2011/03/28

GÅTAN OM ÄLSKA, OM GLÖMMA, OM FÖRLÅTA...


"Lär dig livets stora gåta. Älska, glömma och förlåta".

Jag minns den vävda bonaden hos en gammal dam som jag flera gånger hade förmånen att hälsa på i en ytlig släktrelation. Idag kan vi konstatera att Håkan Juholt i egen hög person är en stor man som klarar av att lösa den där stora gåtan, att älska, att glömma och inte minst att förlåta...

Det hedrar Håkan Juholt att han i sin roll som politiker uti fingerspetsarna kan låta sina känslor skena iväg i kärlekens och förlåtelsens namn. Detta trots att Håkan Juholt med största sannolikhet visste vad som skulle komma den dagen ha gick och blev en ännu mer offentlig person än den han redan var. Håkan valde mänskligt nog att glömma bort, att förtränga att vi har tidningar i det här landet med lika bra luktsinne som en likhund när det kommer till att sniffa upp gamla lik i närheten av offentliga personer.

Idag tvingas Håkan Juholt att minnas, och livet går från eufori till kaos i takt med att media försöker måla upp en bild av en man som är omdömeslös i bästa fall. Idag ångrar nog Håkan Juholt att han inte berättade för Berit Andnor om de där sakerna som han i all sin kärlek till en annan människa hade förlåtit för länge sedan, glömt och gömt i sitt undermedvetna. Det är så fruktansvärt lätt att vara efterklok, men nästan ett måste för dagens topp-politiker. Idag när känslan av glädje efter att ha blivit vald till sosse-ordförande borde ha kunnat leva vidare tvingas istället Håkan uppleva ett drev som rullar igång.

Trots att jag är en politisk motståndare till det parti som Håkan Juholt nu skall leda så är det med medkänsla som jag sitter här och undrar varför han blundade för detta scenario? Inbillade sig Håkan Juholt att media skulle vara så snälla att man skulle lämna särbon ifred när han nu har blivit en hel "Rörelses" egen frälsare? Han är både en älskande man, en förlåtande man men också en naiv man som tyvärr glömde att desarmera bomben innan den smälde i dagens nätupplagor av landets tidningar. Är tempramentet så hett som det sägs så skriks det nog "Fan!"och ännu värre saker på sjungande ilsken småländska just nu...

Jag vill slå på Håkan Juholts politik, ibland på hans person när han framöver kommer leverera odödliga citat som jag kommer att ha svårt att förlika mig med eller för att han på ett absurt sätt gick från en nödlösning till en frälsare på extremt kort tid. Men jag vill inte slå på Håkan Juholt för att han har kärat ner sig i en kvinna som tagit sina snedsteg, som dömts för dessa och tagit sitt straff. Kraven på den rättsliga renheten kan man ställa på partiledarna och andra höga personer i partihierarkierna, men inte på deras respektive partners.

Därför kunde jag ha mina synpunkter på Mona Sahlin, som var minister när hon dansade i klaveret och som levde med sin historia till den dagen hon avgick. Därför kan jag inte ha några synpunkter på att Håkan Juholts särbo har satt foten i en potta, hon var ingen i den socialdemokratiska hierarkin när brottet begicks och hon är ingen annan än partiledarens kärlek när allt nu exploderar i det älskande, glömmande och förlåtande parets ansikte.

Tänk om de hade tänkt i förväg, berättat det här själva innan medias likhundar hade sniffat fram brottet och domen? Tänk hur mycket enklare deras kväll den 28 mars hade varit isåfall. Att ligga före är en fördel i den här situationen, jag hade unnat Juholt med särbo att få vrida klockan tillbaka några dygn för att själv få berätta det som nu berättas för Berit Andnor, för partiet, för media och omvärlden. Några hade skrikit som grisar då - säkert jag också - men i de allra flesta fallen hade omvärlden istället fått se en man av kött och blod, som älskar, glömmer och förlåter.

Ikväll lider jag med Håkan Juholt trots alla mina tasksparkar på sistone, ty en man som kan älska, glömma och förlåta har definitivt sitt existensberättigande i svensk politik. Synd bara att Juholt inte förekom drevet utan nu kommer få driva några dagar. Men det kanske har sin förklaring i den bristande rutin som vi har lyft fram några gånger från motståndarsidan. Jag hoppas att Håkan slipper springa det stundande gatloppet utan stöttning från de som valde honom häromdagen. Det, om något, vore ovärdigt...

Länkar: SvD, DN, AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3
Bloggar: Maria Hagbom

11 kommentarer:

Fredrik i Sollentuna sa...

Jag visste det....Tokis HAR ett hjärta :-)

/Fredrik i Sollentuna

Anonym sa...

bra som fan. Jag är dessutom Socialdemokrat.
Tack.
Johan

Tokmoderaten sa...

Tack Fredrik! Jodå, ibland så.
Tack Johan! Tack så mycket!

Anonym sa...

Just så. Snyggt av en opposition.
L8

Magnus i Solna sa...

Har du läst den här Tokis?
http://www.fokus.se/2011/03/en-kung-blir-till/

Jesus Christus sa...

Det var naturligtvis den Giriga och Egoistiska Alliansregeringens hänsynslösa slakt av välfärdssamhället som drev den stackars kvinnan att försöka dryga ut hushållskassan så gott hon kunde. Att det skedde året INNAN Reinfeldt kuppade till sig regeringsansvaret, visar bara hur desperat befolkningen var av blotta misstanken att Borgarna skulle gripa makten. Hursomhelst är Åsa förlåten nu av både Gud Fader och Håkan. Må hon gå i frid.

Gunnar sa...

Detta visar hur vänstermänniskor drabbas av "deer caught in headlights"-syndrom och inte vet hur de skall agera om vänstermedierna bara svajar i sitt stöd till dem.

Tänk om Carl Bildts fru hade svindlat och ljugit till sig en förmögenhet, fått sparken och vägrat berätta, ja vänstern hade säääkert låtit det rinna ut i sanden för "Carl har ju förlåtit det".. puhleaze..

Och skulle fru ljugholt inte vara fair game? Efter alla "snälla" artiklar om Filippa från alla modiga vänsterjournalister.

Mister Chris sa...

Det pikanta i historien - och som är det som SKA beskyllas Juholt - är ju att han uppenbarligen undlät att berätta för Andnor om detta på direkt fråga. Naturligtvis därför att han insåg att det skulle riskera hans Partiledarkandidatur. Juholt glider alltså på sanningen i egna syften. Inget märkligt för en politiker, kanske. Men det var inte vad S behövde efter Mona Sahlin, direkt...

Lars-Erick Forsgren sa...

Du skriver hur det borde vara. Men du glömmer en sak.
En viktig sak: FRA-lagen. I och med den är vi alla skyldiga till vad vår bekantskapskrets gjort sig skyldig till. Sociogrammen...

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/03/juholt-hans-sarbo-hans-fallskarm-och.html

Den rabiata orakade flat-feministen Fanny sa...

Förlåt för felaktig länk. Den skulle ha hamnat på meningen efter.

Anonym sa...

Fast vore Juholt tjänsteman, då "failar" han på en RK2:a med en sådan flickvän.