2011/02/03

STATLIGA BANKER ÄR FAKTISKT SOCIALISM...


För lite, för sent - men ändå gnäller Thomas Östros om en dålig affär redan innan det står klart hur mycket pengar som Staten håvar in från Kapitalet när man sitter i samma båt och gör affärer med några procent av Nordeas aktier. Själv tycker jag att Staten - och därmed vår Alliansregering - skulle ha sålt alla aktier i Nordea, det finns de som sköter banker bättre än stater och i ett icke-socialistiskt land skall det vara så...

Men medan Östros gnäller över en dålig affär på det där förutbestämda sättet som bara Östros kan gnälla så lär väl mannen som vill förstatliga alla banker sitta vid köksbordet och blicka ut över Årstaviken medan han torkar fradgan runt munnen. Jag väntar på reaktionen från Lars Ohly, som förmodligen är precis lika förutsägbar som Östros gläfsande. Men jag gnäller ju också, men för att man är för snål och för feg.

Visst är det bra att det frigörs pengar för att betala av på vår statsskuld, och därmed fortsätta minska de räntekostnader som skulle kunna användas till så mycket annat skojigt när regeringen fördelar skatteinkomsterna. Men det tycker inte Östros, och det lär inte Ohly heller tycka.

Påståendena lär komma om att det här är en ren ideologisk affär, och det är det också - förrutom en bra affär eftersom man som sagt minskar vår skuld till omvärlden och minskar ränteutgifterna. Det är min ideologi att Staten skall inkränkta så lite som möjligt i det fria företagandet, och där ingår naturligtvis bankerna. Det har alltid varit "vår" ideologi att det skall till mindre av statligt ägande och mer av det privata ägandet i vårt samhällsbygge medan våra motståndare tycker tvärtom - och idag ser man skillnaderna ännu tydligare än annars...

Det finns en hel del andra statliga företag som borde ligga under luppen att få byta ägare. Jag väntar med spänning på de dagar då nyheterna slår ner om att statskassan förstärks ytterligare, och att våra motståndare börjar gnälla över detta faktum.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är ju den största aktieinnehavaren i Nordea Samp.

Hemlige sa...

Den enda förloraren är svenska folket, som får kraftigt höjda räntor.

Anonym sa...

Så bättre om finska staten äger banker i Sverige?

Och hur mycket mindre har statsskulden egentligen blivit i form av kostnad ( intäkter från statens verksamheter - ränta på statsskulden). Egentligen dyrare v.s.v. Ideologi styr alltså framför den finansiella ekonomins logik.

Hur vore det om ni politiker slutade leka bort vårt land och började lyssna till våra riktiga vetenskapsmän; inte timbro eller andra ljusskygga verksamheter.

Att sälja ut våra verksamheter för en spottstyver är kommunism om något. Man säljer till sina bekanta för en tiondel av priset.

Anonym sa...

THomas Gläfsros - Mannen som gav PMS ett ansikte

snigelkott sa...

Svar till Anonym 06:25:

Nej, de statliga privatiseringarna görs till marknadspriser. Allt annat vore ett missbruk av statens resurser.

Exempelvis såldes V&S för 55 mdr. Vid tidpunkten för försäljningen var räntekostnaden för den summan 2,4 mdr per år. Den normala aktieutdelningen från V&S har legat på cirka 800 miljoner kronor. Detta innebär att försäljningen av V&S medför en årlig vinst på 1,6 mdr.