2011/03/30

TOTAL ENIGHET OM LEX GAHRTON...


Med en rörande enighet har alla Riksdagens partier kommit fram till att kriminalisera så kallad eftersupning. Eftersupning handlar om att en misstänkt rattfyllerist skyller på att det eventuella utslaget i ordningsmaktens alkoholtestande beror på att den misstänkte rattfylleristen drack sin öl, sitt vin eller sin sprit i väntan på att polisen skulle komma till platsen med sin alkomätare. Ett bedrägligt beteende som nu alltså, i total enighet bland våra folkvalda, kommer att ses som en brottslig handling. Hurra!

En av våra mest kända eftersupare är Per Gahrton, känd miljöpartisisk politiker som använde sin tid att vänta på bärgaren efter en krock år 2007 med att dra i sig några starköl. Men istället för en bärgningsbil så var det en blåvit bil med saftblandare på taket som kom för att prata med Gahrton. När Gahrton blåste förklarades först det positiva utslaget, som var negativt för Gahrton, med en fylla kvällen innan för att strax därefter hamna på ett nytt spår - eftersupandet...

Redan 2005 hade Gahrton varit ute och rattat vingligt, och vid Arlanda flygplats lyckades han krocka med en polisbil vilket omöjliggjorde en eftersupning redan vid det tillfället. Istället lyckades han klara sig genom tingsrätten för att polismannen som lät Gahrton andas ut inte var behörig av låta Gahrton andas ut i en alkomätare. Hovrätten rev senare upp domen med hänvisning till att alkomätaren inte ljuger oavsett vem som är behörig eller inte.

När nu Riksdagen kommer till skott och skapar en lag för att förhindra att fler anammar Per Gahrtons dåliga omdöme att dricka öl eller andra rusdrycker efter en trafikincident så vore det väl passande om den nya lagen gavs namnet Lex Gahrton. Ryktet säger att det finns en Lex Gahrton redan - om något trams om disputation. Den den kan vi nu spola för en mer aktuell och inkännade lag där alla vet vad det handlar om när Lax Gahrton förs på tal...

Länkar: SvD, DN,
Bloggar:

1 kommentar:

profanum_vulgus sa...

Så nu kan plocka in alla som är alkoholpåverkade efter att de kört bil? Så efter första bilkörandet så måste man bli nykterist?