2011/03/25

...OCH NU SÅ ÄR DET REKLAMDAGS!


Från säkra källor så har de tydligen inte speciellt roligt därinne på det nybyggda kongresscentret som vilar på grunden till den gamla postterminalen Stockholm Klara - sossarna alltså. Det räcker med att sitta framför datorn och höra den pipiga och påfrestande tanten som de lyckats placera som mötesordförande för att förstå varför och börja känna empati...

Mona Sahlin har hållit sitt sista tal som socialdemokratisk partiordförande, ett tal om att ena ett oenat parti och se framtiden an med lite andra ögon. Frågan är om Håkan Juholt har de där ögonen? Ett par ögon som blickar framåt och inte bakåt? Ett par ögon som inte stör sig på att det tidigare monopolet med det statliga apoteket nu utmanas av några andra intressenter i valfrihetens namn? Ett par ögon som inte stör sig på att Domus bytt namn till Coop Extra eller bara Coop? Ett par ögon som inte inbillar sig att människovärdet bara kan värnas av monopol? Jag tvekar om det är med samma blick Håkan Juholt ser på dåtid, nutid och framtid som sin företrädare...

Om bara knappt en timme så är det ändå så att Håkan Juholt väljs till ny partiordförande för det partiet som genom alla tider har varit våra antagonister - och det är ett historiskt ögonblick vi då kommer få uppleva. När Mona blev partiledare var det historia, den första kvinnan fick chansen i den ultimata rollen för en sosse. Nu är det över och Mona lyckades historiskt dåligt i sin roll, lätt motarbetad av oss på motståndarsidan och ännu lite mer motarbetad av sina egna. Men Mona hade regeringsbakgrunden, hon hade varit statsråd och hon var fostrad i arbetet som ledare. Med Håkan Juholt är det historiskt att han inte har den erfarenheten, trots ett helt liv i politikens tjänst.

Naturligtvis vill jag önska Håkan Juholt all lycka till i sitt svåra arbete, ett arbete som jag för allt i livet inte hoppas räcker ända fram. Precis som Mona Sahlin är jag lika övertygad om att det arbete som ligger framför Håkan Juholt är både svårt, tungt och jobbigt. Men med ett gott humör brukar även svåra arbetsuppgifter bli lite lättare - och det är väl egentligen det enda som talar för Håkan Juholt i rollen som nödlösning, som kompromisskandidat och som politisk fallfrukt. Men jag önskar honom lycka till, må Håkan orka med och må han inte tappa humöret alltför tidigt när han kör in i den betongvägg som är den socialdemokrati som inte vill flytta på sig...

Jag avser fira denna historiska helg genom att på Tokmoderatens Spreadshirt-butik sälja fyra unika Håkan Juholt t-shirts. Det är fyra tröjor skapade med kärlek, med Håkans ande vilande över sig. Vill du fira Håkans utnämnande till Ordförande Juholt så passar det väl sig att beställa en av dessa tröjor till något som närmast är att likna vid självkostnadspris? En av tröjorna ser du ovan, resten hittar du HÄR.

Passa på att klä dig i en Juholt-tröja nu när värmen når oss andra än sossar, när solen skinar på alla utom sosseriet. För är det ändå inte så det känns just nu? Att de gamla statsbärarna är hopplöst ute i kylan och mörkret trots att de försöker få oss att tro något helt annat...?

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men i Oskarshamn finns Domus kvar!
;-)
el Persson

Magnus sa...

Om han byter efternamn till Jobhult kanske? Politik så ytlig nuförti'n!

Tror att ni välstrukna moderater -- ja, inte du -- lite fruktar Åsa-Nisse-skämten.

Med en folkkär approach kan han läsa upp bosjevikernas program utan att förlora röster. Och klagar ni välstrukna -- ja, inte du -- moderater på innehåll kommer ni att ses som griniga och förlora.

Åtminstone om svenska journalister fortsätter göra politik till dokusåpa.

Planerar man att ersätta Anders Borg med dig nu........?

Susanne sa...

Juhult ser ut att ha besökt en hår/mustasch-stylist av den dyrare sorten inför kongressen...har du nån inside information om det?

Anonym sa...

Förbannade borgarbrackor!! Vi sant progressiva krafter vet att aldrig har så få haft så många att tacka för så mycket som de skatteavlönade heltidspolitiker som samlats i helgen. Förändringens vindar blåser, tidvattnet har vänt. Juholt har redan inlett enandet – helandet – av Partiet och kraften i denna enighet kommer att svepa som en storm över landet. Kvar i trädgårdarna i Södra Ängby kommer bara stå en stark röd ros. http://svenerland.wordpress.com/2011/03/26/segervittringen-ar-stark/

Bengt sa...

Det klassiska "allt till alla" men med tillägget inga höjda skatter=ingen skall betala. Trovärdigt? Nej.

Hur ser det rödgröna (+bruna?) regeringsalternativet ut och vilka ministerposter får kommunisterna? Inga svar från sosseriet...så inte mycket nytt.

Anonym sa...

nu darrar ni högerspöken JUHOLT IS COMING.