2011/03/15

MED EN IDEOLOGISK RYGGRAD AV PAPPER...


Det moderata ungdomsförbundet har tack och lov fått en ny kapten bakom rodret, Erik Bengtzboe har tagit över efter Niklas Wykman. Idag klev Erik Bengtzboe fram och blev en politisk vardagshjälte i mina ögon när han med sin ungdomliga charm och tvålfagra utseende tränger igenom katastrofnyheter från Japan med en debattartikel. Det är en debattartikel på SvD som säger så mycket om vilka avkall vi moderater har fått göra för att spela rollen som statsbärare - omsvängningar som i vissa fall har varit totalt emot våra tidigare ståndpunkter och som lett till några rejäla 180-graders svängar...

Företrädaren Wykman fick sin media genom att hylla den israeliska och blodiga insatsen mot "Ships to Gaza" och genom att propagera på Newsmill för att Carl Hamiltons, Joar Lundwalls och Åke Stålhandskes verkliga versioner skulle åka ner till Eritrea för att frita Dawit Isaak. Bengtzboe är mer begåvad, begåvad nog att förstå att det räcker med att trumma fram vad vi moderater alltid stått för egentligen - och vad vi borde stå för i all framtid.

Det handlar om ett datalagringsdirektiv som Allians-regeringen snart skall klubba igenom i Svea Rikes Riksdag på order av den Europeiska Unionen. Datalagringsdirektivet har ingenting med vår genuina kamp för den personliga friheten att göra, tvärtom faktiskt. Det har vi förstått tidigare, och det förstår vi innerst inne fortfarande men viljan av att vara till lags tycks betyda mer än att vi med nuvarande förslag klampar in i den personliga friheten likt en elefant i en porslinsbutik.

Förslag som Gunnar Hökmark tidigare beskrivit som mycket integritetskränkande och som vår charmerande justitieminister Beatrice Ask innan hon blev minister tyckte helt rätt saker om - "...förslaget innebär att alla som använder sig av elektroniska kommunikationsformer får acceptera att bli registrerade och övervakade. Det är en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna." Men det var då, när Thomas Bodström var den som drev på för att framstå som en av EU:s duktiga pojkar.

Jag är Erik Bengtzboe djupt tacksam för att han i den elfte timmen lyfter frågan om var vi står och var vi borde stå i en fråga som handlar om den personliga friheten versus statens storebrorsambitioner. Förvisso är vi det statsbärande partiet just nu, men betyder det att vi moderater kan och skall glömma allt det vi tidigare har slagits för och emot? Vad betyder det i framtiden när vi säger oss stå som garant för den personliga friheten när vi själva har varit med om att skapa ett samhälle där dina och mina mobiler positioneras och där positionen lagras i enlighet med datalagringsdirektivet? Vad säger det om vår ideologiska ryggrad när vi helt plötsligt tycker att det som vi tidigare var emot blir ett nödvändigt ont - som att alla våra telefonsamtal, sms, mms, mail och surfseanser skall vara något som Staten har något att göra med...?

Det är svårt att försöka skriva något i ämnet som inte Erik Bengtzboe redan har lyft fram och på ett sätt som gör det svårt att hitta ett alibi för att skriva annat än som en rejäl dunk i ryggen på den nye MUF-ordföranden. Därför leker jag lite Martin Moberg - mannen som gjort klippande och klistrande till en livsstil i bloggosfären - och avslutar genom att klippa ut och klistra in de två sista styckena ur Bengtzboes artikel på SvD.

"Ett genomförande av direktivet i Sverige skulle innebära en oproportionerlig inskränkning av vanliga människors privatliv och integritet med effekterna långt värre än vad riksdagens politiker vågar inse. Den storebrorsstat som George Orwell beskrev i sin bok 1984 var menad som ett avskräckande exempel, och inte som en handbok.

EU borde backa och dra tillbaka direktivet. Framförallt borde Sverige, med en lång historia av demokrati och yttrandefrihet stå upp för det enda rätta. Det är inte svenska folkets som ska lida för EU:s fiaskon. Så snälla, alla ni sunda, borgerliga riksdagsledamöter som än tror på privatlivets helgd: Rösta nej på onsdag och låt EU få känna av sitt misslyckande."

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Grym rubrik! Elak, men grymt bra!

En manuell trackback:
Lakes länkar - nyhetssvep om Datalagring

Jag hittade ytterligare ett bra inlägg till om #DLD, i Norra Skåne. Det är länkat i mitt inlägg...

:-)

Hemlige sa...

Men när Erik Bengtzboe satt i riksdagen saknade han ju helt ryggrad, det är ju lätt att protestera när man inte har något formellt inflytande. Hur är det med alla andra alliansföreträdare som profilerat sig som frihetälskande? Vid omröstningen kommer de gråta en skvätt och rösta som husse säger, eller fega ut och kvitta bort sig.

manen sa...

Hemlige: går inte att kvitta ur sig ur den här omröstningen.