2008/06/30

IMPONERANDE...


...är det att Riksdagens servrar har klarat av den veritabla bombningen av mail angående den så omdebatterade FRA-lagen. Nästan lika imponerande är att man lyckats få i väg nästan 500.000 mail till samma server. De som mailbombar skänker säkert en tacksamhetens tanke till tidningen Expressen som underlättar denna verksamhet.

Vad nytt då om FRA-lagen? Såg en opinionsundersökning häromdagen där man trots all uppståndelse kunde se att förespråkarna av lagen var förvånansvärt många. Dessa siffror förvånade undertecknad, då i princip alla i umgängeskretsen är rabiata motståndare till lagen. Måhända säger väl det vilken snäv krets som jag rekryterat mina vänner i från, men jag tycker ändå att det är konstigt att folk i landet accepterar att oskyldiga människors mail skall läsas av FRA omstöpt till en STASI-liknande organisation.

FRA är och har alltid varit väldigt duktiga på att bedriva underrättelseverksamhet mot främmande makt, och det är just det dom skall syssla med. Avlyssning av inhemska riskelement skall bedrivas av SÄPO, den organisation som skall värna Sverige inifrån. Utrikesminister Bildt skriver som vanligt läsvärt om FRA på sin blogg... Själv delar jag inte hans optimism över att FRA kan bidra till Sveriges skydd framöver. FRA kan nämligen inte se hot som ligger 10-15 år framåt i tiden. Det är denna tid som det skulle ta för politikerna att ge landet ett försvar värt namnet igen...

För övrigt bör man ge regeringen lite cred så här på slutet, efter all kritik jag släppt till på sistone. Sedan valet i september 2006 har man hunnit förverkliga hälften av de vallöften som gavs inför samma val. Det är imponerande, fortsätt nu bara med reformeringen. Det man bör ta till sig är att flesta väljare som valde alliansen inte förväntade sig att alliansen skulle fortsätta den slakt av den nationella försvarsförmågan som inleddes av den röd-gröna röran. Inte heller förväntade man sig att de partier som står upp för den personliga friheten skulle stifta lagar där just den personliga friheten naggas i kanten. Lyssna, känn efter och ompröva...

3 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Och så gräver du fram en bild på den gamla kultdatorn ZX-81?

Nu kommer jag helt ifrån ämnet, men jag blir ju tvungen när du publicerar tekno-porr så där :)

Jag hade en ZX-81, med både skrivare (skrev på termo-papper), 32 KB extra minne och en Z80-krets så att man kunde växla mellan basic-tolken och att hacka Z80-assembler direkt.

Mycket charmig maskin som dock uppgraderades till en c64 någon gång runt 82.

Tokmoderaten sa...

Visst var den underbar? Själv minns jag Nightflight, en fantastisk flygsimulator med en lika fantastisk grafik. Små vita punkter på en svart skärm... Själv fortsatte jag på Sinclair-spåret med ZX Spectrum 16k, 48k och senare den ultimata med hela 128k... Farsan hade känningar i mjukvarubranschen så jag fick alla nya spel till den helt gratis. Och så finns det dom som anser att livet inte alls var bättre för, pyttsan!

Mattias Lönnqvist sa...

Fast att få tag i spel på c64:an var ju ingen större svårighet :)

Det var inte många spel som fanns att köpa i svensk butik innan jag hade en "säkerhetskopia" på det, om vi säger så... :)

Om vi backar till ZX-81:an så tror jag att det spel jag spelade mest faktiskt var Scramble. Ett spel som jag och en polare skrev in från en listning i en engelsk tidning. Tog ett antal timmar, men var totally worth it.