2011/03/23

STORA LEDARE LINDAR MEDIA RUNT SITT FINGER


Under min uppväxt låg tidningen "Vi" ofta på köksbordet, och det var väl i sig inte speciellt konstigt eftersom fadern i huset jobbade åt samma kooperation som gav ut tidningen och eftersom modern i huset i sin roll som socialdemokratisk fritidspolitiker omfamnade allt som handlade om kollektivism - så även en tidning vid namn "Vi". Att tidningen var lika spännande som ett barnprogram av Staffan Westerberg betydde föga, tidningen "Vi" skulle bara finnas i det Antonssonska hemmet. Punkt.

När den första riktiga intervjun med Håkan Juholt nu publiceras så är det just KF:s gamla veckotidning "Vi" som får möjligheten att ställa herr Juholt mot väggen. Att "Vi" nuförtiden är ett månadsmagasin betyder ingenting eftersom som dagstidningen Svenska Dagbladet också låter publicera den första riktiga intervjun med Håkan Juholt. "Vi" låg i vinnarspåret för en intervju får vi veta, och detta på grund av att Håkans 79-åriga mamma alltid läser "Vi". Någon som är förvånad...?

Man måste beundra sosseriets pressavdelning som visste hur de skulle bete sig för att få ut bilden av Juholt som den där familjära snubben rakt ut i media. Inte tal om att låta KG Bergström, Niklas Svensson eller någon annan påläst förstå-sig-påare till politisk journalist dyka ner i Håkans syn på jobbskattevadrag, på RUT eller hur ett monopol stärker människovärdet. Här ringer man tidningen Vi, ger en hedrad journalist 30 minuter att klura ut några frågor. Man lindar media runt Juholts finger - och det är så klockrent, diaboliskt uttänkt och bara så rätt.

Med en journalist som inte har vett att prata politik med en politiker så kan man ju lätt styra över intervjun på sommarjobba som annonssäljare som gav en titel som journalist, svagheter i främmande språk, mammor som läser Vi eller en liten bok där det skrivs och stryks namn bland de som Håkan vill ha vid sin sida. Vilka får läsaren naturligtvis inte veta ett smack om...

Det blir en nonsens-intervju med det mest spännande intervju-objektet det här landet har att bjuda på, och det borde vara en sann fröjd för en PR-expert att se hur man målar upp bilden av Juholt utan att man ens lägger till ett kryddmått av något som skulle kunna tolkas som ett politiskt ifrågasättande, något som skulle få mamma Juholt att omedelbart avsluta prenumerationen på tidningen "Vi". Jag böjer mitt huvud för lektionen från sosseriets pressavdelning, medan jag samtidigt konstaterar att min vän Ulrik måste ha bättre kanaler än mig in i "Rörelsen" när han idag kunde lyfta fram sosseriets grundkurs i mediahantering på Facebook.

"Instruktion i att ta kontrollen över en intervju.

1. Använd en journalist utan politisk erfarenhet. Du vill inte ha jobbiga frågor om vad du tycker om jobbskatteavdrag, RUT, och det människovärde som monopol ger...

2. Ge inte journalisten tid till förberedelse. Då kan kan hon ges tid att läsa på, och kollegor hinner ge henne tips på frågor hon kan ställa - frågor om jobbskatteavdrag, RUT och det människovärde som monopol ger...

3. Prata om sådant journalisten brukar prata om, expempelvis sommarjobb som annonssäljare och din 79-åriga mamma. Sedan berättar du en rafflande historia om hur du nu arbetar, och viftar med en liten svart bok där du säger att namnen på ditt lag finns. (Har du ingen sådan bok, använd din egen receptbok, bara den har svarta pärmar. Alternativt kan du köpa en tom bok på Åhléns). Nämn inget om jobbskatteavdrag, RUT, och det människovärde som monopol ger.

4. Nämn inget om jobbskatteavdrag, RUT, och det människovärde som monopol ger."

Om min tilltänkta karriär som Europa-parlamentariker skulle gå i stöpet kan jag tänka mig att "rodda" det nya Arbetarpartiets pressavdelning på samma sätt som sosseriet hanterar Håkans mediakontakter. För hur bra skulle det inte bli om rikets första dam, Filippa Reinfeldt använder sig av tidningen Café för att förklara Vårdval Stockholm i Café iförd en smakfull neglige i ett reportage där text och bild interagerar för partiets bästa...?

Skulle det inte vara lämpligt ifall man från regeringshåll propsade på att Beatrice Ask i sin roll som justitieminister bjöd in sig själv och Micke Persbrant till Pluras Kök för att där lämna en kort redogörelse för regeringens drogpolitik...?

En kvart innan sändning ringer Schlingmann upp SVT och kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt får berätta om nästa jobbskatteavdrag medan han svingar sin lurviga tillsammans med kossan Doris i Bolibompa på bästa Göran Persson-manér.

Skulle det inte vara spännande ifall När och Fjärran följde med Anders Borg på en resa till strändernas och underskottens Grekland för att på plats lyssna in vad Borg egentligen tycker om ett land där folk går i pension dagen efter de slutar i skolan?

Skulle det inte vara samhällsekonomiskt vettigt ifall Catarina Elmsäter-Svärd låter Ernst Kirchsteiger bygga Förbifart Stockholm istället för att renovera något sommartorp? Ernst skulle säkert greja hela projektet på en sommar...

Medan Helge Skoog försöker vara hurtfriskt lustig i Halvåtta hos mig så bjuder Sten Tolgfors tre frågande gäster på en trerättersmiddag serverad i snuskburk bestående av lappskojs till förrätt, ärtsoppa till huvudrätt och en utgången chokladkaka som kan användas som skidvalla till dessert. Medan de äter förklarar Sten hur en lätt manöverbataljon smakar för Ivan och hur Sveriges solidaritetsförklaring kan användas vid matlagning...

Den gamle partisekretaren och minsitern Sven-Otto Littorin ges tillfälle att få upprättelse i sällskap av Måns Zelmerlöv på Sollidens scen och under Allsång på Skansen. Totto talar ut om Aftonbladet-affären, sina känslor till Lena Mellin och avslutar med att leda publiken i sången "Flickan i Havanna"...

Detta är inget annat krishanterande och PR-arbete i den högre skolan det, sådant som sosseriet med sin Juholt-intervju i "Vi" och glasstestande i partiorganet visar att de bemästrar fullt ut. Vi måste ta efter även denna del av sosseriets arbetsmodeller för att bli det där partiet som klarar allt - även att linda media runt sina fingrar.

Länkar: SvD, DN1, DN2, AB1, AB2, AB3, Expr
Bloggar: Westerholm,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Frågor kan de väl ställa om sådant, men det är väl ganska uppenbart vad Juholt skulle svara, så jag tycker inte det är så viktigt. Förresten... Det där du skriver om låter inte som frågor utan mer som argumentation, d v s debatt. Den som gör en intervju ska inte debattera och lägga ut texten utan det ska den som intervjuas.

Olof sa...

Som om vänstern "behöver" manipulera medierna i sverige, de springer ju benen av sig för att skriva sina idolportträtt och mysrepportage. Inga kritiska frågor vare sig mot juholt eller nu fridolin, bara låta de prata ostört.

Med medias behandling de borgerliga ministrarna i färskt minne är det inte lite upprörande där minsta förseelse målades upp som domedagen och Bildt i illa dolda ordalag tom anklagades för folkmord. Cecilia Stegö Chilo, Maria Borelius, Sven-otto Littorin , Tobias Billström och Carl Bildt är bara några exempel på vänstermediernas snedvridning i detta landet.

Fadern sa...

Att tidningen Vi låg på köksbordet hemma i Gnesta hade nog inte så mycket med ideologi att göra, det var bara så att för att hålla upplagan uppe så var den en "löneförmån" eller kanske snarare en del av lönen. Man fick den vare sig man ville eller inte. Att ständigt matas med "Vilsna pannkakor" är inte det heller en helt relevant uppgift, om jag minns rätt var vi bland de första på gatan som kunde "erbjuda" en svartkopierad "Kalle Anka på Julafton" som med glädje kunde ses året om. Så det så.......

Bengt sa...

Det var ju väldigt länge sedan medierna verkligen gjorde sitt jobb som den "tredje statsmakten". Att granska makten, att våga ställa de tuffa frågorna, gräva tills man hittar sanningen och våga gå mot strömmen och titta där ingen annan tittat även om det kan vara obekvämt osv..

Dagens medier kännetecknas snarare av en lat feghet som följer lämmeltåget med samma vinkel och frågor. Varför anstränga sig och tänka fritt och riskera sin trygga anställning på tidningen? Nej göm dig i flocken och stick inte ut, helst tills du blir osynlig så chefen aldrig ens tänker på dig, gå med i facket för att få hjälp att ytterligare nagla fast dig vid ditt lilla skrivbord tills pensionen oavsett hur du presterar.

Tokmoderaten sa...

Tack för givande information om de faktiska förhållandena om tidningen "Vi" i hemmet, Fader...