2011/03/20

LAGBYGGANDE OCH POLITISK TERRORBALANS


"Det förslag vi nu lägger ska därför inte ses som ett utpekande av enskilda personers förmågor och insatser. Alla i den nuvarande partiledningen har gjort sitt yttersta för partiets framgång. Problemet är att just framgången har uteblivit och kraven på förändringar därmed vuxit sig starka".

Det är ju jättefina plåster som Berit Andnor och hennes valberedning nu delar ut till de definitvt avpolleterade och med största sannolikhet sårade sossarna Thomas Östros och Ylva Johansson. Andemeningen är att de förmodligen gjorde vad de kunde men att de ändå inte dög, att bristen på framgång beror delvis på Östros och Johansson, tillsammans med de som gick av egen fri vilja eller för att de saknade snippa - det vill säga Mona Sahlin och Ibrahim Baylan.

Men slutmeningen säger att valberedningen trots allt skulle kunna köpa att dessa personer jobbade kvar - trots att de inte räckte till och trots att bristen på framgångar står att finna hos dessa individer - men att gapandet, gnällandet, krävandet, tjafsandet tvingade fram dessa förändringar...

Det heter att Håkan Juholt bygger sitt eget lag, och det gör han säkert. Men när det handlar om socialdemokratiskt lagbyggande så handlar det om socialdemokratins egen terrorbalans - där olika falanger och grupperingar skall balanseras mot varandra, precis som storstad och landsbygd, norr och söder, öster och väster måste behandlas rättvist. Ryktena säger att Micke Damberg skall ta över efter Östros, och det vore väl jättebra ur ett valfrihetsperspektiv - om det nu inte var så att att Dambergs chef Håkan tycker att det enda som är människovärdigt är monopol-lösningar där staten driver allt.

Någon säger att den förmodade utnämningen av Damberg visar att Juholt inte alls är så mycket vänster som några, däribland jag, vill göra gällande. Då tänker man inte på att Veronica Palm i samma rockad ersätter Ylva Johansson, ett tydligt steg åt vänster trots att Ylva är en gammal VPK-are...

Det handlar alltså inte om att Håkan Juholt fritt kan välja och vraka bland de skarpa hjärnor och politiska broilers som står honom närmast. Nej, det handlar om att i möjligaste mån välja folk ur de olika grupperingarna för att hålla acceptabelt nöjda och hålla ihop ett parti som faktiskt verkade vara farligt nära en partisplittring för bara en månad sedan. Håkan Juholt bygger sitt lag med benäget bistånd av Valberedningen under Andnor, ett lagbygge som inte är någonting annat än socialdemokratins egen variant av terrorbalansen - en balans där den totala självutplåningen ligger i den ena vågskålen ifall man inte lyckas balansera rätt.

Samma typ av terrorbalans är förmodligen också en av orsakerna till att Micke Damberg aldrig kunde vara verkligt aktuell för posten som Monas efterträdare. Damberg är och förblir en 08:a, precis som Mona var och är. Ännu en stockholmare vid rodret funkade inte som sammanhållande kitt i det kracklerande partiet. Det gjorde däremot en Eneroth som tackade nej, en Pagrotsky som också tackade nej och en Juholt som tackade ja...

Micke Damberg som ny finanspolitisk talesperson är i mina ögon ett bra val, långt mycket bättre än vad Thomas Östros någonsin var - trots att Östros gjorde sitt bästa men ändå lyckades med att vara med om att köra partiet i botten. Micke Damberg blir en svårare motståndare för Anders Borg, om han tillåts att driva den politik han tror på och inte den politik som chefen Juholt hittade frälsning i på ett statligt Apotek på A6-center i Jönköping.

Spänningarna cementeras in i det nya lagbyggets grundplatta, och frågan är inte om Rosornas Krig tillåts blossa upp igen, utan när och i vilken omfattning. Även i tider av terrorbalanserande så blossar små men ack så blodiga lågintensiva krig upp här och där, och de framtida slagfälten ligger precis där de låg förut - vid LO-borgen, Norra Bantorget, vid partihögkvarterat på Sveavägen 68 och vid Riksdagsgruppens kryp-in på Cephalus vid Riddarhustorget. Att man sedan kommer spela teater och leka charader om enighet vid Stockholm Waterfronts kongresscenter om mindre än en vecka är bara naturligt i ett parti där även terrorbalanserandet innehåller rätt stora doser av hyckleri.

Man har lurat väljarna förut när man klistrade fast bilder om att man trodde på sin politik inför valet, när man uttryckte sitt gillande av att få med Ohly på det rödgröna tåget efter många om och men. Samma väljare som läser nyheter och tittar på nyheter kan inte ha missat höstens och vinsterns apokalyps i det gamla statsbärande partiet. Ni lär inte kunna lura dom igen, hur mycket ni än försöker...

Länkar: SvD, SvD, DN1, DN2, DN3, AB, Expr, SydS, GP

3 kommentarer:

Visionären sa...

Jag tycker det låter som att Damberg kommer bli vänstersossarna alibi för att ta partiet flera steg vänsterut. Han lär bli gisslan i ett VU som i övrigt kommer att bestå av vänstersossar, såsom Juholt själv, Pagrotsky, Veronica Palm, Vanja Lundby-Wedin och ngn till (i nuläget oklart vem).

Vi får väl se vem som tröttnar först. Damberg eller väljarna.

V

Martin sa...

Sossarna lider av samma ineffektivitet som kraven på inkvotering för att få jämställdhet.

"Det spelar ingen roll hur bra personen är för positionen, det ENDA som ska bestämma om en person ska få positionen är någonting som inte har någonting att göra med hur bra personen kommer att utföra sitt arbete på positionen."

Så länge en styrelse rekryterar under de förhållandena kommer den aldrig att kunna utföra det arbete den egentligen var tänkt att göra.

Fredrik i Sollentuna sa...

Nytt eller gammalt....
fräscht tyckte du för ett tag sedan... :-)