2008/06/05

I BERLIN VAR DET RIKSDAGEN, I STOCKHOLM RÅDHUSET...


Det har sina fördelar att jobba natt ibland. Man kan ju till exempel snabbt kommentera det som faktiskt sker på natten, och just nu ser jag från mitt arbete en rökplym över Kungsholmen. Det är Rådhuset som brinner... Och nej, det är inte jag som varit där och "tuttat" på i min bestörtning över vad som hände i de lokalerna med min vän Erica.

Att just Rådhuset brinner ger mig möjlighet att kommentera ytterligare två ämnen där jag kanske inte slaviskt följer partilinjen. Den första delen handlar om vad som faktiskt händer med räddningstjänsten i Stockholm. Minskningar av larmstyrkorna är redan nu ett faktum, diskussioner om att lägga ner eller slå ihop brandstationer är långt gångna. Precis som att skära i Försvaret är detta i mina ögon ett svek. Det mina skattepengar skall gå till är just de funktioner där samhället skall stötta sina medborgare, vid olyckor genom räddningstjänst, vid yttre och inre hot genom Försvarsmakten och Polisen, med en välfungerande och tillgänglig sjukvård och omsorg när ohälsan slår till och med en skola som ser alla elever som de unika människor som de faktiskt är...
Just nu är centrala Stockholm tömt på räddningsenheter, eftersom alla enheter försöker begränsa brandspridningen på Kungsholmen. Just förmågan att kunna möta en stor katastrof eller flera insatser samtidigt är ett aber redan idag, och inte blir det bättre med färre brandmän i tjänst och färre brandstationer. Hur man än kalkylerar är det alltid så att ju fler händer som snabbt når en olycks- eller brandplats, desto mindre blir skadorna på både det matriella och det mänskliga...

Sedan har vi detta rättsväsen där branden nu härjar. Det var ju tur att regeringen bestämde sig för att skjuta till mer pengar till åklagarämbetet. Det kan ju ändå inte vara så att det arbete som alliansen lagt ner på en mer effektiv polis och ett smidigare rättsväsende skall "straffas" när resurserna tar slut just på grund av effektivetsökningen. Så tack då, tack för att jag slipper gnälla över det. Men vad händer med köerna till rättegångarna nu när Tingsrätten sprakar och lyser som ett gigantiskt tomtebloss...?

För övrigt tycker att det är konstigt om det som står i tidningarna stämmer, nämligen att larmet om Rådhusbranden kom från en förbipasserande som såg röken. Har inte Rådhuset ett fungerande brandlarm? Om inte, så är skandalen ett faktum.

Inga kommentarer: