2008/06/07

KOMMUNISTKONGRESSEN PÅ STATSTELEVISIONEN


Jag har väl varit lite väl elak mot Vänsterpartiet Kommunisterna i ett antal inlägg, däribland gårdagens blogg om nationaldagsfirandet på Golfängarna. Det finns säkert folk som vill väl även i det partiet, även om vår grundsyn på hur samhället fungerar och idéerna om hur det bör utvecklas definitivt inte är kompatibla med varandra. Dock saknar några av de ledade kommunisterna i Sundbyberg all form av humor, och partiet leds på riksplanet av en man som trots trots allt han sagt faktiskt är en genuin kommunist ur den gamla skolan. Att Ohly gjorde "avbön" var bara ett desperat försök att rädda den katastrof partiet utvecklats till under denna mans velande och ostrukturerade ledarskap... Ingen skall få mig att tro att den "avbönen" var någonting annat än ett politiskt falskspel av värsta sort.

Detta parti håller nu kongress, och spektaklet visas på 24:an. Vill man sitta och förundras över hur vissa männsikor lever kvar i 60-talets retorik och med en gravt snedvriden syn på hur världen ser ut och fungerar är detta en lämplig sysselsättning. Vissa inlägg är skrattretande, andra närmast tragikomiska medan en berättar att Vårdförbundets ordförande skickat tackkort till Vänstern. Det är nästan så jag unnar detta fack det utfall som blev resultatet av en av de största fiasko-strejkerna i den svenska fackliga historien. Att dagens fackföreningsrörelse lever i symbios med sosseriet är illa nog, men att söka sig till extremvänstern som Vårdförbundet gjort är på gränsen till absurt...

Det bästa med kongressen hittills är att Staffan Norberg från Södertälje utmanar Ohly om partiledarrollen. Argumentet är en spark på smalbenen på alla de som påstår att Vänstern gått vidare från den kommunistiska eran. Den väl insatta Norberg ger oss utomstående svar på tal när det gäller vår argumentation. Vi har all rätt i världen att vara skeptiska, när inte ens de egna höjdarna tror på avbönen. Att sedan Norberg skulle bli vald är väl lika osannolikt som att Kim Jong-Il skulle införa marknadsekonomi. Kan bara Norberg visa upp de sprickor som finns i partiet, och att kommunistfalangen styr vidare är jag nöjd. Sålunda ingår kommunismen som en grundsten i det regeringsalternativ Mona formerar inför 2010...

6 kommentarer:

Anders... sa...

Lever vänsterpartisterna i 60-talet? Det är möjligt. Du verkar å andra sidan leva på 50-talet med ditt övernitiska kommuniststämplande.

Tokmoderaten sa...

Tack Anders. Det är mycket möjligt att jag är där, konservativ som jag är... Jag vet att jag är tjatig om det där med VPK men... Eftersom Ohly höll fast vid en ideologi som deporterade och dödade ca 25% av mitt andra hemlands innevånare tills dess 4%-spärren var obehagligt nära så har jag en inbyggd antipati mot Vänstern. Den demokratiska trovärdigheten är rätt liten hos de som utger sig eller har utgett sig för att vara kommunister.

Mattias Lönnqvist sa...

Jag delar inte riktigt din åsikt om de lokala vänsterpartisterna. Jag tycker att det finns flera personer där som är riktigt vettiga.

Problemet ligger snarare i den politik de står för.

Sedan är det klart att jag hade större respekt för de lokala vänsterpartisterna på den tiden då de respekterade den lokala demokratin.

Likaledes är jag lite förvånad att de är kvar i ett parti som går åt fel håll. Under Gudrun Schyman så utvecklades vänsterpartiet åt ett bra håll; bort från kommunismen; bort från orealistiska vallöften; mot en frihetlig socialism som hade ett existensberättigande i svensk politik.

Under Ohly har det dock gått åt precis andra hållet; mot kommunismen; mot orealistiska vallöften; från den frihetliga socialismen.

Det är också förvånande att inga (?) socialdemokrater tycks se det orimliga i att samarbeta med kommunisterna. Det är precis lika illa -- om inte värre -- som ett samarbete med SD.

Tokmoderaten sa...

Trevliga och vettiga måhända. Men att inte se vårt Kampanjtilltag med solkräm, "Vi skyddar Dig mot att bli Röd!" som den fantastiska humor det är, utan att sucka föraktfullt visar på vissa brister i de självironiska.

Mattias Lönnqvist sa...

Jag håller med om att det tyder på en viss humorlöshet. Det roliga svaret hade ju varit att på julmarknaden dela ut vantar med trycket "vi skyddar dig mot att bli blå" :)

Men de hade lite svårt att godta att vi från Folkpartiet vill hålla nationaldagen fri från politiska kampanjer, vilket är anledningen till att vi inte kampanjet de senaste två åren.

Tokmoderaten sa...

Mattias, Mattias, Mattias... Du får inte ge motståndaren såna tips! Den var ju rätt bra. Och risken finns väl att antingen Lo-medlemmar eller Sundbybergs skattebetalare får betala dessa vantar.