2008/06/18

ATT TA SIG AN RYSSEN


I kväll smäller det, för Sveriges del tack och lov på en fotbollsstadion i de österrikiska dalgångarna. Hade det handlat om en match på liv och död, nationer emellan hade utgången varit given men i idrottens värld kan resultatet bli annorlunda... Tokmoderaten kommer sitta på sitt synnerligen stimulerade arbete och bita på naglarna och hoppas att Zlatan fortsätter måla och att Petter Hansson kan få ut bollarna över kortlinjerna när så behövs. Att som undertecknad sitta på en sportbar på Costa Brava och höra de fasansfulla spanjorerna jubla när Petter inte hängde med i den 92 minuten var ett trauma, obeskrivligt...

En helt annan fråga är hur vår regering ser på Ryssland ur en säkerhetspolitisk synvinkel. Om Lasse Lagerbäck är en slipad taktiker, om än feg, så är vår regering närmast naiv och godtrogen. Tydligen har Schlingman och Tolgfors skrivit i SvD om att hotet från Ryssland är litet eftersom deras försvarsbudget är så klen fortfarande. Men hallå...? Även om den ryska försvarsbudgeten är i paritet med den tyska så får dom mer för sina pengar. Och om Tyskland skulle vilja hota Sverige, vilket till och med jag förstår att dom inte vill så skulle det hotet vara reelt. Till och med baltstaten Litauen skulle kunna landstiga på Gotland i morgon om andan föll på utan att möta motstånd. Ja, jag vet att det är löjligt men även "Ivan" finns vid Litauen, i Kaliningrad och i den lilla enklav med en styrka som bara den har en överlägsenhet på 3:1 mot allt vad vi i Sverige kan mobilisera på 3 år...

Vi har under omställningen till ett insatsförsvar tappat i det närmaste all förmåga att skydda vårt eget land. I dagsläget är ett alltmer odemokratiskt Ryssland det enda tänkbara hot vi kan se, men skygglapparna täcker dessvärre hela synfältet på Jakobsgatan. Hade Sverige legat där Spanien, Portugal eller Irland ligger hade jag inte haft några synpunkter på neddragningar men här handlar det om att vi har en granne som höjer sina anslag till militären med nästan 20% per år och som uppenbarligen skiter i andra länders suveränitet.

Nu tittar försvarscheferna på hur de nordiska länderna kan samarbeta. Gott! Mycket bra till och med, om man inte som den cyniker jag är får för sig att finska soldater och norska flygplan skall offras för att skydda Moder Svea... Samordning är bra, och gynnar alla men om man ser till varje lands storlek borde Sverige bidra med 45%, Finland 30% och Norge med 25%. Jag tror inte det blir så, snarare det omvända.

Att avveckla värnplikten var jag en anhängare av för länge sedan, när alla omotiverade tonåringar kallades in till en utbildning de inte ville genomgå. Jag kan tänka mig en yrkesarmé med ett fungerande reservistsystem, men då måste numerären vara trovärdig med minst 25.000 anställda varav 15.000 i armén och en reserv på 45.000 man. Bär detta sig med vår försvarsbudget och alla internationella uppdrag? Nä... Värnplikten är billigare, och vi får nu russinen i kakan till en rimlig kostnad. Tills dess, värnplikten kvar tack!

Inga kommentarer: