2009/01/07

ATT VARA VLADIMIRS GISSLAN...


Vladimir heter Putin i efternamn. Vladimir är mannen som dammar av statyerna av Stalin och ensam påbörjar uppbyggandet av en ny järnridå mot de europeiska demokratierna, länder som Ryssland borde ha glädje av att umgås på ett civiliserat sätt med...

Det Ryssland som efter suputen Jeltsins avgång har börjat växa fram är på många sätt på väg åt helt fel håll. Istället för att respektera sina grannländers egna viljor så använder Putin-regimen alla medel, såväl militära som i fallet Georgien, IT-terror som i fallet Estland och nu något som bara är att likna vid ren utpressning med gasleveranser mot Ukraina och andra länder som av ren naivitet gjort sig beroende av den uppvaknande stormakten. Länder som en gång frigjorde sig från det kollapsande Sovjetunionen ingår i den gamle KGB-officeren Putins föreställningsvärld nu och för alltid i den ryska intressesfären och bör därför på ett eller annat sätt styras från det Kreml som man en gång klippte navelsträngen ifrån.

Det självständiga Georgien sökte sig mot NATO, och lurades snabbt in i en militär konflikt där den lilla georgiska krigsmakten snabbt fick se sig slagen av en övermäktig fiende. Ukraina har också uttryckt viljan att gå med i NATO och EU, och hux-flux anklagar man från Moskva landet för gasstölder och höjer priset för gasleveranser med närmare 300% i ett trollslag. Naturligtvis passar man från rysk sida på när kylan är som värst och gasberoendet som högst... Om det sedan kan finnas spår av sanning i de ryska påståendena om gasstölder kan nog diskuteras länge och väl.

Förhoppningsvis får de nu strypta eller i varje fall kraftigt inskränkta gasleveranserna till olika länder inom EU från Ryssland dessa att vakna till ur sin Törnrosasömn. Samma länder som var extremt milda i sin kritik av den ryska aggressionen mot Georgien har ju varit de där gasberoendet är som störst, Tyskland för att nämna ett. Nu ser man att deras underdånighet inte spelar någon roll när det är dags för nästa ryska kraftmätning med ett grannland, man blir lidande och Putin beordrar Gazprom att minska produktionen för att än mer tydliggöra var skåpet skall stå. Målet är självfallet att få den gasberoende länderna att kritisera och underminera Ukraina, som av Ryssland utsetts till Svarte Petter.

Tecknen i skyn är ännu inte lika tydliga som under det ryska blixtkriget i Kaukasus i somras, men Europa borde inte tveka om vad som är att vänta. Antingen bryter man med en nation som så uppenbart är på helt fel kurs, från demokrati och samhörighet mot diktatur och konfrontation, eller så gör man sig än mer beroende av detta land med alla de konsekvenser detta har i framtiden...

13 kommentarer:

arthur sa...

Ett historielöst och infantilt inlägg från Högberg

arthur sa...

Är rädd för att Fredrik Antonsson är helt historielös i sitt inlägg om Putin och Ryssland

Vladimir Petrovic sa...

Det verkar som att han varit på indoktriering hos självaste Pentagon! Väldigt "objektiv" syn på Ryssland. En fråga bara efter 2 startade världskrig har jag aldrig hört någon säga samma sak om Tyskland här i moder Svea.

Att kräva ett marknadsmässigt pris för sina naturesurser som "by the way" hela övriga EU betalar för utan att tjafsa om,kallar du för utpressning!?

Varför skrev du inte en liknande artikel om att Ukraina i 19 år fått köpa samma gas till ett löjligt lågt pris??. Dvs 147$ istället för 440$ som övriga Europa betalar för. Vilket igen by the way, är marknadspriset på Rysk gas

Tokmoderaten sa...

Vladimir,

Som halv-Est behöver jag icke åka till USA för att späda på mina känslor... Visst har Tyskland startat två världskrig, eller snarare ett och ett halvt ty första värdskriget startade Serbien genom att mörda dubbelmonarkins tronarvinge och därigenom sattes en dominoeffekt igång som icke enbart kan ligga Tyskland till last.

Skulle vilja citera mitt andra hemlands förre regeringschef Mart Laar: "Ryssland har tyvärr hårdnackat hållit fast vid konceptionen från sovjettiden enligt vilken Estland anslöt sig frivilligt till Sovjetunionen; därför kan varken Sovjetunionen eller dess juridiska arvtagare Ryssland vara ansvariga för de brott mot mänskligheten som begåtts i Estland.

En sådan ståndpunkt strider mot den historiska sanningen och det mänskliga rättvisetänkandet. TYSKLAND HAR TAGIT PÅ SIG ANSVARET FÖR SÅVÄL ANDRA VÄRLDSKRIGETS UTBROTT SOM FÖR TERRORN SOM BEGICKS UNDER NAZISMEN OCH SOM KULMINERADE MED FÖRINTELSEN. MAN HAR BETT OFFREN OM URSÄKT OCH FÖRSÖKT KOMPENSERA FÖR SKADOR SOM ÅSAMKATS DEM. DET ÄR HÖG TID ATT GÖRA DET ÄVEN FÖR RYSSLAND."

Därför hör du inget gnäll på Tyskland, Vladimir. Det är ett land som till skillnad från Ryssland ser på sin historia på ett nyktert sätt. Medan Stalin börjar hyllas i ryska skolböcker så kommer Hitler aldrig någonsin bli rumsren i Tyskland...

Mattias sa...

Intressant att du Fredrik inte nämner något om vad Vladimir skrev om de extremt låga priser som Ukraina tidigare betalat för rysk gas (en tredjedel av marknadspriset).
Jag är ingen vän av den ryska regeringen, men i det här fallet kan jag hålla med dom. Ukraina ska betala samma priser som alla andra, det finns ingen anledning till att så inte ska vara fallet (speciellt inte då landet som du sade håller självständig profil gentemot Ryssland).
Dessutom är det kul att lägger skulden för det georgiska blitzkriget mitt under os-invigningen på Ryssland, som alltså hade lockat de stackars georgierna att anfalla *snyft*.

Tokmoderaten sa...

Mattias,

Georgien provocerades att slå till mot utbrytarprovinserna efter en längre tids beskjutning från dessa områden. Den snabba ryska responsen är och var ett tydligt tecken på att detta var något som Ryssland hade förväntat sig och rent av önskade sig...

Unknown sa...

Hej Fredrik,

Jag kan inte hitta svar på de frågor som ställdes till dig av tidigare debattdeltagare. Jag gör ett nytt försök, tar för klarhetens skull delar av din text, och adderar min synvinkel. Hoppas du svarar.

"Det Ryssland som efter suputen Jeltsins avgång har börjat växa fram är på många sätt på väg åt helt fel håll."
- Det gick bra mycket sämre för Ryssland under Jeltsins styre, eller snarare avsaknad av styre. Därav Putins enorma popularitet.

"Istället för att respektera sina grannländers egna viljor så använder Putin-regimen alla medel, "
- Varför skriver du regimen? Att använda värdeord i utan motivering förstör endast en argumentation. Tyvärr kommer även din egen förmåga att analysera objektivt att slutgiltigen försvinna genom att du uppreppar gamla pseudosanningar. Jag antar förövrigt att du refererar till dess like i USA som Bush-administrationen.

"åväl militära som i fallet Georgien"
- Efter Sovjetunionens sönderfall fick Ryssland gå in som garant för ett eldupphör i Ossetien. De har funnits där sedan dess. Den upptrappning av konflikten du refererar till skapades av Georgiens president, med hans artelleribeskjutning av den nordossetiska huvudstaden.

", IT-terror som i fallet Estland "
- Den ryska staten har vad jag vet inte stått för någon IT-terror mot Estland. Om enskilda individer begår brott kan knappast Putin hållas ansvarig. Är då även Reinfeldt ansvarig för att pirate-bay säljer stulet material till exempel? Terror är dessutom ett ord som man inte bör skapa inflation i, det finns tyvärr tillräckligt med exempel i linje med dess sanna definition i dagens värld.

"och nu något som bara är att likna vid ren utpressning med gasleveranser mot Ukraina och andra länder som av ren naivitet gjort sig beroende av den uppvaknande stormakten."
- som påpekats, Ryssland sätter marknadspris för Ukraina, varken mer eller mindre. Det torde ligga din ideologi nära om jag förstått rätt. Gasleveranserna skulle ha satts igång om inte Ukraina satt stopp för ryska inspektörer vid sidan av de Ukrainska. Om Ukraina har rent mjöl i påsen ser jag ingen anledning. Slutsatsen kan omöjligt bli annan än att det är Ukraina som står för utpressningen. De hoppas helt enkelt på ytliga generaliseringar av situationen som jag anser att till exempel du gör dig skyldig till.

"Länder som en gång frigjorde sig från det kollapsande Sovjetunionen ingår i den gamle KGB-officeren Putins föreställningsvärld nu och för alltid i den ryska intressesfären och bör därför på ett eller annat sätt styras från det Kreml som man en gång klippte navelsträngen ifrån."

Här får jag hålla med dig (bortsätt den arroganta tonen) med den invändningen att så så ser tyvärr världen ut. Överallt och alltid. Tror du att NATO vill ha med Ukraina och Georgien för deras skull eller för sin egen maktpolitiska positions skull.

"Det självständiga Georgien sökte sig mot NATO, och lurades snabbt in i en militär konflikt där den lilla georgiska krigsmakten snabbt fick se sig slagen av en övermäktig fiende. "
-Uttrycket "lurades in i" förvånar, när de satte igång en artelleribeskjutning av en stad!

"Ukraina har också uttryckt viljan att gå med i NATO och EU,"
- Definera först Ukraina. Det är nämligen värt att tillägga att Jushenko inte har en tillstymmelse till folkstöd i NATO-frågan. Eventuellt Ukrainskt EU medlemskap är inget problem för Ryssland (däremot för EU med tanke på den politiska situationen i Ukraina).

"och hux-flux anklagar man från Moskva landet för gasstölder och höjer priset för gasleveranser med närmare 300% i ett trollslag."
-Återigen sakfel! Inget hux-flux, inga överraskningar. Frågan om pris och stöld har pågått sedan länge. Ukraina segdrar och hoppas på osaklighet i debatten. Betala för allt och betala marknadspris så är frågan löst."

Naturligtvis passar man från rysk sida på när kylan är som värst och gasberoendet som högst... Om det sedan kan finnas spår av sanning i de ryska påståendena om gasstölder kan nog diskuteras länge och väl.
"-Nej, kontraktet gick helt enkelt ut nu och jag tror inte att du hittar många i dagens värld som fortsätter leverera till en kund som inte betalar."

"Förhoppningsvis får de nu strypta eller i varje fall kraftigt inskränkta gasleveranserna till olika länder inom EU från Ryssland dessa att vakna till ur sin Törnrosasömn. Samma länder som var extremt milda i sin kritik av den ryska aggressionen mot Georgien har ju varit de där gasberoendet är som störst, Tyskland för att nämna ett. Nu ser man att deras underdånighet inte spelar någon roll när det är dags för nästa ryska kraftmätning med ett grannland, man blir lidande och Putin beordrar Gazprom att minska produktionen för att än mer tydliggöra var skåpet skall stå. Målet är självfallet att få den gasberoende länderna att kritisera och underminera Ukraina, som av Ryssland utsetts till Svarte Petter."
- Jag hoppas att du vid det här laget förstått vem som stod för aggressionen så jag går vidare. Tyskland har sedan länge förstått att man inte kan lita på transitländerna och vill därför bygga ledningar runt desamma.

"Tecknen i skyn är ännu inte lika tydliga som under det ryska blixtkriget i Kaukasus i somras, men Europa borde inte tveka om vad som är att vänta. Antingen bryter man med en nation som så uppenbart är på helt fel kurs, från demokrati och samhörighet mot diktatur och konfrontation, eller så gör man sig än mer beroende av detta land med alla de konsekvenser detta har i framtiden..."
-Varför diktatur? De är valda och har ett enormt stöd. Debattprogram i statlig TV, utspritt internetanvändande, många har tilgång till bland annat CNN och BBC genom kabel-TV, har gjort att folk faktiskt har tillgång till information. Det är således inte informationsstörning som lett till valresultatet utan konkreta förbättringar för flertalet ryssar. Det stora hotet mot samhörighet med Ryssland bygger främst på en total avsaknad av objektivitet i debatten. Detta i sin tur beror på att lögn blir sanning genom upprepning, vilket leder till att gemene svensk vet skrämmande lite om vad som egentligen sker.

Vladimir Petrovic sa...

Jag har svårt att hålla med dig om att Serbien startade I världskriget,då spännigarna mellan stormakterna i Europa var redan på bristningsgränsen. Det Serbien gjorde är inget annat än vad Tjeckoslovakien gjorde 68' eller Ungern 56' dom ville befria sitt folk från en främmande makts ockupation dvs Österikiskt-Ungerska dubbelmonarkins herravälde som tryckte ner det Serbiska folkets identitet och vilja att vara fria.

Vad gäller Ryssland så har landet utstått en ganska lång förnedrings process dom senaste 15 åren tack vare dom att lyssnade på vad dom "vänligt sinnade" råden från Väst,villket nästan upplöste det här väldiga landet.

När Ryssarna genomskådade det som var mer menat som allvar än ett skämt när maddame madeleine albright sa till den dåvarande Ryske alkis presidenten Jeltsin på "skoj" citat: "ni borde skämmas över att själva utnyttja det väldiga naturressursena ni har i erat stora land. Det borde alla ha tillgång till!" Det var en förvarning om hur USA såg på Ryssland inom en snar framtid!

Låt oss vara uppriktiga för en gångs skull,den plan som USA hade för dåvarande Ryssland känner många till. Det är samma dröm som alla Imperier har haft genom tiderna från Napoleon fram till Hitler och tack och lov misslyckades med varje gång dom försökte.

Planen skulle gå ut på att först totalt destabilisera landet ekonomiskt vilket dom lyckades med 1998,nästa steg skulle vara att destabilisera landet politiskt och skapa etniska konflikter likt den i forna Yugoslavien på 90 talet som ledde till det blodiga inbördeskriget,dock var det just USA som var emot en splittring på den tiden. Det var dåvarande Tyskland som var arkitekten och dom som var den drivande faktorn i det hela med Hans-Dietrich Genscher den dåvarande Tyske Utrikesministern i spetsen.

Hur som helst den Europeiska delen av Ryssland skulle hamna i EU-s intressesvär,den centrala och den rikaste på naturresurser skulle bli USA-s och den östra skulle tillfalla Asien dvs Kina och Japan i första hand. Men dessförinnan måste man neutralisera det väldiga landets militäta kärnvapenkapacitet där det globala misilförsvaret kommer i bild med just dom två omdiskuterade robot/radar baserna i Polen o Tjeckien.

Att vidhålla av USA-s sida att detta är till för att försvara USA och dess alierade och NATO länderna från Iranska och Nord Koreanska kärnvapen är lika löljigt som att försöka förklara för en vuxen att Tomten finns på riktigt. Villket Ryssarna bevisade inteligent genom att erbjuda sina Radar baser i Ukraina och Azerbedjan som ligger mycket bättre till och dessutom är bättre då dom täcker hela den regionen som USA hävdar ska skydda sig emot.

USA visste om att detta inte skulle fungera eftersom det inte då kan spåra o täcka dess primära mål Ryssland och givetvis tackade nej med hänvisning att det inte skulle kunna integreras i det Amerikasnska systemet,fast Ryssarna bevisligen förklarade att det skulle gå med relativt små adaptioner i det Ryska systemet. För att slutgiltigen testa Moskvas hårdnackade motstånd och dess beslutsamhet att bekydda sin intressesvär beslutar Bush med Pentagons rekomendationer för att indirekt stödja den Georgiske presidenten Mihail Sakshvilli och hans vanvettiga plan att försöka återta med våld dom två utbrytar republikerna Sydossetien och Abchazien. 8-de Aug 2008 är Vändpunkten i relationerna mellan främst USA och Ryssland,få trodde att Ryssland skulle svara så beslutsamt och starkt och agera så som dom gjorde. Dom förintade totalt den Georgiska armen tränad o stödd av USA det var i sig inte någon stor militär utmaning ,men det var inte syftet med det hela. Syftet var i grunden att skicka en klar och tydlig signal till USA att den röda linijen var passerad och att om USA vill ge sig på den här delen av jordklotet så skulle dom och alla som stödjer dom få betala ett högt pris ett pris som även USA inte har råd med varken ekonomiskt eller militärtekniskt.
EU behöver INTE frukta Ryssland så länge dom håller sig på sin planhalva dvs smarbetar med Ryssland och inte ger sig på dess Intressesfär dvs forna Sovjet. Sovjetunion har ALDRIG någonsin avbrutit leveranser av gas till Europeiska kunder eller använt det som ett politiskt vapen inte ens när relationerna var som frostigast på 80 talen. Men märk mina ord att Ryssarna aldrig kommer att tollerera att Ukraina eller Georgien går med i Nato eller någon annan fd Sovjet republik för den delen. Europa har redan förstått att det inte kommer att båda något gott att provocera Ryssland i den här frågan och Nato står emot en enorm press från USA som är det drivande landet i den här frågan om ett Ukrainskt och Georgiskt medlemskap i Nato.

Tokmoderaten sa...

Tack Anton, och tack Vladimir för Era storartade insatser för ge mig kunskaper. Just detta är kommentarer till för...

Visst ligger det mycket i det ni säger. Georgien angrep Sydossetien innan ryssarna gick till ett välkoordinerat motanfall, men detta georgiska anfall kom efter månader av provokationer. Och jag har svårt att se varför inte den georgiska regeringen har samma rätt som den ryska att kväsa separatiströrelser inom sina gränser? Minns Tjetjenien, och minns att det i Abkhazien innan det första kriget bodde en majoritet etniska georgier, folk som nu har fördrivits... Sydossetien har även det rensats på georgier i värsta Balkan-stil...

Visst har ryssen av i dag det bättre än under Jeltsin-eran, men det tar tid att vända en oljetanker. Esten av i dag har det också betydligt bättre än under perioden omedelbart efter den sovjetiska kollapsen, polacken, letten, slovaken och ungraren likaså... Putin har stabiliserat landet, visst. Men han har gjort det genom att vrida klockan tillbaka. Tillbaka till en tid när oppositionen trycks ner, när kritiska journalister mördas och så vidare. Men Ryssland är inte Sovjet fullt ut, det märkte jag i fjällvärlden under nyåret på alla besökande ryssar. Jag unnar Ryssland framgång precis som jag unnar ryssarna framgångar. Men låt det då ske på ett sätt som bygger broar istället för bränner.

Och låt mig slå fast att självklart skall Ukraina göra rätt för sig, men det som nu sker är utpressning mot ett frysande Europa.

Några sakfel: Anton:"artelleribeskjutning av den nordossetiska huvudstaden" - Nej, möjligtvis Sydossetiens. Dock en västanfläkt av det Gori fick utstå...
"Den ryska staten har vad jag vet inte stått för någon IT-terror mot Estland" - Det konstiga är att man kan hitta linjer från FSB som man kan sätta i direkt förbindelse med den totala utslagningen av Estlands IT-samhälle.

Vladimir: "tryckte ner det Serbiska folkets identitet och vilja att vara fria" - Serbien var fritt! Om man nu inte gör som galningarna i Belgrad under tidigt 90-tal och tycker att Serbien även är Slovenien, Kroatien, Bosnien osv.

"att försvara USA och dess alierade och NATO länderna från Iranska och Nord Koreanska kärnvapen är lika löljigt som att försöka förklara för en vuxen att Tomten finns på riktigt" - Mycket bra och träffande! Nej, jag tror heller inte enbart att man ser Iran och Nordkorea som de tilltänkta angriparna... faktiskt.

Keep up the good work boys! Är det OK för Er om jag gör en romanserie på vårt kommenterande?

Skulle sedan bara vilja ha en kommentar om varför inte Ryssland kan be om ursäkt för Stalins illdåd istället för att polera upp den gamla massmördaren till nationalhjälte igen?

Anonym sa...

Hjändiarrén verkar inte släppt än ser jag.

Tokmoderaten sa...

Nej då, inte på långa vägar... :)

Vladimir Petrovic sa...

Vladimir: "tryckte ner det Serbiska folkets identitet och vilja att vara fria" - Serbien var fritt! Om man nu inte gör som galningarna i Belgrad under tidigt 90-tal och tycker att Serbien även är Slovenien, Kroatien, Bosnien osv.

Jag ursäktar mig att jag inte formulerade mig lite mer detaljerat. Du har rätt att själva Serbien var fritt men halva dess befolkning blev kvar utanför dess gränser när stormakterna beslutade på på Berlinkongressen 1878 att det Ö-U imperiet skulle ta över Bosnien och Herzegovina dvs anektera landet och fylla ut det tomrum som Turkarna hade lämnat efter sig.

Bakgrunden till mordet var dubbelbottnad. Den österrikiske generalstabschefen Conrad von Hötzendorf såg den ökande nationalismen i Serbien och dess dröm om ett enat storserbiskt rike som ett hot mot kejsardömet. Han ville föra ett snabbt preventivkrig mot riket, men Ryssland kunde inte tillåta detta eftersom Österrike-Ungern erövrat Bosnien-Hercegovina några år tidigare och kände ett växande hot.

Ärkehertigen Franz Ferdinand försvarade likaså Serbien inom kungahuset i Wien. Han ansåg att landet skulle få vara i fred och de på intet sätt hotade Österrike. Hötzendorf sökte stöd tillsammans med den österrikiske utrikesministern i Tyskland och kejsar Wilhelm II, som var en romantiker av krig och den tyska historien. Han var dessutom kusin med tsar Alexander IIs hustru, vilket kunde hindra rysk inblandning.

Hötzendorf behövde då en anledning till att anfalla Serbien. Händelsen blev den utlösande faktorn för det första världskriget som ledde till det Österrikiska kejsardömets fall.
Efter mordet på ärkehertigen, Serbiens beskyddare och den näst högst betydelsefulla individen, kunde Conrad anfalla i hemlighet.

Ett ultimatum ställdes till Serbiens regering som var utformad så att regeringen inte kunde acceptera villkoren. Ultimatumet skickades ut till olika länder runt om i Europa, men eftersom det var semestertider och den ryske tsaren var i Sverige på statsbesök, den franske presidenten på semester, det engelska parlamentet likaså och den tyske kejsaren på fiskesemester i Östersjön kunde de österrikiska trupperna forslas okritiserat mot Serbien, timmarna efter ultimatumet underkänts och den österrikiske ambassadören var på väg hem.

Mlada Bosna (Unga Bosnien) representerade i början av XX talet en Politisk Ungdoms organisation i den Österikist-Ungerska dubbel monarkins provins Bosnien och Herzegovina. Dess huvudsyfte var att organisera och bekämpa den Ö-U Monarkins ockupation som tog över Bosnien från det Ottomanska riket 1878. UB ville ansluta Bosnien med Serbien i syfte att befria det Serbiska folket på dom teritorium det var majoritets befolkning dvs Bosnien och Herzegovina. Unga Bosniens huvudsyfte var att befria sig Nationellt,Politiskt,Socialt och Kulturellt. Serberna var majoritets befolkning i Bosnien sen ankomsten i dom här områdena och var tvungna att leva under ockupation av det Osmanska Riket under 500 år. UB och dess anhängare organiserade flera högprfilerade atentat mot Ö-U embetsmän i provinsen. Men dom hamnade i Historien först när dom utförde atentatet mot Kronprins och ärkehertigen av Österike-Ungern Franc Ferdinand, utförd av den då unga Serbiske patrioten Gavrilo Princip, i protest mot dennes och hans monarkis expansionspolitik samt det Serbiska folkets starka strävan efter självständighet och befrielse och anslutning till fosterlandet Serbien.


"Georgien provocerades att slå till mot utbrytarprovinserna efter en längre tids beskjutning från dessa områden. Den snabba ryska responsen är och var ett tydligt tecken på att detta var något som Ryssland hade förväntat sig och rent av önskade sig..."
I och med att FN truppen som skulle kontrollera freden sen vapenvilan skrevs under 1992 bestog FN truppen till hälften av Ryssar och hälften Georgier.

Så ser jag det som högst osannolikt att Ryssarna skulle börja provocera fram en konflikt,eftersom då Georgiska FN truppen skulle me största sannolikhet raportera detta till FN som i sin tur enligt praxis skulle behöva kalla till ett krismöte och få till ett utlande som skulle fördömma dessa handlingar.

Det som där emot är känt är att Georgiern upprepade gånger bröt mot flygförbudet över dom omtalade områdena genom att skicka in spaningsflyg i form om av obemannade Israeliska flygplan sk(drönare) som gång på gång blev nerskjutna. Några timmar före operationen började försvan helt plötsligt dem Georgiska soldaterna ur FN truppen från sina poster med all sin utrustning utan någon som helst förklaring,dom återvände ca 3timmar senare och dödade sina Ryska kolegor som inget ont anade. Kort därefter så började operationen med Artilleri och Flygattackerna mot SO.

P.S Inget mig emot om du använder kommentarerna till din Roman-Serie.

Unknown sa...

Hej!

Och jag har svårt att se varför inte den georgiska regeringen har samma rätt som den ryska att kväsa separatiströrelser inom sina gränser?
-Dvs, ingen rätt, precis som Ryssland inte kan rätt att bomba Grozny.

Minns Tjetjenien, och minns att det i Abkhazien innan det första kriget bodde en majoritet etniska georgier, folk som nu har fördrivits... Sydossetien har även det rensats på georgier i värsta Balkan-stil...
-I inbördeskrig är båda sidor ofta lika goda kålsupare. Det är inget argument att starta nya bombningar.

Putin har stabiliserat landet, visst. Men han har gjort det genom att vrida klockan tillbaka. Tillbaka till en tid när oppositionen trycks ner, när kritiska journalister mördas och så vidare.
-fria val, debattprogram varje kväll, fritt internet, ... Putin är populär pga realpolitik utan underdånighet för västvärlden. Kanske är det just det som sticker oss i ögonen.
-Det mest uppmärksammade fallet Politkovskay: hon var inget problem för den ryska ledningen, men däremot för den Tjetjenska. Allt tyder på att mordet planerats därifrån, även om svensk media gick ut direkt med insinuationer om att det var den demoniske Putins verk igen.

det som nu sker är utpressning mot ett frysande Europa.
-ja, från Ukrainas sida. Bra att vi kommit överens!

Några sakfel: Anton:"artelleribeskjutning av den nordossetiska huvudstaden" - Nej, möjligtvis Sydossetiens.
-Ber om ursäkt, såg det efter det att publiceraknappen tryckts.

Dock en västanfläkt av det Gori fick utstå...
-Och Gori är i sin tur en västanfläkt jämfört med kriget i Irak, trots att Ryssland utsats för betydligt ber terrorism än USA. Svårt och antagligen meningslöst att jämföra olika grader av övervåld.

"Den ryska staten har vad jag vet inte stått för någon IT-terror mot Estland" - Det konstiga är att man kan hitta linjer från FSB som man kan sätta i direkt förbindelse med den totala utslagningen av Estlands IT-samhälle.
-Vem är "man"? Tror inte att FSB skulle arbeta så klumpigt även om de låg bakom (vilket jag i och för sig inte heller tror).


Keep up the good work boys! Är det OK för Er om jag gör en romanserie på vårt kommenterande?
-Finns det några royalties att hämta?

Skulle sedan bara vilja ha en kommentar om varför inte Ryssland kan be om ursäkt för Stalins illdåd istället för att polera upp den gamla massmördaren till nationalhjälte igen?
-Jag har bott i Ryssland många år och har ännu inte hört någon seriös politiker uttala sig positivt om Stalin (Zhirinovskij ej seriös). Frågan är dock svår då i princip alla har någon i familjen som varit med om reprisaler, samtidigt som han uppfattas som en stark ledare under kriget med fascisttyskland. Jag tycker ditt förslag vore bra om du bara preciserade vem de ska be om ursäkt. Och så vore det intressant med en motkommentar hur ofta du saknat officiella ursäkter från kolonialmakterna för att man härjade Afrika och latinamerika, från USA för att de stött samtliga diktaturer i latinamerika utom Kuba, från Japan för sina "insatser" i framför allt Kina osv osv.

Anton