2008/06/24

ATT ÅTERSKAPA MÖDMOMSHINNOR - RÄTT PRIORITERING?

Dagens scoop hittar man på DN. I grannlandet Danmark råder det stor efterfrågan på plastikkirurgi för återskapa en redan kvaddad mödomshinna hos unga kvinnor med muslimsk bakgrund. Tråkigt nog för dessa klienter så har ju en av de plastikkirurger i södra Sverige som med både entusiasm, glädje och ett sant nöje skulle tagit sig an detta arbete låsts in. Doktor Carl Troilius för de som glömt, hade nog jobbat övertid med att tjäna pengar på intim plastikkirurgi och dessutom fått ut mer än pengar i ersättning, njutning...?

Även i Sverige händer självklart det att de inte fullt så oskuldsfulla kvinnorna "görs" till sådana på konstgjord väg. Tala om hyckleri, tala om att gå in i äktenskapet och redan på bröllopsnatten ha gjort avkall på den ärlighet som borde vara en av grundstenarna som detta arrangemang vilar på. Är det så fruktansvärt viktigt, knip igen därnere eller använd andra varianter där ingen hinna spricker.

Jag vet själv hur sjukvården ser ut i dag, med resursbrist och köer. Förvisso tror jag inte att denna typ av plastikkirurgi prioriteras i landstingsverksamheter om man jämför med gomspalt, brännskador och annan mer trängande vård. Det är främst på privatklinikerna detta sker, och där gör man ju sina egna bedömningar om vad som är viktigt och vad som kan bero. Att som i Danmark diskutera om dessa operationer skulle bekostas med skattemedel är ett hån mot alla de som väntar i åratal på andra och mer angelägna operationer.

6 kommentarer:

Diodfan sa...

Undrar hur operationen går till? Använder de mus-lim eller?

Hoppas för övrigt att skattepengar aldrig kommer att användas till såna här sjuka operationer.

Faster Sven sa...

Det roliga i detta djupt tragiska, är vad oskuldfixeringen egentligen säger om de så kallade männen i dessa så kallade kulturer.

- Tjena, vekling. Rädd att bli jämförd...?

Bah! Töntar.

Mikael sa...

Att sådana här operationer äger rum i Sverige är ett hån mot hela den svenska kulturen och svenska folket skulle jag vilja säga. Kvinnor som ens överväger det här alternativet bör fundera på om de överhuvudtaget hör hemma i Sverige. Att reducera det här till en fråga om skattebetalarna ska stå för ingreppet eller inte kan inte låta sig göras.

Tokmoderaten sa...

Genom en massa dyrköpta erfarenheter har även jag blivit varse vad ärlighet betyder för ett förhållande. Att gå in i äktenskapet med lögner i bagaget är inte den allra bästa utgångspunkten...

Och nej, låt dom som "måste" intim-korrigera sig betala för sig. Det kan aldrig vara den skattefinansierade sjukvårdens jobb att ta sig an det arbetet så länge folk lider i vårdköer.

Hellström sa...

Riktigt intressant blir det ju när man konstaterar att det inte finns någon hinna där från första början. Vissa hävdar att det är en veckad struktur i slidan medan andra hävdar att det inte finns någon synlig anatomisk struktur över huvud taget. Att denna myt tillåts vara kvar (och i så stor omfattning att både myndigheter skolpersonal tror på det) är ett enda stort hån.

Angående hur en operation går till så tror jag att de veckar till slidan så att den ska bli mer trång, möjligen genom att sätta ett par stygn här och var.

/Lars, läkarstudent

Tokmoderaten sa...

Hr Hellström har rätt, det är ju inte som trumhinnan som brister smärtsamt vid en inflammation. Jag har kommit på en billigare och garanterad succélösning: Vigsel under lingonveckan, blodiga lakan garanteras...