2011/03/18

WESTERHOLM: ETT GENMÄLE PÅ ETT GENMÄLE...


Jag skulle kunna öppna upp det här inlägget med att insinuera att Johan Westerholm har minst två personligheter som inte alltid verkar veta vad den andra har skrivit eller sagt - men det gör jag inte.

Jag borde kunna nöja mig med att konstatera att jag måste ha trampat självaste kommendör Nätrot i egen hög person på en väldigt öm tå när jag lät mitt filosoferande om meningmotståndarna bli en bloggpost. Men jag nöjer mig inte med det...

Jag skulle kunna sitta nöjd med att se en meningsmotståndare som i ena sekunden försöker läsa lusen någon för att den saknar bildning kort därefter använda just motståndarens bildningsnivå som en retorisk bredsida som bara en utbildad flottist klarar av.

Så sent som igår - den 17 mars - skrev Johan Westerholm följande på sin blogg "Mitt i Steget", urklippt och inklistrat - "...Fredrik har, precis som jag, en officersexamen av äldre snitt i grunden som inte per definition är en akademisk examen. Officersexamen av vårt snitt är en yrkesutbildning. Efter detta har Fredrik en utbildning som underskötare men jag valde att komplettera med en akademisk variant på statskunskap med inriktning på politisk teori.

Fredrik är idag den borgerliga bloggvärldens klarast lysande stjärna och han blandar humor och satir med briljanta postningar vilket gör honom till min farligaste motståndare."

Det var då, så sent som igår och när jag faktiskt delade Johan Westerholms uppfattning om att människor, så även en man som Håkan Juholt, kan ha fått sin beskärda del av kunskaper och kompetens trots att inte har suttit på någon högskola eller något universitet och förkovrat sig...

I dag - den 18 mars - skriver samma man följande om mig, urklippt och inklistrat - "I fallet Fredrik Antonsson kan jag konstatera att han

- Har ett intellekt och minne i linje med en guppy eller neandertalare.
- Har en förmåga till källkritik som ligger på samma nivå.

En ett-åring som precis lärt sig gå möter världen med nyfikenhet till skillnad från Fredrik. Han är, i den politiska debatten i allmänhet och den politiska analysen i synnerhet, utrustad med öronproppar, ögonbindel och lovikavantar eftersom han inte vill eller har förmåga att lära sig det minsta nya. Än mindre fylla de kunskapsluckor som uppstår under resans gång."

Det är alltså lätt att konstatera att Westerholm ser en bloggare med samma intellekt och minnesförmåga som en neanderthalare eller guppy som sin farligaste motståndare. Att Westerholm sedan ligger hyfsat nära Roland Poirer Martinssons dräpa som fick igång mannen, myten, legenden för några dagar sedan när RPM började tala om oförmågan att fylla på kunskapsluckor under resans gång.

Poirer Martinsson skrev "Det finns en tid i livet då vi är både tillräckligt intellektuellt mogna för att kunna omfatta komplicerade resonemang och samtidigt tillräckligt intellektuellt rörliga för att ta intryck av motsatta övertygelser" och beröringspunkterna i resonemanget finns där. Jag har ingen akademisk bakgrund - som Westerholm, och det kan vara en av huvudorsakerna till att mitt resonemang är underlägset en 1-årings och min förmåga att tänka i klass med en neanderthalare eller en guppy. Allt av den enkla anledningen att jag från en dag till en annan råkade ifrågasätta nätrötternas engagemang för sin nya partiledare...

Jag kan ta Westerholms dräpa, eftersom jag med mitt neanderthaliska guppy-sätt att tänka tycker att han snabbt och effektfullt placerade sig på samma höga piedestal som de han säger sig vilja skaka om. På samma sätt som nätrötterna hoppas på att Juholts bildningsnivå, folklighet, humor, karisma skall ge honom ett moraliskt övertag på de som man anser har en elitistisk människosyn på högerflanken så hoppas jag att det i allt detta finns någon som får sympatier för lilla mig.

Här handlar det istället om en elitisk människosyn fast från vänsterflanken där en välutbildad, vältalig och välformulerad man i sina bästa år begår ett lustmord på någon som mentalt är yngre än 1 år och i samma paritet som en guppy eller en neanderthalare. Så länge jag tycker likadant som motparten är jag den farligaste fienden, när jag ifrågasätter så är jag på gränsen till en grönsak. När samma person i andetaget innan har hyllat Juholt så blir bilden rätt tydlig - slicka uppåt, sparka neråt. Bilden av hur man ser på sina meningsmotståndare växer fram alldeles för tydligt.

Provocerar man och sticker ut får man försöka ta sina smällar med högburet huvud. Därför kommer jag inte avkräva Westerholm någon ursäkt, det är bara att återgå till mitt resonerande på bäbis-nivå, och fortsätta med att försöka få mina fingrar att samverka med hjärnan av guppy-storlek bakom en alltför låg panna av neanderthal-snitt när jag gör det jag tycker om. Nästa gång jag kränker deras skapande-processer på debattsidor så går jag förmodligen vidare till att bli en Rudolf-människa eller en kackerlacka och så är vi här igen...

Däremot så borde nog Westerholm fundera på om han inte är skyldiga alla världen guppies och de utdöda neanderthalarna en ursäkt för att de helt oförskylt har råkat ut för det hemska ödet att jämföras med mig, med Johan Westerholms farligaste fiende...

Länkar: SVT

3 kommentarer:

Visionären sa...

Låter på mig som att den (själv)gode Westerholm är full av mindervärdeskomplex. Och till det behövde jag inte mina 180 poäng i akademiexamina för att lista ut.

V

Ubbe sa...

Det hela beror nog på att Westerholm i 99,99% av fallen är analytisk, sansad, balanserad och korrekt.

I fallet med Tokmoderaten kan man snarast se det rakt motsatta.
Den typ av utgjutelser över personer som brukar ske här är, för att uttrycka det milt, minst sagt bedrövliga.

När sedan en (s)-debattör använder (nästan) samma sätt och språkbruk så förfasas man - man bör kanske reflektera kring sin egen person istället.

Tokmoderaten sa...

Tack Ubbe! Du satte ord på mina tankar.

Så mycket roligare och spännande livet skulle vara ifall alla var formade efter samma mall i kollektivismens heliga format.