2011/03/03

WHISKEY ON THE ROCKS - I DJUPET...


En Whiskey på botten av Östersjön har upptäckts, och till råga på allt i den svenska ekonomiska zonen . Ja, inte en flaska utan en u-båt av Whiskey-klass, som gjorde sig välkänd när en sovjet-rysk dito körde upp ett grund vid Torumskär några distans från den svenska flottans bas i Karlskrona hösten 1981. Brukarna i vår del av världen var Sovjetunionen och Polen, sålunda är det en gammal Warszawapakts-skorv som ligger där, en pakt som var huvudmisstänkt för de kränkringar under vattenytan som Sverige drabbades av tills dess Sovjetunionen blev Ryssland och en hel del andra länder och Polen gick från lydstat till uppkäftig antagonist...

Vraket ligger alltså där men vår svenska försvarsmakt avser inte ödsla någon som helst energi eller resurser på att undersöka vraket närmare trots att det möjligtvis kan ge oss några som helst ledtrådar till vad som hände och varför. Finns det några spår av svenska vapeninsatser? Varför sägs det att u-båten bogserades och isåfall i vilken riktning och hur kunde vi missa det? Kan det vara som vår gamla men ack så tacksamt öppenhjärtade ex-ÖB Bengt Gustafsson tror, att det är en polsk u-båt som fick sina fiskar varma utanför Utö 1980? Varför inte titta och se sanningen som den ser ut - hur den än ser ut.

Försvarsmakten vill alltså inte, de har inget intresse av det där vraket - ungefär lika mycket intresse som man har haft för att berätta att två av våra stupade officerare i Afghanistan dog av "friendly fire". Frågan är varför vårt Försvar beter sig så som man gör, när bilden av en rädhågsen och alltför sluten myndighet där ärligheten sätts på undantag växer sig starkare för varje dag. Man kan ju öva med Belos på platsen, man kan ju utan större ansträngningar göra det som redan har gjorts av andra dykare bara för att täppa till käften på oss konspirationsteoretiker.

Så länge man ingenting gör så kommer vi inbilla och med till sannolikhet gränsande visshet tro oss vara säkra på att det här är den u-båt som var vid Utö, i Kappelshamnsviken, vid Sundvall, Töre eller i Hårsfjärden och vid Mälsten. Vi vill veta vad vår militär redan vet och vad vi lyckades med och misslyckades med när vi jagade u-båtar under 80-talet. Jag vet mer än vad allmänheten vet efter min tid i gröna kläder. Men lik förbannat skriker jag - Ge oss klarhet, släpp hemligstämplarna och ta och titta till det där vraket tack...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB1, AB2, Expr, DN, SydS, GP
Bloggar: Wiseman, CIng

7 kommentarer:

Anonym sa...

Whiskeybåt på bogsering uptäckes av en SH-37 strax efter incidenten, matcha torn-numret med vraket så får vi se...

Fast egentligen är detta i själva verket en mink det vet ju alla. skulle det ändå vara en ubåt så är det något Bildt och Caspar har lagt dit för att kompromettera det fredsälskande broderfolket i öst. Den sanningsägande Guillou kommer snart gå ut med hela versionen

//Kalle Kula

Anonym sa...

En övergiven/förlist främmande ubåt på botten på svensk ekonomisk zon är väl i och för sig ingen egendomligt däremot om den skulle ligga på svenskt vatten och än värre på inre svenskt vatten - då är det en helt annat sak. Innan man tar till för stora ord bör man nog studera folkrätten - alla har rätt att genomföra verksamhet på internationellt vatten även om detta ligger på en nations ekonomiska zon (dock inte vad som helst - beakta Nordstream med fasta installationer).

Vill minnas att att ryska marinen lät transportera åtskilliga utrangerade Whisky ubåtar på pråmar (åtta åt gången) till skrotningsvarv utanför Östersjön på 80/90-talet. Vid ett tillfälle "tappades" några ubåtar (vill minnas att det var mellan Gotland och Bornholm) på grund av hårt väder och hög sjö. Tror inte att alla av dessa kunde bärgas.

Som en av deltagare i ubåtsjakterna skulle det kännas skönt att få fram fysiska bevis för våra insatser men denna nyhet tror jag har en rimligare förklaring och då som en av dessa ovan nämnda ubåtarna.

/Ola

Anonym sa...

Dog de svenska officerarna i Afghanistan av "friendly fire"? Det är inte något som vare sig åklagare eller obduktion kom fram till. Kanske du kan förklara varför du vet mer?

Tokmoderaten sa...

Anonym 3/3/11 20:04

Jag har bara dragit mina slutsatser från mediarapporteringen de senaste dagarna. Jag vet ingenting mer än det TV4 berättade...

Kanske skulle jag ha lagt till "Med största sannolikhet..." innan men det är lätt att vara efterklok. F'låt.

Anonym sa...

Det finns viktigare saker på agendan än att gräva i en dybotten i Östersjön. Du borde avhandla Moderaterns svek mot Sverige som framlades idag. Det är skamligt att öppna landets gränser för främande och illegala element. Det är skamligt att avskaffa migrationsverket och införa minsterstyre. Det är skamligt att frångå arbetslinjen. Det är skamligt att försöka stärka sin makt i riksdagen genom att splittra de rödgröna blocket i en fråga som är så viktig för detta land. Cyniskt och smutsigt av moderaterna..

Anonym sa...

Anonym 20:04,

Tror du verkligen allmänheten fått veta allt som hände? Fundera en omgång till. Enligt Försvarsmaktens ursprungliga redogörelse öppnade gärningsmannen eld från mycket kort avstånd, det gick inte att missa, en ren avrättning, sades det. I själva verket visar det sig nu att det är oklart vilket vapen de dödande skotten kom ifrån. Att svenskarna träffats av svensk eld var inte okänt och heller inte särskilt konstigt, givet situationen. Men hur kan det råda tvivel om varifrån de dödande skotten kom, om den afghanske skytten med god tid att förbereda sig avlossade automateld från ett par meters avstånd?

Jag ser två möjliga förklaringar: antingen var afghanen en utomordentligt dålig skytt, på gränsen till blind. Eller så var händelseförloppet ett annat än det vi fått beskrivet för oss.

Onkel Ho sa...

Du, Tokmoderaten, tror du inte Teflon-Calle bedriver lite tyst diplomati i u-båtsfrågan?