2011/03/10

JUHOLT OCH JÄMTINS VÄNSTERSVÄNG


Häromdagen firade jag internationella kvinnodagen genom att stå upp för fler genuskorrekta vägskyltar längs våra vägar, och redan idag får jag ta och damma av ytterligare en vägskylt - den som varnar för farlig kurva åt vänster lite längrefram. Den farliga vänstersvängen dök upp idag, genom att man presenterade ett lag som kommer att flytta socialdemokratin längre ut på den politiska höger/vänster-skalan...

Det finns sossar som redan nu står med händerna för ögonen och med öronpropparna upptryckta halvt upp i hörselcentrum som inte alls tycker att det är en vänstervridning vi såg idag, men det krävs indoktinerade sossar för att inte se verkligheten. Alla andra är nämligen rörande överens om åt vilket håll man tar ett kliv - inget sjumilakliv men ändå.

Är det då fel att man tar till vänster om man ser på vägvalet ur ett rent sosse-ego-perspektiv? Det borde ju vara det eftersom det i så gott som alla valanalyser framkommit både antydningar och öppna påhopp om att det var för att sossarna var för mycket vänster, dansade Lambada med Lasse Ohly och bara var emot allt det som de andra gänget var för som det gick åt helvete. Det borde alltså ha varit upplagt för en sådan pragmatiker som Micke Damberg som skulle ha kunnat förnya sitt parti litegrann iallafall, men det blev en man som är en ren kompromiss, en uttalad nödlösning, ett fem-i-tre-ragg, den enda som tackade ja som alla kunde leva med - men vilket liv sedan...

Ur mitt perspektiv borde alltså en mild högersväng ha varit bättre än dagens vänstersväng, men nu vill jag ju inte sossarna något gott - snarare tvärtom. Därför gratulerar jag Berit Andnor och hennes valberedning till deras gedigna arbete som mynnade ut i en ännu lite mer genuin partiordförande-kandidat och en dito partisekretare i herr Juholt och fru Jämtin. Politiken mår ju bra av konfliktytor och verkliga åsiktsskillnader - och med dessa val lär vi få se både och.

Tanken slår mig plötsligt om inte valet av Juholt och Jämtin är en förnyelse som går så fort att man reser tillbaka i tiden - till år 1917. Det var då kommunisterna bröt sig ur Socialdemokratin, det var då vänstern sprack. När en sådan man som Lasse Ohly går igång och blir jätteglad över Juholt, som han anser att Juholt "I vissa delar har... det självförtroende som socialdemokraternas politik saknat den senaste tiden. Det gäller bland annat kritik mot riskkapitalbolag, kritik bot borgerlig skolpolitik och arbetsmarknadsfrågor" och att Juholt ligger avsevärt närmare Vänsterpartiet än vad Göran och Mona har gjort. Det är alltså Ohly som säger så, det närmaste vi kommer en fullfjädrad kommunist i Sveriges Riksdag...

Men tänk om den mer sansade och lite mer verklighetsförankrade vänsterpartisten Jonas Sjöstedt lyckas med sitt uppsåt att ge Vänstern en ny ledare och ny livsluft? Tänk om Vänsterpartiet tar ett kliv - inget sjumilakliv - i riktning mot Socialdemokratin? Kan då det snacket som fördes bara för några timmar sedan om en partisplittring istället börja handla om en partisammanslagning - där vänsterblockets förnyelse tar oss tillbaka till 1917 av den enkla anledningen att det inte är någon mening med att ha två partier som tycker likadant? Helt osannolikt är det inte, och Jonas Sjöstedt skulle kunna tala om att Vänstern har ökat från 4, 5 eller kanske 6% till de 30 medan Juholt stolt kan deklarera att man inte längre är ett fjärdedelsparti utan ett tredjedelparti igen.

Socialdemokratins valberedning har levererat och nu får vi höra hur Rörelsen börjar tala i tungor om att alla och envar med en röd ros på partiboken minsann står bakom en man som tycker att förnyelse bara är trams och en kvinna som tycker att förnyelse är butlers i tunnelbanan. Jag vet vad jag läste igår, det var oppositionsrådet i Tyresö - den före detta riksdagsmannen Martin Nilsson som sände ett budskap på Facebook i riktning mot Berit Andnors gäng. Så här skrev Martin - och det han gav uttryck för då tycker han säkert även en dag som denna - "Kollade lite för valberedningens kännedom - hur Tyresös medlemmar tyckte om kandidaterna. Damberg kom 3:a, Östros 6:a, Juholt nämndes inte av någon bland de 21 namn som fördes fram - alla i frisvar. För kännedom till Katarina Berggren, Jonas Gunnarsson, Teres Lindberg, Louise Malmström, Carina Ohlsson och Katrin Stjernfeldt Jammeh"

Rosornas Krig har inte tagit slut, det här är bara en vapenvila vi ser. Om någon tyckte att det vi upplevt sedan Mona sade tack å adjö var smutsigt så är jag övertygad om att det kan bli mycket värre nästa gång någon blåser i stridshornet...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som skiljer en moderatbloggare som dig från SD är väl att de har bättre språkbruk och en något mer solidarisk människosyn. Det bästa är att utanför internet, i den riktiga världen vågar du inte stå för dina åsikter, då du vet att du skulle få vad du förtjänar.

Tokmoderaten sa...

Jo, jag skäms för mitt språk och för att jag aldrig vågar stå upp för mina åsikter i den riktiga världen. Jag vet ju att jag skulle få vad jag förtjänar...

Sen var den där om solidaritet riktigt bra!

Güstaf sa...

Det är det du demonstrerar genom att vara anonym eller? ^^

Limpan sa...

Brukar inte kika in på denna bloggs ständiga raljerande så ofta. Men vad exakt menas "vänster" i detta inlägg? Likaså "höger". Vad skulle socialdemokraterna göra för att bli mer höger? De har redan passerat de vänstervridna "gammel moderaterna". Ska sossarna börja skrika högt att värnplikt är slaveri? Ska de ta bort alla som helst krav på ett medborgarskap? Legalisera droger m.m.?
Jag vet inte vad du vill med mer "höger". Men jag tror S kan bli "farliga" om de går tillbaka till nationaliseringar och återregleringar på en rad områden. Industrin vill se en ofri elmarknad, folk i allmänhet har tröttnat på järnvägsinfrastrukturen osv. Om sossarna tar avstånd ifrån detta kan de mycket väl vinna val och även kanske få gammel moderater att rösta på dem. Som kan uppfatta dem som värdekonservativa som i motsats till dagens sönder-yuppie-ade M. Gamla statliga myndigheter medförde trotsallt även en viss "aristokrati". Tänk att få titulera sig som teledirektör på cocktailpartyn.

Silverstolpe sa...

Modigt att stå upp för sina åsikter...hmm... Anonymt!

Anonym sa...

Helt rätt - Tokis har en skrämmande människosyn! Bara detta oskick att skriva bloggar i stället för att stå för sina åsikter ute i den riktiga världen. Ut på gator och torg Tokis - det är där man bäst gör sig hörd!

Jag vill för övrigt berömma mig själv till denna framgång i det fördolda: http://svenerland.wordpress.com/2011/01/15/sven-erland-utesluten/

fredriktomte sa...

Sossarna ska förskräckas av att Juholt rosats av Ohly. Men när en tokmoderat talar sig varm för Dammberg, då ska de lyssna?

Den oavsiktliga ironin är öronbedövande. Du är fienden, förstår du inte det?