2011/03/08

KVINNOKAMPEN SLUTAR INTE MED FRU GÅRMAN


Internationella kvinnodagen, en dag då man skall lyfta fram kvinnornas situation och umbäranden i det patriarkala samhällsbygget. Det är en dag då iallafall jag tänkte slänga fram en brasklapp om hur vi kan ta jämställdheten ett steg längre och på allvar få kvinnan att känna att vi män verkligen bryr oss om deras välbefinnande...

För något år sedan förstod de stora tänkarna i det här landet att ett av de stora problemen för kvinnorna i det här landet var att det vid vartenda övergångsställe satt en vägskylt med en figur som heter "Herr Gårman". Denna "Herr Gårman" - förmodligen spelmissbrukare, alkoholiserad, kvinnomisshandlare - hade säkert fått mer i lön än sina kvinnliga kollegor om de hade funnits. Men "Herr Gårman" var den sista utposten i det samhällsbygge där bara männen fanns i just det skrået. Militären hade kapitulerat, polisen likaså och till och med på byggarbetsplatser och i förarhytterna på långtradare satt det kvinnor. Men på vägskylten höll "Herr Gårman" rent från tanter - tills den dagen då vi började kvotera vägskyltar i det här landet.

Kvoterade vägskyltar förresten... Det handlar ju ännu så länge bara om skylten som visar att man kommit till ett övergångsställe och inga andra. Så denna dag, den internationella kvinnodagen 2011 vill jag ta jämställdheten ett steg längre och kvotera varenda vägskylt längs våra vägar och gator. Varför skall det vara enbart män som befolkar alla andra vägskyltar där levande varelser avbildas? Varför detta generalangrepp på kvinnligheten och de med rätta upprörda feministerna? Titta bara på de här exemplen.Det första vägmärket att behöva korrigeras är den om varning för gående, som dessutom återfinns som gångvägsmärke. På bilden syns en man gå med ett flickebarn. Alla vet ju att det är helt fel, män tar inte ansvar för sina barn, det är det kvinnorna som gör. Att omedelbart byta ut gubben mot en kvinna borde därför vara helt naturligt ur ett genusperspektiv, såtillvida att man inte ändrar innebörden i bilden från gångväg till pedofil-varning, där snuskiga gubbar rövar bort små flickor...Det andra vägmärket som behöver åtgärdas är det med den arbetande mannen vid en arbetsplats längs vägen. Det finns även kvinnor som jobbar längs våra vägar, även om de inte är lika många som sina manliga motsvarigheter. Men att blunda för att de finns är ett hån mot de kvinnor som tycker att kroppsarbete längs vägarna är vad de är skapade för.Den här bilden är egentligen inte lika tydlig som de två ovanstående. Det är dock lätt att tro att det måste vara en kvinna som kör bilen över kajkanten, antingen för att hon är trött på livet i det patriarkala samhället eller för att hon helt enkelt inte, likt många av hennes systrar, kan köra bil. Det finns ett dolt kvinnoföraktande budskap i bilden och därför borde man se till att en gubbe med hatt målas in i fordonets främre sidofönster för att undvika spekulationer om de kvinnliga köregenskaperna...


Sedan finns det tre märken som jag anser är rena sexuella påhopp på kvinnan och som bara sitter där för att förstärka bilderna av kvinnan som en varelse som bara är ett villigt köttstycke för de sexuellt överstimulerade männen som även bakom ratten sitter och tänker på rattar. Tre hål, till exempel. Hur kan man få det till döv utan att först ha passerat många snuskiga tankevurpor? Väjningspliktmärket då, en upp-o-ner-vänd triangel - "Need I say more?" samt varningsmärket för guppig väg som bara andas fixering vid tuttar.

För en mer kvinnovänlig trafikmiljö finns det alla skäl i världen att denna dag, den internationella kvinnodagen, faktiskt lyfta fram att "Fru Gårman" inte alls räcker till. Det finns mycket, mycket mer att ta tag i längs våra vägar och gator - och det är dags att börja nu.

Länkar: AB1, AB2, DN1, DN2, SvD1, SvD2,

7 kommentarer:

Anonym sa...

hahahahhaha!

Äntligen någon som kan driva med den här sjuka fascinationen vid att skapa ett "jämlikt" samhälle!

Christian sa...

:-D

Unknown sa...

Tokmoderaten, var det? Då får det bli vänsterpartiet till nästa val.

Jesus Christus sa...

Liksom överallt i de heligas församlingar skall kvinnorna tiga vid sammankomsterna: de har inte lov att tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. Om de vill ha reda på något skall de fråga sina män när de har kommit hem, för det passar sig inte för en kvinna att tala vid sammankomsten.

Mattias Lönnqvist sa...

Fast om man tror att texten i 1 Kor 14:33-34 säger att kvinnan ska vara tyst så missförstår man texten.

Det texten ursprungligen säger är att kvinnan ska vara tyst under gidstjänsten, och då bör man veta den historiska kontexten. När Paulus kom dit och predikade så observerade han hur församlingens kvinnor pratade med varandra under gudstjänsten. Detta i sin tur berodde på att församlingens kvinnor var hårt hållna, och deras enda sammankomster (och därmed deras enda chans att faktiskt prata med varandra) var just gudstjänsterna.

Man skulle lika gärna kunna utläsa Paulus brev som en uppmaning om att ge kvinnorna i församlingen lite mer frihet, så att de kunde träffas vid andra tillfällen också och då prata med varandra, så att de därmed skulle kunna ta till sig gudstjänsterna i tystnad.

För övrigt anser jag att "Fru Gårman" skyltar är oerhört fåniga. Då missar man ordleken som finns i skyltarna; "Herr Gårman" ska utläsas som "Här går man" och den ordleken försvinner helt med en fru Gårman.

Anonym sa...

Hysteriskt roligt haha:-) //Tina

Tokmoderaten sa...

Tina: Stort Tack!
Marie: Ett ännu större Tack! Dra åt det hållet du...