2008/04/16

ANSLAGSTAVLOR I SUNDBYBERG


Claes Nordmarks blogg har undertecknad i maskopi med min liberale vän Mattias tjatat närmast hysteriskt om ett medborgarförslag inlämnat av Claes, en vän och även undertecknat med Lilla Alby S-förening.

Det Mattias först invände mot, och det jag också reflekterade över när min något malfunktionella hjärna satte i gång sitt arbete var att man inte får lämna in medborgarförslag från en förening. Debatten kan med fördel läsas på Claes blogg... och jag är rädd att den späder på bilden av oss som är politiskt engagerade som lite smålöjliga. Men även vi måste få ha lite kul ibland.

Om jag släpper frågan om medborgarförslaget som sådant var korrekt eller inte och övergår till själva sakfrågan, fler anslagstavlor till Sundbyberg, så har jag ett antal synpunkter. I går togs förslaget upp i den nämnd där Mattias, jag och Claes sitter som folkvalda... Mattias förde förtjänstfullt fram den åsikt som delades av alla alliansföreträdare, att det knappast är ett medborgarförslag. Men eftersom jag är en så pass blyg, ödmjuk och relativt färsk "politiker" så knep jag käft igår kväll. Jag är lite rädd för Claes faktiskt, jag vet att norrlänningar är stora, starka och äter Fjollträsksfolk till middag... Men när jag nu känner mig trygg skulle jag vilja ta upp följande aspekter på att förfula staden med fler anslagstavlor:

1. Kostnaden för skattebetalarna. Att slösa på skattepengar är socialdemokraternas stora styrka. Här skall man investera minst 200.000 kronor på 8 anslagstavlor, minst en i varje stadsdel. Det kan mycket väl bli dyrare, och sedan skall man underhålla dessa antikviteter också...

Skulle man inte kunna använda 200-250.000 kronor till något vettigare? Böcker till skolbarnen, en satsning på städning av stadens gator eller vad vet jag. En anslagstavla per stadsdel, en anslagstavla per stadsdel att klottra ner, slita ner papper ifrån?


2. Det absurda i att på kommunens hemsida påtala var dessa anslagstavlor kommer att finnas. Men hallå??? Varför då inte ha en interaktiv anslagstavla istället? En portal där föreningar får föra ut sina aktiviteter till de som har internet? Bra mycket smartare, omöjligt att förstöra. Billigare? Ja, vad tror Ni... OK, det finns äldre och andra som inte har tillgång till nätet, men för en fjärdedel av kostnaden borde väl staden, om det nu prompt skall vara stadens uppgift att göra PR för föreningslivet, skicka ut ett informationsblad till alla hushåll en gång per kvartal med information?


3. Tätheten... En anslagstavla per stadsdel. Ta Centrala Sundbyberg som exempel, var placerar man en anslagstavla där? Kollektivtrafiken har ett antal uppgångar och hållplatser där folk rör sig, och att bara ha en anslagstavla är som att fisa i rymden. Jag vill inte ha anslagstavlor överhuvudtaget, men om folk skall se dessa måste man ju ha dom tätare... Kostnaden stiger, fler anslagstavlor belastar skattebetalarna. Att sedan någon går in på nätet och kollar var anslagstavlan finns i sin stadsdel och går dit för att kolla läget? Men hallå, gör 5 personer/år det skall Claes vara överlycklig...


4. "Det som än gång var"-romantiken präglar hela socialdemokratin. Samhället utvecklas, informationsflöden förändras, anslagstavlans tid är förbi. Att sätta upp något som kostar minst en kvarts miljon av skattebetalarnas pengar, som förfular vår stad, som kräver underhåll, som skräpar ner och drar till sig klotter är inget som jag vill att skattebetalarna skall lastas för. Har man frågat föreningslivet, och inte bara ABF, Unga Örnar och Hyresgästföreningen, om man kommer använda tavlorna? I annat fall sitter vi där och sponsrar den socialdemokratiska indoktrineringen med skattemedel...

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Sakfrågan i sig:

1. jag delar din skepsis till fysiska anslagstavlor: jag tror det är ganska få som går till en anslagstavla för att få information.

2. det är en ganska dyr lösning

3. vänsterpartiet har redan lagt en motion om detta, en motion som var behandlad precis innan lilla alby S-förening lämnade in sitt medborgarförslag. Eftersom Claes är politiskt aktiv skulle jag bli väldigt förvånad om han inte visste om denna motion, så det verkar mer som om sossarna är griniga över att vänsterpartiet lyfte den här frågan först.

4. Det blir faktiskt lite parodiskt när Claes, som ledamot i stadsbyggnadsnämnden, sitter och besvarar ett medborgarförslag som han varit med och tagit fram.

Mattias Lönnqvist sa...

"Har man frågat föreningslivet, och inte bara ABF, Unga Örnar och Hyresgästföreningen, om man kommer använda tavlorna?"

Vilka krav du har då; att det ska finnas ett beslutsunderlag. Det kör de inte med i svekkartellen utan målsättningen är att de ska bränna så mycket pengar som möjligt.

Det enda beslutsunderlag som fanns på vänsterpartiets motion om anslagstavlor är att tavlorna kostar 200.000 kronor, och sedan tillkommer underhållet.