2011/03/06

PASSIVA PARTIER SKÖRDAR INGA FRAMGÅNGAR


Medan skidåkarna glider i ett vackert väder och fina spår mellan Sälen och Mora så glider mitt parti utför i en rasande fart om man skall tro på de senaste siffrorna från Demoskop - och i det här fallet bör man nog välja att tro. Passivitet bestraffas oftast av väljarna, och ingen kan väl egentligen låta bli att dela ut en rungande passivitetsvarning till den sittande regeringen. Visionslöshet är ingenting som attraherar väljare, precis lika lite som en regering som bara förvaltar och skjuter upp förnyelsen till en annan dag...

Skillnaderna mella vintern 2006/07 och vintern 2010/11 i den svenska politiken är slående trots att de är samma gäng som vunnit valen de dagarna då sosseriet föll, några månader innan snön föll. Efter valet 2006 var vägen utstakad och lätt att följa in i framtiden, och trots att Alliansen tidigt började svikta i opinionen så belönades allt förändringsarbete och renoveringen av ett folkhem som börjat förfalla med en ny valseger 2010. Men där vi var på banan 2006, klara och färdiga att börja gå så står vi i mars 2011 fortfarande och kliar oss i huvudet undrandes vad vi skall göra nu då.

Oppositionen finns inte annat än som ett begrepp och det sägs ju att en förutsättning för en bra regering är att oppositionen är bra. Jag hade under sosseriets sönderfall under månaderna efter valet hoppats att firma Reinfeldt, Borg med dvärgkompisar skulle visa att det fanns ett undantag som bekräftade regeln, men ack nej. All den tid vi kunde använt för att visa oss vara det enda trovärdiga alternativet i svensk politik har vi låtit passera i fullständig passivitet. Det pågårett idéarbete för nya visioner i alla Alliansens partier men den dagen då vi har tänkt klart är motståndaren på väg att gå från hjärndöd till bara förlamad.

Våra visioner inför den här 4-årsperioden skulle ha varit färdigtänkta innan valdagen, så att vi hade kunnat starta på samma sätt som vi gjorde 4 år tidigare - med full fart framåt. Nu har vi friläge, handbroms i och för säkerhetsskull även stoppklossar framför alla däcken. Bilden av en förvaltande och administrerande regering växer sig starkare för varje dag som går, och snart har vi kastat bort det första året av regerande på att vänta in en opposition som är så usel att vi borde ha kunnat lämna den långt bakom oss för länge sedan...

Moderaterna tappar enligt Demoskop 4.4% av väljarna, men många går till våra mindre vänner i Alliansen och det är ju gott så egentligen. Vårt stöd är fortfarande ohyggligt starkt, ett stöd som vi bara får för det vi har gjort och inte för det vi vill göra. Vårt stöd är fortfarande starkt, men det är ett också ett stöd som är en effekt av huvudmotståndarens pinsamma uppenbarelse och en numera inbyggd rädsla för vad det gänget skulle kunna göra om de fick möjligheten att ta över igen.

Jag vill att folk skall stötta oss moderater 2014 för att vi har lösningarna på den nya tidens problem, för att vi har visioner och är bäst på att leva oss in i folkets vardagsbekymmer. Moderaterna skall leda Alliansen till ännu en valseger 2014 för att vi tilltalar folket, inte för att folket skräms av det andra lagets uselhet. Den dagen då vi börjar bygga vårt regerande bara på en anpassning till motståndaren så är vi inte värda att fortsätta med att utöva makten - själva målet med allt politiskt hantverkande...

Länkar: SvD, DN,
Bloggar: MMK, Högberg,

8 kommentarer:

elina sa...

Det blir mycket intressant i "nyvalet" i maj tror jag det är. Det är ju ganska många som ska rösta igen - om de ids och orkar. kan bli en fingervisning kanske tom förändring, bättre än små undersökningar med stor felmarginal.

Anonym sa...

Efter det sveket som Reinfeldt gjorde mot de moderata väljarna, förra veckan, kommer raset bara fortsätta. Att man som moderat partiledare säljer ut moderata värderingar som lag och ordning, för att vinna tillfälliga fördelar i ett maktspel, är förkastligt.

Anonym sa...

Jag tror att en stor och viktig uppgift för Alliansen är att återinföra den konkreta ansvaret hos tjänstemän inom administrationen.
Staten skall vara en institution som fungerar både med vänster och borgerligt styre och inte en institution som klart har sitt hjärta till vänster och som tror att obstruktion är tillåten.

Per Kjellén

Urban sa...

Vadå visioner? Ni har helt kört fast och sedan går ni och lägger er i sänghalmen med MP. Jag ser med spänning fram emot nästa Demo mätn!
Presentera några förslag om hur vi ska integrera alla invandrare? Inte ett vettigt förslag har kommit,om det överhuvudtaget har kommit ett enda förslag? Hur ska äldrevården finansieras i framtiden? Var ska skatte pengar tas ifrån när det blir 2.5 milj år 2020 som ska försörja 9.5 milj innevånare?

Tokmoderaten sa...

Urban,
"Er" vision är att kasta ut de som vi har visionen av att integrera just för att klara välfärdens utmaningar. Har du besökt en arbetstplats i äldrevården och kollat in bakgrunden på de som jobbar där? Äldrevården slås i spillror den dagen då SD-visionerna slår igenom...

Alexander sa...

Tokmoderaten

"Äldrevården slås i spillror den dagen då SD-visionerna slår igenom"

En minskad invandring frigör resurser som kan användas till äldrevården.

"Har du besökt en arbetsplats i äldrevården och kollat in bakgrunden på de som jobbar där?"

Ja,och visst finns det invandrare där,däremot är det knappast så att den skulle gå under utan invandringen.Har du besökt en arbetsförmedling och kollat in bakgrunden på de som sitter där?Du vet,det är de som ska rädda våra pensioner.Jag får det inte att gå ihop...

Alexander sa...

Tokmoderaten

Vad säger du om att 87% av eleverna på Rosengårdsskolan inte når upp till målen i alla ämnen?Lyssnar man på de etablerade partierna verkar alla invandrare vara forskare eller läkare,de här siffrorna pekar på motsatsen...

Alexander sa...

Tokmoderaten

Har du några svar på mina frågor?