2011/03/01

DEN SVARTMÅLANDE SOSSEN OCH SIFFRORNA


Skall man tro på Aftonbladet så ligger Thomas Östros bäst till för att bli den där nya sosse-ledaren som vi alla har längtat efter sedan den där dagen för över 100 dagar sedan då Mona berättade att hon ville gå - och som vi har längtat efter just Thomas Östros som arvtagaren. Visst, man nämner Micke Damberg som en trovärdig kandidat men som sägs blockeras av vänsterfalanger i Skåne eller i hufvudstaden, för att Damberg dessutom är 08:a och såna har de haft nog av. Förarsätet tycks ställas in för den största gnällspiken i svensk politik - bergsprängarsonen Östros från riktnummerområde 0970...

Eneroth vill tydligen inte och av någon outgrundlig anledning så har man till slut fått för sig att Sven-Erik Österberg är lika tilltalande och färgstark som en förort till Grozny. Kvar står Östros, gläfsaren, svartmålaren, gnällspiken som ingen längre borde kunna ta på allvar. Det är bara att tänka tillbaka på valrörelsen och dra sig till minnes hur Östros lät då för att se hur framtidens oppositionspolitik skulle bli med Östros bakom ratten. Allt var på väg åt fel håll, Sverige som land var ett land på ruinens brant där alla kurvor pekade åt samma håll som opinionssiffrorna för det parti som Thomas Östros så förtjänstfullt valarbetade för.

Idag blir vi påminda om att Östros antingen inte har koll på någonting alls, eller att han tycker det är det roligaste som finns att svartmåla det egna landet i allmänhet och den regering som styr samma land i synnerhet. När vi idag kan läsa att Sveriges tillväxt ligger på historiskt höga nivåer - 7.3% enligt SCB - så måste vi fråga oss: Ljög Östros väljarna rakt i ansiktet eller såg han en annan framtid än den vi nu ser?

Sverige har en ekonomi som är unik för vår del av världen, där tillväxten slår nya rekord och där ingen borde känna igen sig i Östros verklighet.

"Thomas Östros, herr talman, har valt att definiera sin roll i svensk politik som svartmålare. Den som utställer Sverige som det sämsta landet i Europa, den som hävdar att svensk arbetsmarknad inte fungerar, den som underkänner den svenska modellen, den som hävdar att svenska offentliga finanser inte är i bättre skick än i andra länder, den som säger att det bara är en slump att vi klarar oss bättre ur krisen än vad vi trodde och befarade."

Orden är Anders Borgs, en man som är på god väg att bli kanoniserad den dagen han lägger ner hästsvansen i horisontalt läge för gott - en man som det svenska folket har förtroende för. Den man som sossarna nu på allvar funderar över tar ingen ingen längre på allvar, eftersom han gick till val på att vsartmåla och med en politik som han inte ens trodde på själv. Östros kan glömma kanonisering. Möjligtvis, rentav troligtvis, blir han kanonmat när media öppnar upp spärrelden efter extrakongressen ifall det vill sig så illa att det är han som är "förnyaren"...

Länkar: SvD, SvD, SvD, AB1, AB2, DN,
Bloggar: Lenefors, Högberg,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tillväxt i all ära för vem?

Bostadsbristen består

Arbetslösheten är allt jämnt kvar på 8 procent strecket

energi priserna är rekordhöga

så till frågan tilvväxt för vem ?

Tokmoderaten sa...

Gnäll, gnäll...

En bra tillväxt är en förutsättning för att skapa fler arbeten, fler arbeten en förutsättning för skatteintäkter som kan användas till att bygga ut kärnkraften - roten till de höga elpriserna är väl ändå sossarnas intima lekar med MP?

Anonym sa...

Jag trode att de höga elpriserna berodde på att elbolagen har en vinst på ca. 3-6 miljoner per anställd. Med andra ord - felaktigt reglerad alternativt ofungerande konkurens.

Anonym sa...

Kan du inte ta och skriva en text på minst tio rader där du ärligt förklarar hur du tror att en utbyggd kärnkraft är till det bättre för oss människor här på jorden? Om det enda du har att komma med är sänkta elpriser, bör du kanske tänka lite större än så. Jag tror ärligt talat inte att du har en aning om kärnkraftens inverkan på oss människor och miljön, i det långa loppet.

Anonym sa...

Klart det är bra med tillväxt. Önskar bara fler unga kunde hitta ett vettigt arbete. Själv hankar jag mig fram på tillfälliga projektanställningar (för tillfället på halvtid) trots flerårig universitetsutbildning. Har en bekant som efter disputationen nu arbetar som pesonlig assistent bara för att få det att gå ihop. Andra välutbildade bekanta har flyttat till Norge då fått jobb där. Så även om tillväxten är bra så är det inte lätt att få in en fot på arbetsmarknaden här i Sverige.

Ingela sa...

Jag gillade faktiskt Östros innan, men efter din beskrivning av honom blir han plötsligt ännu bättre :)

Precis så känner jag också. Sverige är definitivt på väg åt fel håll och tyvärr verkar allt för få "vanliga" människor se vartåt det barkar med den svenska välfärdsmodellen. Bolaget Sverige, med Anders Borg och Reinfeldt i företagsledningen, letar istället efter ett kortsiktigt bra resultat bl a genom att sälja ut allt av värde för att gynna "aktieägarna" (skattebetalarna) med utdelningar i form av skattesänkningar. Att bolaget Sverige på lång sikt håller på att urvattnas p g a brist på riktiga beslut och investeringar är det alltför få som märker eller tar någon hänsyn till.

Heja Östros! Mycket upplyftande med någon som inte mjäkar med moderaternas propagandamaskineri!

Mattias Lönnqvist sa...

Anonym: om man läser på -- vilket man väl får anta att Antonsson faktiskt gjort -- så inser man att kärnkraften är bra av flera skäl:

1. Låg kostnad (jämfört med fossila bränslen) för produktionen.

2. Extremt låga koldioxidutsläpp under livscykeln.

3. Säker elkälla

4. Extremt god tillgång till råvara.

Däremot skulle inte enbart en ökad kärnkraft hjälpa elkunderna, eftersom problemet är att marknaden inte är tillräckligt avreglerad. En helt fri elmarknad skulle kunna lösa de problem som finns. En helt reglerad "marknad" skulle också kunna lösa problemen (men inte lika effektivt)

Problemet är att vi har något sorts mellanting med det sämsta från en avreglerad marknad i kombination med det sämsta från en reglerad marknad.

Och Antonsson har givetvis helt rätt när han utmålar sossarna som den stora boven bakom dagens skenande elpriser.

Adrian sa...

Jag börjar bli lite orolig för dold inflation. Bankerna räddades trots allt med en artificiellt låg ränta och nytrykta pengar.

På den positiva sidan så hade vi nästan inga "stimulansåtgärder" i Sverige utan man satsade på skattesänkningar. Detta i kombination med en företagsvänlig regering gör att företag vågar investera, något som dom inte hade gjort om vänstern sprungit runt och jagat orättvisa vinster när dåliga företag har det så svårt.Kärnkraft är för övrigt skitbra, under förutsättning att privata aktörer vill bygga reaktorerna för egna pengar och staten inte ger garantier i någon form.

Elmarknaden lider av dålig konkurrens för att det är så svårt för nya aktörer att bygga kraftverk som kan konkurrera.

Om miljöbalken avskaffas och planprocessen görs om så skulla man kunna bygga ett kraftverk enklare och utan att vänta 10 år på tillstånd.


Och för övrigt tycker jag Maud Olofsson ska hålla käften om höga elpriser när staten tar 50% i skatt på elen.

Isak sa...

Kärnkraften är en ren, billig, säker och trygg energikälla som mkt väl kan ta oss in i framtiden och ge oss energiförsörjning tills nya energikällor utvecklats. Kärnkraften är dessutom "klimatneutral" och innebär inget beroende av khaddafi et consortes i råvaruledet.

Alla utanför miljömuppspartiet vet detta men varje form av debatt är meningslös då mps hela kärnkraftspolitik går ut på att skrika "tjernobyl!" så högt som möjligt. (Snacka om att vara ett kvartssekel efterblivna, använder ni commodore 64 också från samma era?)

Oroa er dock inte, det står med på vår lista som vi onda högerspöken går igenom punkt för punkt.

Anonym sa...

Nu är jag besviken!

Vad gör ni egentligen för oss höginkomsttagare? Här drar jag mitt strå till stacken med RUT-flicka. Betalar extra mycket skatt genom högkonsumtion av specialbeställd whiskey.

Jag vill ha min skattesänkning nu!