2011/02/02

EN LÅNG RAD AV EGENSKAPER...


... som ingen av sossarnas toppkandidater är i närheten av att uppfylla har man alltså diskuterat. Inte undra på att man från sosseriet utåt sett berättar att man bara diskuterar egenskaper och inga namn som ny partiordförande för Socialdemokratin. Det krävs otroligt mycket av den man till slut väljer, närmast utomjordiska krafter och egenskaper för att kunna väcka liv i ett närmast avlidet parti. Det sitter alltså 26 okloka huvuden på var och en av sosseriets distriktsordföranden och de där 26 skallarna satt med sina kroppar och försökte slå sina skallar ihop för att bli lite klokare tillsammans med samma partis valberedning utan att prata om några namn överhuvudtaget - trots att det snart bara är en månad kvar innan man har ett ansikte och namn på egenskaperna.

Socialdemokraterna har byggt hela sin existens under lång tid på att idiotförklara väljarna och nu väljer man också att idiotförklara alla de som faktiskt är lite intresserade av vem som skall bli Mona Sahlin 2.0. Tror man att de utomstående lyssnarna inbillar sig att ingen nämnde Sommestads namn, Österbergs namn, Östros namn eller kanske rentav den kroniska nej-sägaren Nuders namn samtidigt som Dambergs och Palms namn ekade kvar i korridoren utanför konferensrummet...? Antingen så ljuger man de nyhetstörstande i ansiktet eller så är krisen så total att man knappt fem veckor innan en ny ledare skall väljas inte har ett hum om vem som ligger närmast i att fylla upp kravspecifikationen från Partiet.

Problemet för sossarnas valberedning är hur man skall kunna sälja in den slutgiltiga, transparenta och färglösa kandidaten till alla interna förståsigpåare som har sin alldeles egen favorit utan att krisen blir ännu större. Jag har pratat med sossar som sagt att de skall ompröva sitt engagemang om det blir Österberg eller Palm, att de skall fundera på sin framtid om det blir Nuder, Damberg eller Sommestad medan ingen verkar ta Östros på allvar. Den enda ingen har talat illa om är Pagrotsky faktiskt. Är den lille mannen från Götet den store ledaren som kan ena falangerna och gjuta nytt liv i något alla betraktar som dött...?

Knappt 5 veckor återstår alltså tills dess en ny ledare skall firas och hyllas som den frälsare som alla vet att han eller hon inte kommer att bli, och naturligtvis har man det hyfsat klart för sig vem som skall ta över. Till och med Göran Persson anar nog vem som kommer få samma hedervärda uppdrag som han en gång ståtade med, trots att Göran Persson i sann sosse-anda berättar att det finns en uppsjö av bra kandidater att välja bland. När Göran talar lyssnar Rörelsen med andakt och stumma av beundran inför en man som man hånade och gav skulden för valfiaskot 2006.

Idag är bilden en helt annan, och Göran Persson saknas något enormt i ett parti som skriker efter vägledning och annan ledning. Görans och partiets resultat i valet 2006 känns mer som en avlägsen dröm medan Monas fiasko 2010 lever kvar som en varböld på den rodnade partikroppen, en böld ingen vill ta ansvar för att tömma på sitt illaluktande innehåll. Knappt fem veckor återstår men ännu finns inga svar, bara massor av frågetecken och en skriande ovisshet om hur det kunde gå så fel och vem som kommer att bli minst misslyckad som ny partiledare...

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2,
Bloggar: Ekonomisten, Laakso

Inga kommentarer: