2008/06/02

STOCKHOLM, SUNDBYBERG & SPRITEN


I huvudstaden slåss man nu för att få till en liberalare tillämpning av alkohollagen, mycket bra! Den diskriminering som man utsätter de näringsidkare som inte lagar "riktig" mat enligt prejudikat kan nu kanske elimineras.

Det är ju egentligen absurt att man inte skall ha rätt att dricka sake till Sushi, när det är helt ok att dra i sig ett helrör till en korv stroganoff. Men så ser lagen ut, segregationsproblemen är uppenbara i mat-Sverige. Att såväl Stockholms lokalpolitiker som regeringen faktiskt reagerar är ju inte bara underbart, det är nödvändigt.

I Sundbyberg har vi också en debatt avseende detta. Problembilden är likadan i vår lilla stad som hos vår stora granne i söder. Här diskuteras även öppethållandetiderna på stadens krogar, där vi moderater med Hannes Holmér och Erica Lejonroos i spetsen arbetar för krogar att ha möjlighet att ha öppet till 05.00... Differentierade stängningstider på krogen skulle enligt oss minska stöket i stan, då alla inte körs ut på gatorna samtidigt. I vår värld skall staden vara välvillig till de som vill underlätta för medborgaren att gå ut och äta och dricka gott, men samtidigt hård mot de som inte följer de regler och lagar som gäller. Alltså, lätt att få serveringstillstånd och utökade öppethållandetider MEN precis lika lätt att bli av med dessa förmåner om man inte sköter sig. Frihet under ansvar heter det, och är en moderat grundtanke.

Dessutom är det tydligen så att vissa näringsidkare i branschen har fått för sig att man skall muta kommunernas alkoholhandläggare för att bli mer välvilligt bemötta. I Sundbyberg tror jag att alla vi som vet hur den befattningen fungerar inser att detta är omöjligt i vår stad. Ulf, vår handläggare, är en man som knappast är jättepopulär bland de krogar som får påhälsning, nekade tillstånd eller annat. Han sköter dock sitt jobb på ett fulländat sätt enligt de lagar och förordningar som råder. Det är dessa regler vi moderater vill förändra, inte på Ulf som bara gör sitt jobb...

Inga kommentarer: