2011/02/17

GÄSTBLOGG - JOHAN HEDIN: TA BORT VÄRNSKATTEN FÖR ATT DET ÄR RÄTT!


Johan Hedin, en av mina absoluta favoriter i Centerpartiet skickade över ett gästblogginlägg som han ville ha ut, och eftersom det var längesedan någon berikade den här bloggen med en gästblogg så var jag inte sen att nappa.

Dessutom är det ju så att det som mannen bakom bloggen Peace, Love and Capitalism skriver är ett inlägg som jag ställer mig bakom närsomhelst och överallt, och lite lätt bedrövad över att mitt parti inte ser på värnskatten på samma sätt. Att vägra ta in denna gästblogg blev därför helt omöjligt, och jag tackar samtidigt Johan för att han gav mig ännu lite mer tid att samla inspiration för något eget-producerat.

Så varsågoda kära läsare, Hedins gästblogg...

"Som trogen läsare av Tokmoderatens förträffliga blogg är det en stor ära att få gästblogga här. Inte för att att Tokmoderaten bad mig om det, men för att jag helt enkelt vill och på vinst och förlust sände honom detta inlägg! Om du läser det just nu verkar det som att det funkade... :-)

Den främsta anledningen att jag vill gästblogga här är för att nå moderater med mitt budskap. Vi är ju liksom ihop, Moderaterna och vi i de andra borgerliga partierna, inom ramen för alliansen. Det är en varm och fin relation och vi lyckas med fantastiska saker tillsamman. Som med alla förhållandet uppstår ibland små fartgupp som man måste ta sig över och jag har nyligen lärt mig en fantastisk metod när det gäller att hantera sådant i relationer: man pratar helt enkelt om det.

Jag har all respekt för att folk tycker annorlunda än jag och förstår att vi måste kompromissa, även om svåra saker emellanåt. Vi samsas i en allians som ska vara bred nog att rymma två ideologier som i många stycken står i konflikt med varandra: Konservatism och Liberalism. Nya Moderaternas sätt att hantera det hela är väl kanske helt enkelt att tona ner den ideologiskt drivna diskussionen. Mot bakgrund av valframgångar och opinionsstöd verkar det ju faktiskt vara en klok strategi.

Icke desto mindre tror jag att man förr eller senare måste börja ta ut de ideologiska svängarna för att kunna fortsätta att vara intressanta för väljarna. Hittills har det liksom räckt att ”inte vara socialistisk”, men det är en lycka som inte kommer att vara för evigt. I takt med att de socialistiska idéernas politiska krafter, som t ex Socialdemokraterna, förlorar sin relevans kommer tillgången på politisk energi utvunnen ur motstånd mot socialismen bli allt svagare.

Nu är skattelättnaderna genom avskaffandet av förmögenhetsskatten och jobbskatteavdragen mycket välkomna reformer. Genom dessa återförs makt från staten till människan och sådant värmer alla liberala hjärtan. Den enda synpunkten man kan ha på detta är att skattesänkningarna alltid måste motiveras ekonomistiskt, att för höga skatter hämmar tillväxt och att vi måste sänka dem för att folk ska få jobb.

Det stämmer förvisso, men tyder samtidigt på att staten fortfarande är norm. Att människors pengar inte riktigt är deras egna, utan att staten alltid har större rätt att bestämma, även om det naturligtvis är välkommet att staten tar lite mindre än vanligt när den tar sig rätten att gräva i våra fickor.

Att rakryggat ställa sig upp bakom medborgarna skulle inte bara vara det moraliskt riktiga, utan även politiskt. Genom att i praktisk politisk handling anträda detta gigantiska perspektivskifte kan vi lämna Sossarna bakom oss för överskådlig framtid.

En lämplig manöver vore exempelvis att ta bort den så kallade ”värnskatten”. Det är en budgetmässigt praktiskt taget meningslös skatt (ca 4 mdr) som endast tillkommit i egenskap av ett retoriskt instrument: Människor accepterar statens övergrepp mot deras plånböcker i högre utsträckning om övergreppen mot någon annans bara är större.

Min önskan vore att det i opinionen största partiet kunde göra denna opinionsbildningsinsats nu, ta bort värnskatten och motivera det enbart utifrån moraliska argument: Det är BRA att folk jobbar hårt och smart och blir rika. Sådant ska uppmuntras, inte bestraffas."


Länkar: SvD
Bloggar: PLC, Ekonomisten, Salems starke man
Det vackra fotografiet ovan är taget av Per Hagwall.

4 kommentarer:

Visionären sa...

@JohanHedin,

Håller med om allt du skriver, särskilt vad gäller värnskatten, men följande mening fick mig att rygga:

"Att rakryggat ställa sig upp bakom medborgarna skulle inte bara vara det moraliskt riktiga, utan även politiskt."

Vilka menar du med medborgarna, och hur vet du hur många det är som t.ex. vill avskaffa värnskatten?

V

Johan, PL&C sa...

Ohoj!
I relationen mellan medborgaren och staten menar jag att en borgerlig politik borde kunna stå mer på medborgarens sida.
MVH
/J

Per Hagwall sa...

*host*
fotografnamn ;)
*host*

Tokmoderaten sa...

Tack och förlåt herr Hagwall. Korrigerat!