2011/03/19

DAGS ATT SÄGA ADJÖ ÖSTROS...?


Socialdemokratins långsamma inredningsarkitekt Berit Andnor fortsätter att möblera om i "Partiet". Om jag nu blev lite förvånad och samtidigt skadeglad när den vänsterställda bokhyllan Juholt bars in i grannens hus så är det med full förståelse men medkänsla jag ser hur den söndersuttna soffan Östros nu baxas ut för att slängas i containern tillsammans med byrån Ylva, byrån Baylan och den sedan länge avpolleterade garderoben Mona. Soffan Östros matchade inte den nya bokhyllan Juholt, och det blir till att montera upp den lilla fåtöljen Paggan för "Partiet" att vila sig mot. Frågan är bara vilka fler möbler och tavlor som ryker när Andnor möblerar om kring den nya bokhyllan...

Från de källor som jag har haft inne i "Partiet", i "Rörelsen" har jag under en längre tid fått höra hur mannen från vildmarken - Thomas Östros - pratat om hur han skulle stöpa om partiet när han flyttade in i Monas rum. Möjligtvis har Östros fått griller i huvudet av att folk som den gamle landsfadern Persson stod bakom honom, möjligtvis har stödet från rätt många län från Mälaren och uppåt gjort att Östros trodde att "Partiet" kunde leva med honom som ny ledare trots två förlorade val med Östros som huvudansvarig för den socialdemokratiska ekonomiska politiken.

Så blev det som bekant inte, eftersom Juholt var en man som alla kunde leva med medan Östros inte gick att leva med hos rätt många. Det måste kännas jobbigt att bli bortsållad i en process som man tror sig ha kontroll på, och ännu mycket värre måste det nu kännas när Östros förmodligen ryker från både VU och posten som "Partiets" ekonomiska guru. Skulle jag vara empatisk och inställsam skulle jag kunna skriva att jag lider med Östros men detta är inte en kväll för hyckleri...

Tvärtom tror jag att Andnor i rollen som valberedare gör rätt när hon nu enligt ryktet skickar ut Östros i kylan. Bilden av Östros är bilden av en gnällspik med en faiblesse för svartmålning trots att alla andra ser ljuset, en man som klagar och surar på ett närmast rabiat sätt och som ger allt annat än bra vibrationer in i en "Rörelse" som inte behagat röra på sig med Östros på sin position. Två förlorade val och noll trovärdighet för SAP i ekonomiska frågor i förhållande till Borg och Alliansen - klart att Andnor gör rätt till slut.

I och med att Thomas Östros symbiotiska förhållande med socialdemokratin tycks vara på väg mot vägs ände så försvinner ytterligare en sosse som det har varit tacksamt att driva med. Östros var en man som med sina milt galna framträdanden och ständiga överspelande gav en bloggare på jakt efter angreppspunkter hos motståndaren massor med bränsle. Av det skälet - och bara det skälet - kommer jag att sakna Östros. Skulle det bli Leif Pagrotsky som sedan axlar Östros roll så är det faktiskt en sosse som jag både gillar och respekterar som kommer i stället.

Så denna lördagskväll kanske ger mig anledning att brista ut i ett uppriktigt "Grattis sossarna! Verkligen!"

Om det sedan hjälper att bara skifta ansikte och personlighet på sina talespersoner förtäljer inte historien, när den tilltänkte ledarens bakgrund talar om en vänsterstyrning av monumentala dimensioner och en uppenbar vägran att lyssna till fotfolkets krav på en kongress i höst för att väcka liv i ett dött parti. Men likväl, inget kunde vara värre än att behålla Östros....

Länkar: SvD, DN, DN, AB, Expr

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så fort Östros öppnade mun hoppade ordet Skattehöjning ut. Är det nånting Svensson är grundligt less på så är det skattehöjningar.

Anonym sa...

För lite o för sent

Fredrik i Sollentuna sa...

Jo...det blir ju lite av vad de gör framtiden till....

http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/03/19/pa-ostfronten-mycket-nytt-bade-ris-och-ros/

Nicklas Eriksson sa...

Exakt, Anonym. Så därför bör ju inte skatten för Svensson höjas, däremot borde Bennett beskattas så han blöder ur alla kroppsöppningar.