2011/03/06

BYE BYE BAYLAN - INTE EN DAG FÖR TIDIGT...Under min tid som bloggare må jag ha varit rätt så enkelspårigt kritisk och emellanåt också alltför taskig mot Mona Sahlin som partiledare för sosseriet och oppositionsledare för de rödgröna - men det i mina ögon är inte Mona det värsta misslyckandet i sitt lag. Det är Ibrahim Baylan, mannen som under valrörelsen blev Sveriges svar på Bagdad Bob.

Man skall ju inte sparka på de som ligger, och det är inte heller min avsikt att sparka på Baylan en kväll som denna - en kväll då Baylans avgång aviseras i pressen. Baylan blev satt i sitt tjänsterum - i sin arbetsstol - av Mona Sahlin, och därmed bär ju kvinnan bakom ratten egentligen ansvaret för att Baylan har fått fortsätta med att göra ett dåligt jobb under sitt arbete för Rörelsen...

Det underliga är inte att Baylan går utan att han inte gått ännu. Baylan borde ha gått fär länge sedan, tidigare än Mona aviserade att hon skulle gå - ty Ibbes roll var valledarens roll. Det var en roll han inte var fullvuxen, och resultatet blev därefter. Firma Sahlin/Baylan var gemensamt ansvariga, förvisso tillsammans med ett otidsenligt parti, för att valdagen 2010 kommer kommas ihåg med panikångest och andnöd bland de mest hängivna sossarna och som en glädjens dag för oss som gillar när maktfullkomliga partier får sig en knäck.

Baylans valrörelse gick ut på att skönmåla opinionssiffror som pekade åt helt fel men som i Baylans värld absolut inte kunde vara med sanningen överensstämmande. När siffrorna fortsatte att sänka de röda valarbetarnas arbetsmoral och motivation beställde Baylan en egen undersökning som visade att det fanns hopp, där allt gick sossarnas väg - nästan. Problemet var att Baylans egen SIFO var så genomskinlig att den fungerade som ytterligare en börda på de redan desillusionerade valarbetare...

Häromdagen publicerade Expressen en egen SIFO, dom också. Där frågade man över 800 högdjur hos sossarna om hur man såg på olika frågor och då bland annat på Baylans vara eller inte vara. Då resultatet var att 8 av 10 sossar tyckte att Baylan kunde dra dit pepparn växer så borde ju Baylan ha fått sig en tankeställare, men det är inte för att han tycker att han har gjort ett dåligt jobb eller saknar förtroende som han säger att han vill gå.

Nej då, anledningen är att öppna upp för en manlig partiordförande som i sin tur kräver en kvinnlig partisekreterare i partiet där kvoterandet har gått och blivit lag. Ibbe har slagits för att få vara kvar i sin roll, men uppenbarligen är han inte beredd att ta steget in i ett könsbyte för att bita sig fast. Att vi därmed får reda på att Lena Sommestad och Veronica Palm är körda i partiledarracet är ju en bonusnyhet när nyheten kom om att Ibbe kommer att gå.

Nu går Baylan och det är inte utan att jag som politisk motståndare kommer att sakna Baylan som företrädare för den fienden. Det har varit lätt, nästan alltför lätt, att driva med Baylan och hans herrklubbsbesök på Chat Noir i Göteborg för en herrans massa år sedan. Det har varit olidligt tacksamt att ha Baylan som opponent i mediadebatten och som oppsitionsledarens högra hand. Jag kommer förmodligen få lite tråkigare i bloggandet när nu Baylan går vidare, och jag ber att få tacka Ibbe för all inspiration och alla inlägg som hans uppenbarelse har triggat mig till.

Tack Ibbe, må du lyckas bättre med vad du än tar för dig än vad du har lyckats med i det kall du nu går ifrån. Något annat borde vara omöjligt...

Edit 20:45: Tackar läsaren "Jesus Christus" för att han uppmärksammade mig på Baylans fortsatta verklighetsflykt i artikeln om avgången i Aftonbladet. Klipper och klistrar - "Väldigt mycket av det som jag har förutsatt mig att göra som partisekreterare är nu dessutom klart. Vi har en helt ny organisation, vi har klarat av det som ska göras inför kongressen, manegen är krattad. Det är därför jag väljer att meddela det i dag". Jaha, men så bra att vi vet att han är nöjd med sig själv, Baylan.

Han har gjort det han förutsatt sig att göra - dvs leda sitt parti till ett katastrofval och en eftervalsprocess som mest liknar en dålig fars. Den nya organisationen - alla dessa sparkade "pressisar" och alla de som byter parti - måste ju kännas lyckad. Manegen är krattad för efterföljaren och inte ens tre veckor innan partiledarvalet vet ens de egna gräsrötterna vem som kommer. Du skall vara stolt Baylan, jättestolt. Få se om efterträdaren är lika nöjd med krattandet som du ger sken av att vara... Bagdad-Baylan, att kunna ljuga så att man tror sig själv.

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, AB1, AB2, Expr1, Expr2, SVT

4 kommentarer:

jesus christus sa...

"Manegen är krattad" hälsar Baylan sin efterträdare i Aftonbladet. Kan vara veckans roligaste kommentar!

Maja sa...

for helvitti din tikmodde, jag har samma rubrik=)

Tokmoderaten sa...

Det är vi flera som har... :-)

Anonym sa...

Jag tror Baylan är ett offer för Dunning–Kruger-effekten.