2011/03/11

DEN PÅSTÅDDA RÄDSLAN FÖR HÅKAN JUHOLT...


Redan igår kväll fick jag genom bloggaren Kristian Krassman reda på att jag borde avsluta min födelsedag med att vara rädd - rädd för Håkan Juholt, rädd för Håkan Juholts folklighet och rädd för Håkans Juholts förvisso skräckinjagande mustasch. När sedan en annan nätrot ringde upp och började samtalet med "Nu är ni rädda va...?" så började jag tro att det fanns skäl att låta underläppen darra. Eftersom jag litar på både Krassman och den inringande nätroten så lade jag mig i fosterställning i soffan framför TV:n, tittade på nyhetssändningarna med den mannen som borgerligheten alltså nu skall frukta och vara rädd för.

Men något gick fel. Jag började inte skaka och bli kallsvettig, och pulsen var konstant precis som blodtrycket och den rädsla jag borde känna gick över i ett infantilt fnitter när jag reflekterade över det som Krassman hade skrivit och det skrämmande budskapet jag fick i mobilen. Bilden av ett tidigare skrämmande och skräckinjagande inlägg kombinerat med ett mobilsamtal som skulle frambringa rädsla skiftade snabbt över till något som bara blev löjligt. Jag som inbillade mig att jag hade ensamrätt på löjliga politiska blogginlägg...

Imorse funderade jag ännu lite mer över det där inlägget, om Krassmans bild över Juholt som den socialdemokratiska frälsaren. Juholt ses ju uppenbarligen som en sådan, trots att hans väg till heligheten har varit lika spikrak som en småländsk ko-stig, och Juholt har ju bara ansiktshår under näsan och inte i skäggformatet som andra kända frälsare. I grubblerierna kom jag fram till att det nog var Krassman som var rädd, men att han av någon outgrundlig anledning ville projicera sin ångest och rädsla på oss andra som bara tyckte det var kul med en nödlösning och en kompromisskandidat som Monas efterträdare. För visst har Krassman all rätt i världen att vara rädd?

Synar man skälen till varför Krassman tycker tycker att vi skall vara rädd så handlar det om att Håkan Juholt är folklig. Jag kan köpa att Håkan Juholt är folklig, det var bilden som gavs i TV och det är bilden som har getts tidigare - men jag kan inte dra mig till minnes att det var just folkligheten som ett av "måste"-kraven i Andnors valberednings kravspecifikation.

Andra bloggare har gett oss andra skäl till varför vi skall vara rädda för Juholt, exempelvis så tycker Peter Andersson att vi bör darra av skräck eftersom Juholt vid sidan av sin folklighet också gillar Elvis Presley. Andersson går till och med så långt att han antyder att Juholts vurmande för fettdammsugaren från Memphis redan har enat ett parti som knappt har varit mer oenat under sin långa historia. Jag är dock övertygad om att partiledares musiksmak inte spelar någon som helst roll för politisk framgång. Med Fredrik Reinfeldts musiksmak hade vi moderater i så fall varit farligt nära 4%-spärren eftersom ryktena säger att det är Da Buzz som får de skottsäkra rutorna på Sagerska att vibrera med statsministern dammsuger och investerar lite kroppsarbete inför kvällen fredagsmysande...

I dag fyller Peter Johansson på med att Håkan Juholt fick journalisterna att skratta vid gårdagens pressträff, att Håkan har humor och är en kul kille som har en snygg tangorabatt. Jo, visst blir jag lite räddare för en man med humor eftersom jag då utmanas av en person i politiken som iallafall kan bjuda på sig själv. Frågan är bara hur mycket dagens socialdemokrati har att skratta åt, vid sidan av sig själva? Men redan nu påbörjar jag planläggningen av årets julkalender - "Juholts Jul" - en kalender i humorns tecken.

Håkan Juholt sägs vara en klockren retoriker - och gott så. Det kanske han var, och fortfarande är. Håkan Juholt gillar Elvis och kan spela pajas framför kameran ibland. Håkan Juholt var den enda kandidat sosseriet kunde enas omkring när alla andra av en eller annan anledning inte kunde accepteras av alla. Håkan Juholt är en kompromisskandidat, en nödlödning som slängdes fram som ett fem-tre-ragg för att inte "Partiet" skulle krackelera totalt innan extrakongressen. Men vi skall alltså vara rädda för Håkan Juholt, för han gillar minsann Elvis och han är minsann själva urbilden av en man som är folklig. Problemet är att jag inte är rädd, snarare skadeglad - och jag inbillar mig att inte speciellt många fler på vår sida är rädda om man bortser från Mary som dom tydligen lyckades skrämma upp av hennes blogginlägg att döma.

Håkan Juholt är en människa, en högst normal människa om man bortser från att han vandrade vilse ideologiskt någonstans i livet. Håkan Juholt verkar trevlig och socialt kompetent samtidigt som han spelade sina kort rätt för att få ta över ett parti som skrek efter någon som kunde ta över. Håkan Juholt var med om att såpa vägen framför Mona Sahlin efter valfiaskot, Håkan Juholt höll sig i bakgrunden när den ena efter den andra diskvalificerade sig själva i den smutsigaste nomineringsprocess ett vuxet parti har varit med om.

Men är Håkan Juholt någon att vara rädd för? Nej, möjligtvis en respekt för att han tog på sig ett uppdrag som enligt Pagrotsky ingen vettig människa ville ta hand om. Tills den dagen då Juholt visar vad han vill mer än att ta över så kommer han att vara den där nödlösningen, kompromissen, fallfrukten och femtondevalet som var den enda som alla kunde köpa i ett parti som ingen behöver vara rädd för just nu iallafall. Rädd skall man vara för folk som Juha Valjakkala, Niklas Eliasson, Taimour Abdulwahab eller någon annan stolle - inte för Håkan Juholt, trots att han kan verka stollig i vissa filmklipp...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, SydS

18 kommentarer:

Krassman sa...

Tack för komplimangerna Antonsson. När skall vi leka igen?

Alexander sa...

Tokmoderaten

Jag har några frågor som jag gärna ser att du svarar på,de ligger under "Passiva partier skördar inga framgångar".Finns det någon anledning till att du inte svarar?

Tokmoderaten sa...

Varsågod Krassman! Torsdagen innan kongressen skall jag öla med Högberg mfl, häng på!

Alexander: Vi har olika syn på verkligheten, du köper inte min och jag köper inte din. Det känns liksom lite onödigt att lägga energi på en människa som tror att välfärdens kärnor skulle överleva utan all den immigrerade arbetskraft som dessa sektorer innehåller. Lev i din verklighet så lever jag i min...

Alexander sa...

Tokmoderaten

Har du någon kommentar till siffrorna i skolorna i Rosengård då?Om kostnaden för invandringen uppgår till 40 miljarder kr/år,gör inte en minskning då att resurser frigörs till välfärden?

Alexander sa...

Tokmoderaten

Kan tillägga att jag i riksdagsvalen 1998,2002 och 2006 lade min röst på ditt parti.Det finns mycket bra,men den vansinniga invandringspolitiken gör att jag väljer SD.

"Det känns liksom lite onödigt att lägga energi på en människa som tror att välfärdens kärnor skulle överleva utan den immigrerade arbetskraft som dessa sektorer innehåller"

Är det inte det politik handlar om,att argumentera för sin sak?Det verkar gälla alla områden utom invandringen,då är det floskler och slagord som gäller.

Anonym sa...

Hallå tokis.

Grattis på födelsedagen.

Det blir nog så att de som är partiet uttrycker sig i termer av att nu skall moderaterna vara lite rädda. Jag ser det som ett uttryck av en nästan osund moderat fixering. De är naturligtvis glada och de måste tro att de valt bra. Om de valt bra får vi veta senare.

Nej jag tror inte att sossarna med Juholt kommer att locka folk från alliansidan i första hand men det kan finnas hemvändare som nu vänder tillbaka från Mp till sossarna.

Mp blir antagligen dem som kommer att jaga alliansröster. Om de lyckas är ju en helt annan sak.

Men vad vet man egentligen.

F.Ö. kan man funderar över Sd killens resonemag att argumentera för sin egen sak. Det är kanske dags för honom att börja blogga.

Tydligen är det viktigt för honom att säga att han röstat moderaterna förrut något som man inte kan bevisa och nu vill han att moderaterna skall göra som Sd säger.

Tokmoderaten sa...

Tack Essbeck!

Instämmer i stora delar med ditt resonemang.

...och Alexander. Maila över vettiga kontaktuppgifter på tokmoderaten@gmail.se så lovar jag att ringa upp och ta diskussionen ett steg längre. Orkar du inte det så kan du ju beställa personalrullorna från äldreomsorgen i vilken Stockholms-kommun som helst för att bilda dig en uppfattning om hur äldrevården skulle klara sig utan nysvenskar. De där 40 miljarderna du skriver om, äts upp av ett skattebortfall på över 40 miljarder för de som du och Jimmie vill kasta ut...

Tyvärr är inte logiskt tänkande i ekonomi SD:s starka sida, det räcker ju med att säga 40.000 miljarder kronor och nämna Johnny Skalin vid namn så borde du som gammal moderat fatta det.

Alexander sa...

Tokmoderaten

Nationalekonom Jan Ekberg beräknar kostnaden till 40 miljarder kr/år,då är alltså både intäkter och utgifter medräknade.Har han fel?

Anonym sa...

Om Juholt kan ta tag i invandringsfrågan och få stopp på inflödet av lågutbildade ekonomiska migranter från kulturellt avlägsna delar av världen som envar kan se hotar sveriges ekonomi och den svenska värlfärden och den svenska modellen så kommer arbetarna att återvända till det socialdemokratiska partiet. I annat fall fortsätter Sd att växa. Juholt har därvid en enorm chans eftersom Alliansen driver extrempolitik med ökad massinvandring som följd. Juholt har så att säga bara att täppa till det öppna målet. Risken är annars att Sd når en bra bit över 10 % i valet 2014.

Alexander sa...

Tokmoderaten

Om jag mailar mina frågor,svarar du då?

magnus sa...

Tokmoderatn. Det Alexander påpekar om 40 mrd kr i beräkningar av ekonomer stämmer. Även Sakine Madon och Anja Fridholm erkände siffror nära detta i en genomgång och analys av beräkningar (men de menar att invandrare, i obegränsat antal tydligen, ger (exakt) 56 mrd kr i plus om de har arbete i lika hög grad som etniska svenskar):

http://www.skattebetalarna.se/LinkClick.aspx?link=Pdf%2Frapporter+fakta%2FInvandring.pdf

(Det finns anledning att vara skeptisk mot alltför mycket av påståenden kring invandring och såväl kostnader som intäkter samt även diskutera frågan i andra perspektiv. Idag råder det inga tvivel om att invandring är ett moralisk kodord likt Jesus för kristna.)

Hög arbetslösheten bland invandrare (inte minst för de från mellanöstern, som motsvarar cirka halva nettoinvandringen) är vad som främst orsakar kostnaden.

Vidare tycks du se invandrare som ekonomisk resurs i meningen låglönehjon. I själva verket har Sverige med ganska höga födelsetal (1.85 barn per kvinna jämfört med Japan och Tyskland på 1.2-1.4) inte det problem som så envist men felaktigt repeteras i debatten om invandring i en diskurs där invandrare ses som just räddande låglönearbetare.

Lisa sa...

Kommentar till Tokmoderatens senaste kommentar:
Ja och tänk hur många som skulle bli arbetslösa om vi ströp invandringen: sfi-lärare, personal på flyktingmottagningar, migrationsverket, migrationsdomstolar, kanske även en del polisstationer skulle få mindre att göra och behöva friställa, för att inte tala om socialkontoren. Vad skulle alla dessa göra i stället? Kanske jobba inom åldringsvården?

Silverstolpe sa...

Man blir skeptisk till relevansen och riktigheten när SD talar om stora belopp... Kunnigheten är inte den största.

Mary X Jensen sa...

Jag rädd? Knappast...

Hansa sa...

Det påminner mig om Jonas Morians blogginlägg daterat 2007 "Be afraid Reinfeldt, be very afraid" det vet vi ju hur det gick.
http://promemorian.blogspot.com/2007/03/be-afraid-reinfeldt-be-very-afraid.html

magnus sa...

Silverstolpe: "Man blir skeptisk till relevansen och riktigheten när SD talar om stora belopp... Kunnigheten är inte den största".

Relevans och riktighet olika saker. Av det du skrev får vi tro att du menar att en del är riktigt men inte relevant medan annat inte är riktigt. Stämmer det?

Varför påpekar du detta? Jag svarade just på Tokmoderatens påstående att Sverige tjänar många mrd kronor netto på invandrare som tar låglönejobb i åldringsvården och att det -- impliceras av att Fredrik svarade den anonyme som nämnde Ekberg -- inte är medräknat i f d LO-utredare och nationalekonom Ekbergs 40 mrd kr som kostnad för invandring eller för den delen i nationalekonom Bo Söderstens kända 50 mrd kr (DN Debatt för ca 10 år sedan).

Det Fredrik nämnde är medräknat i dessa nationalekonomers siffror på nettokostnad. (Vad möjligen inte dessa kalkyler fullt ut tar upp är överrepresentation i grov kriminalitet som invandrare faktiskt har. Fängelseplatser är mycket dyra och jag finner att överrepresentation i t ex våldsbrott enligt Brå bör innebära 10-tals mrd kr årligen i kostnad för brottsvård/fängelse.)

Din kommentar väldigt kort och du måste specificera vad som är inkorrekt resp. irrelevant hos SD. Om nu SD har så väldigt fel måste de vara lätta att falsifiera och dissa, vilket ni ofta talar om.

(19 ggr av 20 brukar jag dock inte få svar på en sådan här fråga och de gånger jag får det brukar de vara upprepningar, eller tramsiga invektiv.)

Vidare vill jag ha svar av Fredrik "Tokmoderaten" Antonsson, men han inser väl -- som läsare av tråden -- att han inte har svar då han hade fel.

Vore ändå demokratiskt och sunt om jag fick svar på min kommentar ovan...

-
(PS. Att Sverige med pågående invandring enligt ledande demografer -- t ex David Coleman, eller forskare på området som Eric Kaufmann -- får ca 1/4 muslimer år 2050 och då färre än 50 procent etniska svenskar, mot idag ca 6 procent muslimer och ca 76 procent etniska svenskar, är något där kunskap om mångkultur, ingenstans lyckad, och islam behövs för beskrivning av konsekvenser.)

(PPS. Nu finns iofs fel i SD:s beräkning av besparingar, liksom i SD:ares idé -- mer än idé är det inte -- att invandring kostar 200-300 mrd kr. Det ligger långt utanför det möjligas gränser, vilket vem som helst med lite normal intelligens och räkneförmåga förstår. Men trots det innebär vår stora invandring enligt nationalekonomer en stor nettokostnad.)

Kjell sa...

Hej Tokis.

Inte var många som nappade på din Juholt-debatt precis. Men då får väl jag klämma i med ett hurra för Juholt , så att debatten tar sig lite.
Han blir nog bra för socialdemokratin.

Tokmoderaten sa...

Kjell,
Nä - de ville bara debattera helt andra saker... ;-)

Jo, jag tror också att Juholt blir bra för sosseriet - från ett moderat perspektiv...