2011/03/04

NÄR BARA FALLFRUKTEN LÅTER SIG SMAKAS...


Vad som händer i de socialdemokratiska processerna för att processa fram en ny partiordförande vet vi utomstående inte mycket om, även om det spekuleras hejvilt i ämnet. Så skall det väl vara eftersom det är intern angelägenhet för socialdemokratin att hitta sin nya Mona och jag har ju lika lite som SvD:s eller DN:s ledarredaktioner med saken att göra.

Men samtidigt har sosseriet tagit sina interna processer ett steg längre och det knusslas och gnälls över det som borde vara interna angelägenheter inte alls är interna för alla som ingår i det interna gänget, utan att det finns en intern-intern process där partisekreterare Baylan och valberedningsboss Andnor kör ett eget race. Gräsrötter och nätrötter blir i ett nästan lika externa som jag och andra förståsigpåare från motståndarsidan som gärna är med och lägger krokben för socialdemokraterna under deras Golgata-vandring.

Men media skriver iallafall, trots att de inte har en aning om vem som landar framför sosseriet som deras nya ledare och nu på kvällen får vi veta att Andnors valberedning har kört fast - rejält. TT berättar historien, SvD återberättar och jag fyller på. Som vanligt blir det lite mindre korrekt för varje led i kommunikerandet som man måste passera så när du berättar om Andnors fastkörning så är förmodligen ingenting sant och allt är egentligen frid och fröjd med partiet som Gud verkar ha glömt.

Men skall jag tro på TT och SvD så har tre tilltänkta kandidater till partiordförande-posten tackat nej av olika skäl. - skäl som jag bara kan spekulera i. Ulrica Messing har tackat nej sägs det, och det är väl mycket trevligare att pysslas om av en rik krösus med rejält med pondus. Pär Nuder har tackat nej sägs det, och det är väl så att det är mycket trevligare att ta hand om Sundbybergs Stadshus AB. Tomas Eneroth har också tackat nej sägs det, och fan vet varför...

Tre nej-sägare där jag egentligen bara tror på Ulrica Messings nej. Nuder har ju under hela sin karriär haft Göran Persson som mentor och det vore väl konstigt ifall han inte gör precis som Göran gjorde innan han blev vald till ny sosse-hövding - ljuger folket i ansiktet och säger nej, nej, nej när han menar ja. Att sedan Nuder reste hela vägen ut till Lidingö för att prata ostört i en timme med den erkänt duktige intriganten Jonas Nygren gör mig ännu mer misstänksam om var Nuder egentligen står. Tillräckligt med smicker så kommer nog Nuder falla till föga. Detsamma gäller nog Eneroth, tjat och bedjande blickar så kan nog hans nej bli ett kanske, lite mer smör och ännu mer desperation så blir kanske ett ja.

Sedan finns det en gubbe, en man och en pojkvasker som tydligen vill men som ingen egentligen vill ha. Österberg, Östros och Damberg har alla sina motståndare som vägrar släppa fram dessa i det riktigt starka strålkastarljuset, om man skall tro TT och SvD. Då kommer nyheten om att Andnor kört fast och att det inte ens tre veckor innan man skall välja ny partiordförande är full kalabalik i Rörelsen - och det känns så fruktansvärt skönt att höra hur djungeltrummorna skickar ut dessa nyheter även i de mer inofficiella kanalerna.

Men skulle de tre nej-sägarna stå fast vid sina nej och kan man inte acceptera någon av de andra tre männen så återstår för socialdemokratin att ta ett steg längre från det rätt vissna fruktträdet för att hitta den där frukten man vill skall falla väljarna i smaken. Men när alla halvhyfsade frukter inte vill eller inte får vara med återstår den där fallfrukten som ingen egentligen vill ha. Nu talas det om Håkan Juholt och Ylva Johansson, och vem vet om inte Veronica Palm återigen kan dyka upp som en bubblare. Fallfrukt hette det visst...

Mona Sahlin var den enda kvinnan som ville när man hade bestämt sig för en kvinna men hon var tredje-, fjärde- eller till och med femtehandsvalet när flera andra kvinnor tackade nej. Resultatet av kvoteringsivern och att man tog ett tredje-, fjärde- eller femtehandsalternativ ser vi dag. Nu överger man förvisso kvoterandet men man kan få ta ett sjätte- eller sjundehandsval till sin nya ledare. Undra på att djungeltrummorna dånar ut sina nyheter om kaos, kalabalik och katastrof från den röda stammen med sitt fruktträd där bara fallfrukten tycks vara ätbar...

Länkar: SvD, DN, Expr,

2 kommentarer:

Visionären sa...

"Men när alla halvhyfsade frukter inte vill eller inte får vara med återstår den där fallfrukten som ingen egentligen vill ha. Nu talas det om Håkan Juholt och Ylva Johansson, och vem vet om inte Veronica Palm återigen kan dyka upp som en bubblare."

Du glömmer han som sitter och väntar på att omständigheterna blir de rätta. Han som tycker att nyheten att valberedningen kört är utmärkt. Han som vet att han blir aktuell när ingen annan vill. Han som inte har ngra som helst samvetsbetänkligheter.

Ja, jag talar om Thomas, men han heter varken Östros eller Enroth i efternamn.

Han som ligger och lurar i vassen där borta i Amerikat.

V

Hans Odeberg sa...

Jag förstår inte hur S har kunnat missa den bästa kandidaten:
* Blir snart ledig från nuvarande jobbet
* Internationell erfarenhet
* En man i Palmes anda: älskad av afrikanska diktatorer, polare med Castro och Chavez
* Karisma och utstrålning, står ut i mängden

Vem? Muhammar Khadaffi, förstås!