2011/03/26

ETT LINJETAL I LINJE MED FÖRVÄNTNINGARNA...


Ett linjetal kallas det visst, talet som Håkan Juholt idag leverarade inför en hänförd och salig skara sossar på det där konferenscentret som jag inte hörde något positivt om under en hel kväll i sällskap med en partivän och ett halvdussin bloggande sossar på krogen igår kväll...

Först av allt vill jag ge den nyvalde partiledaren Håkan Juholt ett erkännande, lite beröm från motståndarsidan. Han är riktigt duktig på att hålla tal, den där Juholtaren. En bra retoriker som använder sin dialekt och påstådda folklighet för att krypa under skinnet på folk och beröra på ett sätt som dagens lipsill Mona Sahlin aldrig lyckades med på sin sävliga variant av förskole-stockholmska. Juholt låter tryggare, mer gemytlig och lite hej och du med den lyssnande.

Idag talade Håkan och alla sossar gillade vad de hörde, trots att budskapet mellan raderna återigen var att folket två val i rad har varit för korkade för att förstå att det bara är sossarna som kan styra det här landet och som vill människor väl. Alliansen vill ha fattiga barn, ett eftersatt kultur-Sverige och allt som är svenskt säljs till utländska riskkapitalister.

Med Juholt får vi inget ökat skattetryck, bara justerade skatter. Med Juholt kommer inga fler genuint svenska rusdrycker bli ägda av utlänningar. Med Juholt kommer inga strippor att uppträda på Orionteatern - som därmed med största sannolikhet förlorar en ny gäst i Ibrahim Baylan. Med Juholt handlar det inte om förnyelse, utan om en återgång till en politik för dåtiden...

Socialdemokratin idiotförklarar alltså återigen väljarna, som inte har vett att förstå vad som är bäst för dom. Att förnya och förändra sig för en ny tid finns inte längre på agendan då Juholt skall ta oss tillbaka till en tid då Domus hette Domus, då en iskall OP Andersson ner i strupen inte var landsförräderi.

Efter en dag med bakfylla i olika is- och sporthallar har jag i efterhand fått titta tillbaka på talet Juholt höll i förmiddags och det lät ungefär som jag förväntade mig. Det var klassiskt sosseri, det var den tilltänkta frälsaren som höll hov för sina lärljungar och gjöt mod i dessa för kommande korståg in i de arbetande massornas hem. Det var ett tal till de redan frälsta, inte för de som letar efter någon att tro på. Om de så småningom väljer att tro på Håkan och sosseriet i sin nygamla skepnad återstår att se...

Efter talet ser jag nu fram emot två saker. Att vi återigen får en opposition att diskutera politik och ideologi med. Att regeringen Reinfeldt äntligen tvingas ut på banan igen för att berätta vad vi vill och varför. Vi har fått en person att debattera med och jag blev inte oroligare efter Juholts tal. Möjligen kan det bli lite roligare debatter framöver, men det kräver ju två personer som vill ha skoj. Håkan vill ha skoj, frågan är om han får det - Reinfeldt vill nog inte ha så roligt, men frågan är om han kan undvika det i spåren av ett oppositionsparti som borde ha spelat bort det sista kryddmåttet av förtroende under denna den rekordlånga vintern anno 2010/2011.

Länkar: AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, Expr1, Expr2, Expr3

8 kommentarer:

Jonas sa...

Hur kan det vara att gå bakåt att tala om jämlikhet, solidaritet och välfärd åt ALLA? På 1800-talet var skatterna skitlåga, LAS inte påtänkt och tillväxten fantastisk. Men klassillnaderna desto större. Var det framtiden?

Anonym sa...

Jisses vad det här inlägget andas 'surt sa räven om rönnbären'!

Anonym sa...

"Hur kan det vara att gå bakåt att tala om jämlikhet, solidaritet och välfärd åt ALLA?"

- Därför att det talet aldrig varit mer än socialdemokratiskt skitsnack" Ni sossar har ert eget orwellska nyspråk, "jämlikhet" betyder att man bankar ner vanliga ambitiösa svenskar i skorna med skatter, spottar dom i ansiktet och anklagar dom för att vara egoister för att dom ifråasätter det riktiga i att dom skall straffskattas för att dom jobbar övertid så att socialdemokratiska politiker skall kunna fördela frukterna av deras arbete till dom avundsjuka, lata och klent begåvade i dom egna väljargrupperna. Jämlikhet och rättvisa är att alla betalar samma procent skatt. Inget annat!

Johnny sa...

Vi har nu åtta socialistpartier i riksdagen som alla vurmar för ett skatteförtryck runt 50% av BNP.

När skall Sverige få ett riktigt högerparti?

Anonym sa...

nu darrar reinfeldt av skräck han kommer att bli överkörd JUHOLT RULES

Jah Hollis sa...

"Alliansen vill ha fattiga barn, ett eftersatt kultur-Sverige och allt som är svenskt säljs till utländska riskkapitalister."
Just så.

Klabbarparn sa...

Ja, Juholt tar nya grepp och är en riktig spelevink med humor. Men det riktigt nya greppet är att jämföra sig med Åsa-Nisse. Det kommer att funka jättebra nu efter den nya Åsa-Nisse filmens success.

Donald sa...

Rättvist blir visserligen inte skattesystemet förrän vi betalar lika mkt, jude som grek. Det finns ingen anledning till att vissa skall betala miljontals kronor och andra nån tusenlapp i klubbavgift i landet Sverige.

Såvida inte vi får service i proportion förstås; om det brinner i mitt hus vill jag ha, säg, 1 brandbil utskickad per 50000kr jag betalade i skatt föregående år. Samma sak givetvis skolmaterial och matbespisning till mina barn efter liknande mönster, hastighetsgränser på offentliga vägar likadeles osv tills slutet med gravstenar i proportion till inbetald skatt.