2011/03/21

JA TILL JAS MOT EN TOKIG TYRANN I TRIPOLI...?


Eftersom Sverige har förvandlats till ett land där vi i allra högsta grad är beroende av våra vänners och grannars godhet och välvilja ifall vårt land skulle utsättas för de hotbilder som ingen längre vill se och ännu mindre tala om så faller det sig naturligt att vi hjälper våra vänner också när de kallar...

Det handlar om en förfrågan från FN via NATO till oss Svenskar i PfP - Partnership for Peace - att faktiskt låta svenskt stridsflyg agera i ett skarpt läge igen, för första gången sedan 1961 då sammanlagt 11 J och S29 Tunnan användes i Kongo i FN:s färger under benämningen F22. Från det att regeringen beslöt att Sverige skulle skicka i väg det enda stridsflygplan som till formen påminner om undertecknad till Kongo så tog det sju dagar innan man fanns på plats.

I dag talar en sömnig, dryg officer från F17 i Kallinge ut via telefon i TV4:s nyhetsmorgon och säger att vi kan vara på gång med våra JAS-39 Gripen vid Medelhavet om tio dagar. Insatsförsvar heter det visst. Det gamla invasionsförsvaret kom mer än dubbelt så långt bort på kortare tid. Danskarna har redan varit i farten, norrmännen är på väg - men så är de ju med i NATO och moraliskt skyldiga att hjälpa till...

Själv anser jag att vi bör åka, att vi redan borde vara på plats med de vapensystem som krävs för att hålla Gaddafis flygvapen på marken och för att se till att den våldsamt tokige tyrannen i Tripoli inte får några som helst möjligheter att slakta det folk som rest sig mot honom. Naturligtvis bör svenskt stridsflyg med svenska piloter bidra på det sätt vi kan bidra, efter förmåga och med ett så tydligt humanitärt mål som det går att ha i en situation där omvärlden tvingas lägga sig ett inbördeskrig.

När nu även socialdemokratin finns med på noterna så ser jag även en sällsynt politisk enighet i landet när det kommer till ett säkerhetpolitiskt agerande, om man bortser från extremistpartier. Därför bör vi redan nu förbereda oss med ett positivt svar på den fråga som väntas och förbereda oss för att så snart det bara går kunna finnas på plats i luften över Libyen med även svenskt flyg.

Förväntar vi oss solidaritet av våra vänner om det bränner till här upp i den kalla Norden så måste även vi vara solidariska när vi kommer att behövas för att skydda ett folk som reser sig mot en vedervärdig och överlägsen tyrann utan empati för folk som skriker efter frihet. Få nu den där sömnige och dryge snubben i Kallinge att vakna och börja förbereda - det är nu vi kommer att behövas, inte om två veckor eller ett halvår...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, SydS, GP

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är INTE med i NATO (än). Det betyder att vi nog måste räkna med att om det verkligen skulle gälla, så finns det inga garantieratt våra ansträngningar att vara till lags och hjälpa till återgäldas.

Det är precis som när man gick i skolan. En del var med i innegänget, andra inte. Och en del fick vara med bara då de hade något innegänget ville ha...

Vi ska inte vara med i NATO och därför ska vi inte fjäska för NATO heller.

Anonym sa...

@ Anonym
!Vi är INTE med i NATO (än)." - korrekt, men deltagandet av svenska JAS är faktiskt knuten till EU beslut - INTE NATO.

Läs på lite innan du hävdar att deltagandet av svenska flygvapnets JAS är för NATO.

Anonym sa...

Vi har fler grannar än Danmark och Norge... Någon är betydligt mäktigare också: Tyskland och Ryssland hör också till vårt närområde, och de har tackat nej till att vara med. Ryssland har också fördömt bombningarna.

Anonym sa...

Vems pengar tänker ni ta av, ni som vill delta i NATOs operation i Libyen?
Är det den svenska skolan som ska betala? Eller våra pensionärer?
Jag är så less på den svenska snäll-mentaliteten som håller på att rasera den svenska välfärden.
Varför VÅGAR ingen politiker säga STOPP!?
Vem ansvarar för svenska skattepengar?

Tokmoderaten sa...

Sista anonym - från Försvarsanslaget naturligtvis! Den näst sista anonyma: Jo, det var ju överraskande att ryssen säger "Njet" - eller inte?