2008/06/03

LEJONROOS, TV4 OCH ETT RÄTTSHAVERI


Så har min kära vän Erica nått vägs ände i sin kamp mot TV4 och de lögner som denna kanal spred om henne i samband med att Erica skulle tillträda posten som Kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. Tyvärr, dessvärre och för djävligt nog så anser Stockholms tingsrätt att det är helt ok att genom en rutten journalistik, utan granskning av fakta och utan någon moral överhuvudtaget "sänka" en oskyldig person...

Den lilla tilltro jag hade kvar till rättssystemet i detta land försvann i dag för alltid. Att en stor TV-kanal har laglig grund att genom osaklighet och lögner förstöra karriärsmöjligheterna och livet i stort för en oskyldig kvinna sätter ett prejudikat som jag tycker känns skrämmande. Vad eller vem blir nästa offer när en TV-kanal söker tittare och reklamintäkter? Och vad blir rubrikerna? I och med domen i Tingsrätten så är hela fältet öppet för de oseriösa journalisterna, det är fritt fram att förstöra livet för folk utan att ta ansvar för vad som egentligen är sanningen.

Dessutom är det ju så att TV4 ännu inte bett Erica Lejonroos om ursäkt för de uppenbara sakfelen och de lögner som spreds på bästa sändningstid. Under hela processen har TV4 genom sina advokater och den närmast afatiske medarbetaren Jonas Gummesson bedrivit en kampanj för att få Erica att lägga ner processen. Genom falskspel, genom ännu mer kränkning, genom att fortsätta att hävda att det som sades var sant har man fortsatt att ruinera Ericas tillvaro, och nu skall stackarn punga ut med 85.000 kronor till denna kanal. Kan hånet vara större? Kan orättvisan vara mer tydlig? Inte i mina ögon... Dags att starta en insamling för att samla ihop dessa pengar till Erica?

Man skäms över hur vi ser på media och rättvisa i det här landet. Alla de som satt i juryn i Stockholms Tingsrätt borde ta sig en funderare på vilket Sverige vi vill se framöver. Domen är ju tydlig, det är acceptabelt att förnedra och kränka individer som borde vara okränkbara. Raderna ur TV4:s pressmeddelande "att rättegången visat att kanalen gjorde en angelägen och korrekt granskning av en framgångsrik politiker" andas ju just detta, medias rätt att utan hänsyn till verklighet eller sanning förstöra livet för en människa... Mina tankar är hos Erica idag, och i morgon, och i övermorgon, och...
Vad andra sympatiska bloggare tycker i frågan finns här och här...

3 kommentarer:

Jonte sa...

Vilka andra är okränkbara enligt ditt sett att se på saken? (Domen är ju tydlig, det är acceptabelt att förnedra och kränka individer som borde vara okränkbara.)

Inte så att jag tycker att TV4 har gjort rätt samtidgt får din formulering mig att tänka att visa är okränkbara men andra inte. Hoppas att jag har fel.

Johan sa...

TV4 är ett privat företag och borde ha rätt att säga vad de vill, om vem de vill. Om de "ljuger" eller ej bör vara upp till marknaden att bestämma. I det aktuella fallet verkar marknaden tycka att det är Erica som ljuger, inte TV4.

Tokmoderaten sa...

Först Baluba: Självklart är alla okränkbara. Oavsett om du är undersköterska, sopgubbe eller statsminister skall du självklart stå till svars för felsteg eller brott. När det gäller TV4 vs Erica är det väl rätt tydligt att kanalen fått för sig att man hittat ett Scoop och helt sonika sket i källgranskningen och bakgrundsresarch. Däri ligger felet, att publicera eller sända sånt man inte har belägg för. Skulle nyhetsspridare ägna sig att vidarebefodra rykten skulle vi ha en aldrig sinande ström av skandaler.

Sedan Johan: Jaha, så bara för att man är ett privat företag så gäller inte förtalslagstiftningen eller de pressetiska regelverket? Vad menar du egentligen med dina påståenden? Vad marknaden tycker är väl betydelselöst, det är vad rättsväsendet och folket i det här landet tycker som betyder något... Vad rätten tycker vet vi nu, vad folk tycker om medier som publicerar skrönor anar iaf jag...