2011/02/20

SNUSET - EN FRÅGA OM FRIHET: REPRISEN...


Göran Hägglund är ute och orerar om snuset, om alla EU-medborgares rätt att stoppa en prilla under läppen istället för att sätta en cigarett i mungipan - och visst är det bra. Men det finns en man som var ute lite tidigare, EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner, i samma fråga.

När Fjellnar var ute och ropade efter denna frihetsreform skrev jag ett inlägg som lästes av rätt få, och som jag därför utan att skämmas och med det miljöpolitiskt korrekta anammandet av återvinning publicerar igen...

"Jag drömde att det var en fågel som viskade något i mitt öra, en öländsk snatterand närmare bestämt. Det viskades om snuset och om hur vår EU-parlamentariker Christoffer Fjellner, parlamentets hunk och framåtstråvare nu tog upp kampen för vårt svenska snus och möjligheterna för att få fler européer att gå över från cigaretter, cigariller och cigarrer till prillor.

Jag snusar inte och jag röker inte men lik förbannat så står jag bakom Christoffer Fjellner i denna fråga som egentligen inte alls handlar om missbruk eller beroende utan om frihet att få välja själv - oavsett var man bor eller vem man är. I dag diskrimineras det svenska snuset mot den internationella röktobaken i EU. Helt ologiskt egentligen då EU:s regelverk runt unionens inre marknad förbjuder handelshinder samtidigt som det så kallade tobaksdirektivet stipulerar att man skall utreda mindre skadliga tobaksprodukter...

I min värld är väl varken snus eller cigaretten hälsosam men snuset är trots allt bra mycket bättre. Det finns ju inget som heter passivt snusande, medan jag sett pubar i Prag förra veckan som var rökigare än smoggen i London en dag då inversionen slagit till. Det gick inte att gå in på pubarna utan att ha fått hosta upp lungorna en kvart senare, men så har ju inte de stackars EU-medborgarna i Tjeckien möjligheten att byta "nikotinleverantör" - från cigg till prilla. Är det rätt att det skall vara så?

Varför förvägras folk rätten att själv välja hur de skall missbruka och vad de skall bruka? Det handlar mindre om att snuset är förträffligt, det handlar mer om frihet. Det handlar mindre om att snuset är bra att ha innanför läppen, det handlar mer om att ingen annan blir lidande för att du tar dig friheten att fylla på kroppen med nikotin.

En gång har jag haft en prilla i munnen, och jag var då 13 år och hypernervös. Det slutade med att jag råkade svälja prillan i ren nervositet, och den vände upp i en kaskadspya tillsammans med lite magsaft och ett dussin mandarinklyftor som jag tryckt i mig lite tidigare. Min upplevelse av snusande var alltså allt annat än angenäm men vem är jag att sätta mig över andra människors val?

Vuxna människor, medvetna om riskerna med sin livsstil och sina laster skall ha rätt att välja vilken last man vill ha. När denna frihet att välja också medför att alla dessa folkhälsokufar slipper drabbas av frihetens biverkningar så är det ett steg i rätt riktning.

Står du upp för denna frihet och ambitionen att låta alla européer själv välja ifall de vill röka, snusa eller inte alls så titta till EU-parlamentariker Fjellners nya site, eusnus.se, och skriv under på namninsamlingen. Själv röker jag inte, själv snusar jag inte men så länge det finns folk som tar sig dessa friheter så måste vi stå upp för den minst skadliga "lasten" - snuset.

Häng på - stå upp för valfriheten - i Sverige, i EU och i världen! Stötta Christoffer Fjellners kamp i Europeans for Snus!"


Nu får vi står upp för Göran Hägglund också! Edit: ... medan vi konstaterar att Birgitta Rydberg inte alls är liberal, överhuvudtaget.

Länkar: SvD, SvD, AB, DN,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hur vill du ha det med marijuana då?

Det används i södra Europa nästan mer än alkohol och klart mer än snus.

Jacob sa...

Heroin är för mig en valfrihetsfråga! Jag är "tokglad" i heroin! Inte för att jag tar det själv, men för att jag måste få välja om jag ska ta det själv.

Chrille sa...

Det rimliga vore om en drog är laglig (cigaretter) så är drogen laglig även i andra, inte mer farliga former.

Som astmatiker avskyr jag bägge formerna, men snuset är klart att föredra. Ett kort stankmoln är att föredra framför ett långvarigt stank- och giftmoln.

Go Hägglund!

Anonym sa...

Allt mildare än tobak kunde gott och väl legaliseras. Ge fakta istället för propaganda och låt folket välja själv vad de vill bruka. Cannabis, LSD, svampar är alla skonsammare mot både individ och samhälle än tobak, och vill någon nyttja dem, så låt dem.

Illwill sa...

Skrämmande låg nivå de anonyma ligger på.

Ena idioten påstår att det är vanligare med marijuana än alkohol i södra Europa och den andra (antagligen samma) påstår att LSD är skonsammare mot individ och samhälle än tobak.

Det är så långt ifrån "fakta" man kan komma, ditt stolpskott.

Silverstolpe sa...

Skillnaden mellan Göran Hägglund och Gustav Christofer Ingemar Fjellner är att den ene är minister och den andre en riktig fjant, en tönt helt enkelt. Ingen med sunt förnuft lyssnar på en sådan person. Dessutom kan jag icke finna hans namn i adelskalendern, vilket tyder på att han är av enkelt folk.

Anonym sa...

Här är en till graf från en annan studie åt Illwill:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Drug_danger_and_dependence.png

Anonym sa...

Illwill det visar bara hur lite du vet om substansen LSD. (Inte samma person för övrigt)

LSD är varken fysiskt eller psykiskt beroendeframkallande. LSD är heller inte toxiskt. Självklart finns det vissa personer som aldrig borde använda LSD, typ personer med mentala problem i släkten.
Tobak är mycket skadligt för individen och kostar samhället massvis med pengar, samtidigt som det är extremt beroendeframkallande fysiskt.

Här är en graf från en vetenskaplig studie som undersökt olika droger: http://www.tdcat.com/blog/media/1/20070521-dependency.gif

Håller du inte med forskarna eller kan hitta en modern seriös undersökning som visar annat ge mig gärna en länk till den istället för att spotta propaganda.

Samuel Sandberg sa...

Du skriver "Det handlar mindre om att snuset är bra att ha innanför läppen, det handlar mer om att ingen annan blir lidande för att du tar dig friheten att fylla på kroppen med nikotin."

Men i slutänden så är det ju jag som skattebetalare som får stå för kostnaderna, visst, vi har skatter på snus, men varför ska vi kämpa för att fler ska tvingas öppna gränserna för något cancerframkallande?