Pratar enligt trovärdiga källor sämre engelska än den genomsnittliga fransmannen.

Thomas Östros:
Plus: Glasögon och ett extremt högt hårfäste. Ibland ser leendet äkta ut...
Minus: ...men oftast ser det hånfullt och drygt ut. Kronisk gnällspik som i mångt och mycket lade grunden för Monas misslyckande. Bitter, raljerande och med ringa förmåga att tilltala den normala väljaren.

Thomas Eneroth:
Plus: Glasögon och ett högt hårfäste. Ibland är okändheten ett plus, i detta fall är det nog så eftersom de kända sossarna är kända för sina oförmågor snarare än sina fördelar.
Minus: Ser ut som en statist ur filmen "Antz". Lite Östros-varning när han väl har fått visa sig i media. Milt mästrande och en besserwisserframtoning som passar dåligt på en "rookie"...

Det var de fyras gäng ur mina ögon, ett gäng som med den kravspecifikation som finns borde kunna kompletteras med en femte man som också vill, som dessutom är trevlig, har glasögon och ett hårfäste ingen har sett - bloggaren Peter Högberg. Han skulle vara rätt val, tro mig.

Länkar: DN, SvD1, SvD2, AB1, AB2,

2 kommentarer:

josefin sa...

trevlig farbror? Jag tycker att han borde skaffa en media coach...varje bild på karln ser ut som om han upphetsat spanar på grannens barn. En "look" jag antar även verkliga pedofiler försöker undvika.

Unknown sa...

När jag är vald så är du given i min stab. Dock så ligger vi lite lågt med innehållet :))