2008/04/27

FORTSATTA FÖRSVARSFUNDERINGAR...


Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, f'låt! I går lyckades jag inte få till någon blogg, och det märktes på min besöksstatistik... Det blev all-time low, med ynka 14 gäster inne.

Med tanke på hur mycket som skrivs om försvaret nuförtiden, och att det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, så tenderar bloggen bli lite lätt enkelspårig. Ni som tröttnat på mitt gnäll, misströsta icke. I natt kommer en blogg om när undertecknad blev relegerad från Lasse Kühlers dansskola, mer privat och mer humor utlovas.

Nu tycker tydligen regeringen att vi skall slänga ut mer pengar, som uppenbarligen inte finns för försvaret i övrigt, för att utveckla JAS 39 till något nytt. Något nytt som Norge kanske, måhända och om vi har tur bestämmer sig för att köpa om bara vi köper planet också...

Men hallå? Försvaret skriker efter resurser för att kunna upprätthålla den patetiskt låga nationella försvarsförmåga som vi ännu, ingen vet hur länge, har kvar. ÖB är nöjd med de JAS-plan vi har och som nu även modifieras, och han borde väl veta bättre än Allan Widman och Sten Tolgfors vad försvaret behöver och inte behöver... Det är som om Fillipa Reinfeldt säger till läkarna på SöS att byta operationsmetod eller byta höftledsproteser. Yrkesmannen, dvs ÖB eller läkaren, vet väl bättre vad som lämpar sig i deras verksamhet?

Vore det inte bättre att ge försvaret en budget, sedan ge dom tre uppdrag att fullfölja som t.ex: En anpassningsbar nationell försvarsförmåga med en förmåga att avvärja hot även under fredstid, 2000 man i internationell tjänst och ett utökat europeiskt försvarssamarbete... Hur Försvaret sedan, och hur man lägger upp sin verksamhet skall politikerna endast övervaka.

Jag har gnällt på folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman tidigare och kommer göra det nu med. Med följande ord etsar han sig fast i mitt upprörda sinne: "Om man anlägger ett nationellt försvarsperspektiv så är det toppkvalitet som räknas. Ett aldrig så stort flygvapen slås ut om det inte är toppmodernt". OK, tanken är rätt, men skall vi i Sverige då istället köpa in 4 Stealthplan från USA, de är det bästa möjliga inköpet. Sedan krockar två med varandra, en blir nedskjuten ( för det går faktiskt att skjuta ner dom... ) och sedan har vi ett kvar. Kvalitet och kvantitet i en sund relation, Allan. Precis som det svenska flygvapnet av idag, av 90-talet, 80-talet, 70-talet...

Inga kommentarer: